Ενέργεια & Αγορές

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Παγκόσμια πρωτιά CATL και BYD στην αγορά μπαταριών στο πεντάμηνο

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Παγκόσμια πρωτιά CATL και BYD στην αγορά μπαταριών στο πεντάμηνο
Η παγκόσμια κατανάλωση μπαταριών EV ανήλθε σε 401,3 GWh στο πεντάμηνο, σημειώνοντας αύξηση 38,5% σε σύγκριση με τα 289,8 GWh του αντίστοιχου διαστήματος του 2024
Οι κινεζικές CATL και BYD διατήρησαν τις ηγετικές τους θέσεις ως οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων (EV) παγκοσμίως για το διάστημα Ιανουαρίου–Μαΐου 2025, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της νοτιοκορεατικής εταιρείας ερευνών SNE Research.

Η παγκόσμια κατανάλωση μπαταριών EV ανήλθε σε 401,3 GWh στο πεντάμηνο, σημειώνοντας αύξηση 38,5% σε σύγκριση με τα 289,8 GWh του αντίστοιχου διαστήματος του 2024.

Η CATL, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Σεντζέν εγκατέστησε συνολικά 152,7 GWh μπαταριών, παρουσιάζοντας αύξηση 40,6% από τα 108,6 GWh το ίδιο διάστημα πέρυσι. 

Η εταιρεία εδραίωσε τη θέση της ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής παγκοσμίως, με μερίδιο αγοράς 38,1%, διατηρώντας τη μοναδική παρουσία με ποσοστό άνω του 30%. 

Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 37,5% που είχε καταγράψει το αντίστοιχο διάστημα του 2024 και παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2025.

Η BYD ακολούθησε στη δεύτερη θέση με 70,0 GWh εγκατεστημένων μπαταριών, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο 57,1% σε ετήσια βάση από τα 44,5 GWh. 

Το μερίδιο αγοράς της διαμορφώθηκε στο 17,4% για το πεντάμηνο, αυξημένο από 15,4% το 2024 και ελαφρώς υψηλότερο από το 17,3% που είχε τον Απρίλιο.

Στην τρίτη θέση παρέμεινε η νοτιοκορεατική LG Energy Solution με 39,9 GWh, αυξημένα κατά 14,3% σε σχέση με πέρυσι. 

Ωστόσο, το μερίδιό της μειώθηκε στο 10,0%, από 12,1% το προηγούμενο έτος και 10,2% στο πρώτο τετράμηνο του 2025.

Η κινεζική CALB ανέβηκε στην τέταρτη θέση με μερίδιο 4,2%, αυξάνοντας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες την παρουσία της σε σχέση με το προηγούμενο τετράμηνο, όταν βρισκόταν στην πέμπτη θέση με 3,9%.

Η SK On της Νότιας Κορέας υποχώρησε στην πέμπτη θέση με μερίδιο 4,2%, μειωμένο από το 4,3% του Ιανουαρίου–Απριλίου.

Αμετάβλητη στην έκτη θέση παρέμεινε η Gotion High-tech, επίσης από την Κίνα, με μερίδιο 3,4%.

Στις επόμενες θέσεις ακολούθησαν η Samsung SDI (Νότια Κορέα) με 3,3%, η Panasonic (Ιαπωνία) με 2,9%, η Eve Energy (Κίνα) με 2,7% και η Svolt Energy (Κίνα) με 2,6%, καταλαμβάνοντας την έβδομη έως τη δέκατη θέση αντίστοιχα για το διάστημα Ιανουαρίου–Μαΐου 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης