Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Στο focus των επενδυτών ο γραφίτης – «Ματ» των ΗΠΑ κατά της Κίνας οι δασμοί 160%

Στο focus των επενδυτών ο γραφίτης – «Ματ» των ΗΠΑ κατά της Κίνας οι δασμοί 160%
Η Wall Street εμφανίζεται αισιόδοξη για τον αμερικανικό τομέα γραφίτη, εκτιμώντας ότι τα τιμοληπτικά μέτρα θα ωθήσουν εταιρείες όπως η Tesla να στραφούν σε εγχώριους παραγωγούς
Σε συνδυασμό με τους ήδη ισχύοντες δασμούς, οι προκαταρκτικοί αντινταμπινγκ δασμοί 93,5% που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ για εισαγόμενο από την Κίνα γραφίτη, αξίας σχεδόν 350 εκατ. δολαρίων, αναμένεται να πλήξουν σοβαρά τους κατασκευαστές μπαταριών.

Σύμφωνα με το Oil Price, η συνολική επιβάρυνση αγγίζει πλέον το 160%, στη βάση του επιχειρήματος ότι ο κινεζικός γραφίτης διατίθεται στην αμερικανική αγορά κάτω του κόστους.

Ακόμη πιο επώδυνη αναμένεται να είναι η κατάσταση για συγκεκριμένες κινεζικές εταιρείες, όπως οι Huzhou Kaijin New Energy Technology και Shanghai Shaosheng Knitted Sweat, που θα βρεθούν αντιμέτωπες με δασμούς άνω του 700%. 

Οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα αναμένονται έως τις 5 Δεκεμβρίου 2025.

Πως προέκυψαν οι δασμοί

Οι τελευταίοι αυτοί δασμοί προέκυψαν έπειτα από προσφυγή που υπέβαλαν τον Δεκέμβριο οι Αμερικανοί Παραγωγοί Ενεργών Υλικών Ανόδου, καταγγέλλοντας παραβιάσεις των κανονισμών αντιντάμπινγκ, με την επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα αμερικανικών μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα να αναμένεται ιδιαίτερα σοβαρή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν περίπου 180.000 μετρικούς τόνους γραφίτη το 2023, εκ των οποίων τα 2/3 προήλθαν από την Κίνα. 

Τι λέει ο ΙΕΑ

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), η εφοδιαστική αλυσίδα γραφίτη στις ΗΠΑ παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη σε διαταραχές, με τον οργανισμό να καλεί σε επείγουσες προσπάθειες διαφοροποίησης. 

Ο IEA εκτιμά ότι ο γραφίτης θα παραμείνει το κυρίαρχο υλικό ανόδου στις μπαταρίες ιόντων λιθίου για τα επόμενα πέντε χρόνια, με το πυρίτιο να αναμένεται να ενισχύσει σταδιακά τη θέση του μετά το 2030.

Οι νέοι δασμοί στον γραφίτη αναμένεται να οξύνουν περαιτέρω τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, τη στιγμή που ο αμερικανικός τομέας ηλεκτρικών οχημάτων βρίσκεται ήδη υπό πίεση μετά τους περιορισμούς που επέβαλε το Πεκίνο στις εξαγωγές κρίσιμων ορυκτών και τεχνολογιών μπαταριών. 

Τον Δεκέμβριο του 2024, η Κίνα προχώρησε σε περιορισμούς εξαγωγών για σειρά στρατηγικών πρώτων υλών —μεταξύ αυτών γάλλιο, γερμάνιο, αντιμόνιο και γραφίτης— στοχεύοντας πρωτίστως τις ΗΠΑ, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως αντίποινα για την κλιμάκωση των δασμών από την Ουάσιγκτον. 

Η απαγόρευση έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις για μια σειρά βιομηχανιών παγκοσμίως, κυρίως εκείνες που εξαρτώνται από ημιαγωγούς, ηλεκτρονικά είδη και τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας.

Οι οικονομικές συνέπειες των δασμών χαρακτηρίζονται επίσης σημαντικές. Σύμφωνα με τον Sam Adham, επικεφαλής υλικών για μπαταρίες στην CRU Group, το κόστος μπαταριών ενδέχεται να αυξηθεί κατά περίπου 7 δολάρια ανά ΚWh όταν τεθούν σε ισχύ τα μέτρα, περιορίζοντας κατά περίπου 20% τις φορολογικές πιστώσεις που προβλέπει ο αμερικανικός Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA). 

«Πιστεύω πως αυτό θα αλλάξει τις συμπεριφορές και τις στρατηγικές προμήθειας των κατασκευαστών μπαταριών στις ΗΠΑ», δήλωσε στο Bloomberg ο Michael O’Kronley, διευθύνων σύμβουλος της Novonix. 

«Το κόστος του γραφίτη που εισάγεται από την Κίνα θα αυξηθεί. Αυτή η απόφαση ουσιαστικά επιταχύνει τις συνομιλίες που ήδη έχουμε με κατασκευαστές».

Αυτός είναι και ο λόγος που μεγάλοι παίκτες της ηλεκτροκίνησης, όπως η Tesla και η Panasonic, έχουν πιέσει έντονα κατά των δασμών, επικαλούμενοι ανεπάρκεια της εσωτερικής εφοδιαστικής αλυσίδας για να καλυφθούν οι απαιτήσεις σε ποιότητα και όγκο.

Για την αμερικανική παραγωγή

Τον Μάιο, ανάλυση του International Council on Clean Transportation προέβλεψε ότι η παραγωγή μπαταριών στις ΗΠΑ θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 75% έως το 2030, φτάνοντας τις 250 GWh, και οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων να περιοριστούν κατά 40%, υπό ενδεχόμενη επαναφορά της κυβέρνησης Τραμπ. 

Σύμφωνα με την έκθεση, ο νόμος «Big Beautiful Bill», που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα μέσα στον μήνα, θα μπορούσε να εξαλείψει έως και 130.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης έως το 2030, κυρίως στην παραγωγή μπαταριών. 

Πριν από αυτό, είχαν ανακοινωθεί 128 επενδυτικά σχέδια για μονάδες κατασκευής μπαταριών στις ΗΠΑ, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει κατασκευή.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μετοχή της Tesla υπέστη πλήγμα, καταγράφοντας πτώση 3% μετά την ανακοίνωση των δασμών, ενώ οι μετοχές παραγωγών γραφίτη εκτός Κίνας εκτοξεύθηκαν. 

Η μετοχή της καναδικής Northern Graphite Corporation διπλασιάστηκε, η αυστραλιανή Syrah Resources σημείωσε άνοδο σχεδόν 40%, ενώ η Novonix —παραγωγός γραφίτη με μονάδα στο Τενεσί των ΗΠΑ— κέρδισε 21%. 

Η Nouveau Monde Graphite από τον Καναδά ενισχύθηκε κατά 23%, ενώ η νοτιοκορεατική POSCO Holdings κατέγραψε άνοδο 5%. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Northern Graphite ήταν μεταξύ των εταιρειών που υποστήριξαν ενεργά την επιβολή των δασμών κατά του κινεζικού γραφίτη. 

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και παραγωγή γραφίτη και άλλων ορυκτών στον Καναδά και τη Ναμίμπια.

Την ίδια ώρα, η Wall Street εμφανίζεται αισιόδοξη για τον αμερικανικό τομέα γραφίτη, εκτιμώντας ότι τα τιμοληπτικά μέτρα θα ωθήσουν εταιρείες όπως η Tesla να στραφούν σε εγχώριους παραγωγούς.

«Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα επιδιώξουν την ενίσχυση της δικής τους βιομηχανίας γραφίτη, εξαναγκάζοντας τους κατασκευαστές μπαταριών να αλλάξουν προμηθευτές», ανέφερε στο Bloomberg ο Eugene Hsiao, επικεφαλής στρατηγικής για τις κινεζικές μετοχές στη Macquarie Capital. 

«Ως εκ τούτου, οι προμηθευτές κινεζικών ανόδων γραφίτη αναμένεται να υποστούν σοβαρό πλήγμα».

Η στροφή αυτή εκτιμάται ότι θα πλήξει καίρια τους κινέζους προμηθευτές, οι οποίοι παραδοσιακά κυριαρχούσαν στην αγορά συνθετικού και φυσικού γραφίτη με ανταγωνιστικές τιμές. 

Σύμφωνα με εμπορικά στοιχεία, άνω του 65% των εισαγωγών γραφίτη στις ΗΠΑ το 2023 προερχόταν από την Κίνα, με εταιρείες όπως οι BTR New Energy, Shanghai Shanshan και Huzhou Kaijin να εμφανίζουν υψηλό βαθμό έκθεσης στην αμερικανική αγορά.

Με τους αντιντάμπινγκ δασμούς να ανεβάζουν το συνολικό κόστος εισαγωγής έως και στο 160% —και πάνω από 700% για ορισμένους παραγωγούς— το συγκριτικό πλεονέκτημα κόστους που στήριζε τη κινεζική υπεροχή διαβρώνεται ραγδαία. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι πολλές από τις κινεζικές upstream εταιρείες είτε θα χάσουν την πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ, είτε θα αναγκαστούν να μεταφέρουν την παραγωγή εκτός Κίνας ή να απορροφήσουν σημαντική μείωση περιθωρίου κέρδους. 

Οι κινεζικοί περιορισμοί στις εξαγωγές γραφίτη από τον Δεκέμβριο του 2024 περιπλέκουν περαιτέρω το τοπίο, εντείνοντας την αβεβαιότητα για τους εξαγωγείς που βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με αυξανόμενες γεωπολιτικές πιέσεις και κόστη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης