Ενέργεια & Αγορές

Στην Αυστρία το πρόβλημα διαχωρισμού των αγορών Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης λέει η ΕΒΙΚΕΝ και δυο ευρωπαϊκοί σύνδεσμοι

Στην Αυστρία το πρόβλημα διαχωρισμού των αγορών Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης λέει η ΕΒΙΚΕΝ και δυο ευρωπαϊκοί σύνδεσμοι

Η παρέκκλιση ως προς τις διασυνοριακές ροές ενέργειας που έλαβε για έκτη χρονιά η Αυστριακή Αρχή επισημαίνεται στην επιστολή που έςστειλαν στην Κομισιόν οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι της Ελλάδας ΕΒΙΚΕΝ, της Βουλγαρίας BFIEC και της Ρουμανίας ACER

Στον τρόπο λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος της Αυστρίας εντοπίζουν οι σύνδεσμοι των ενεργοβόρων βιομηχανιών της Ελλάδας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, το πρόβλημα του διαχωρισμού των αγορών της Κεντρικής από την Νοτιοανατολική Ευρώπη που οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μόλις μια μέρα μετά την πρώτη συνεδρίαση της task force που σύστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να … «μελετήσει» το θέμα, με επιστολή τους η τρεις Σύνδεσμοι αναδεικνύουν μια από τις βασικές αιτίες του προβλήματος, η οποία ήταν ήδη γνωστή στην Κομισιόν και την οποία δεν έθιξε κανένας από τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη. Ούτε καν ο Έλληνας υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος που εξέφρασε μεν την ικανοποίηση του διότι μια ελληνική πρόταση (η σύσταση της task force) έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά απέφυγε να αναφέρει ότι η Αυστρία μπλοκάρει τη ροή ενέργειας από την Κεντρική προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και το τι πρέπει να γίνει για να καταστεί πραγματικά ενιαία η αγορά ενέργειας της ΕΕ.

Η επιστολή εστάλη στην Κομισιόν από τους βιομηχανικούς συνδέσμους της Ελλάδας ΕΒΙΚΕΝ, της Βουλγαρίας BFIEC και της Ρουμανίας ACER και υπενθυμίζει στην Κομισιόν κάτι που θα πρέπει ήδη να γνωρίζει.

Συγκεκριμένα ο Διαχειριστής του ηλεκτρικού συστήματος της Αυστρίας Austrian Power Grid AG, ήδη από τον Οκτώβριο του 2024 ζήτησε και πήρε από την Ρυθμιστική Αρχή της χώρας, παρέκκλιση ως προς τις διασυνοριακές ροές ενέργειας για το 2025. Συγκεκριμένα ζήτησε για λόγους ομαλής λειτουργίας του αυστριακού συστήματος οι διασυνοριακές συναλλαγές να είναι μικρότερες του 70% της δυναμικότητας των διασυνδέσεων όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός της ΕΕ. Ακόμη στην επιστολή αναφέρεται ότι η παρέκκλιση δόθηκε για έκτη συνεχόμενη χρονιά, δηλαδή ισχύει από το 2020 και προφανώς χρησιμοποιείται από την Αυστρία για να περιορίζει τις εξαγωγές ρεύματος από το σύστημα της και να ελέγχονται οι εγχώριες τιμές.

Παρέκκλιση για 1+1 έτος

Ωστόσο σύμφωνα με την επιστολή των τριών βιομηχανικών Συνδέσμων ο σχετικός κανονισμός της ΕΕ επιτρέπει τη χορήγηση τέτοιους είδους παρεκκλίσεων για ένα έτος με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμη σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών. Με άλλα λόγια όλοι όσοι συμμετείχαν στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και ο Έλληνας υφυπουργός που θεωρείται βαθύς γνώστης της αγοράς ενέργειας, γνώριζαν ή έπρεπε να γνωρίζουν που εντοπίζεται το πρόβλημα. Έπρεπε επίσης να αναζητήσουν τρόπους επίλυσης του και όχι να συνεδριάζουν με μόνο αποτέλεσμα την αναγνώριση της ύπαρξης του προβλήματος.

Οι τρεις βιομηχανικοί Σύνδεσμοι είναι σαφείς στην επιστολή τους: «Εκ φύσεως, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες χρειάζονται προσιτή ενέργεια για να ανταγωνιστούν στις τοπικές και διεθνείς αγορές και να παρέχουν τα προϊόντα τους σε ανταγωνιστικές τιμές». Σημειώνουν δε ότι υποστηρίζουν την πλήρη ολοκλήρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία όπως αναφέρουν θα οδηγήσει σε μικρή απόκλιση τιμών μεταξύ των ζωνών προσφοράς της τάξεως του 1 έως 5 ευρώ/MWh) και γενικά δεν βλάπτει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.

«Δεν βλέπουμε καμία ενέργεια για τη βελτίωση της κατάστασης στην Αυστρία με τρόπο που να μην επηρεάζει την ανταλλαγή σε όλα τα ηλεκτρικά σύνορα.
Φαίνεται ότι ο Αυστριακός Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς καταχράται το δικαίωμά του να ζητά παρεκκλίσεις για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας και διαχείρισης συμφόρησης» καταλήγουν οι τρεις Σύνδεσμοι σημειώνοντας ακόμη πως συχνά οι δυναμικότητες από την Αυστρία προς την Ουγγαρία έχουν οριστεί σε 0 MW, ειδικά στις πρωινές και βραδινές αιχμές, με καταστροφικά αποτελέσματα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης