Ενέργεια & Αγορές

Ανησυχία στην αγορά για το μεγάλο εύρος ανώτατων και κατώτατων τιμών - Oι προτάσεις του ACER

Ανησυχία στην αγορά για το μεγάλο εύρος ανώτατων και κατώτατων τιμών - Oι προτάσεις του ACER

Η ελάχιστη οριακή τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας σήμερα διαμορφώνεται στα 76,63 ευρώ/MWh και η μέγιστη στα 232,83 ευρώ/MWh

 

Ανησυχίες για το επίπεδο που θα διαμορφωθούν οι λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τον Οκτώβριο προκαλεί η πορεία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου έχει αλλάξει επίπεδο και να κινείται κοντά στα 100 ευρώ/MWh.
Συγκεκριμένα η μέση τιμή από την 1η έως τις 11 Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται στα 89,64 ευρώ/MWh έναντι των 53,15 ευρώ/MWh τον Αύγουστο που είχε ως αποτέλεσμα και τη μείωση των λιανικών τιμών για τον Σεπτέμβριο.

Το μείγμα παραγωγής

Είναι ενδεικτικό ότι για σήμερα 11 Σεπτεμβρίου η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας φθάνει στα 123,51 ευρώ/MWh με άνοδο 10,23% σε σχέση με χθες. Οι υψηλές αυτές τιμές είναι αποτέλεσμα της μεγάλης συμμετοχής του φυσικού αερίου στο μείγμα παραγωγής που προσεγγίζει το 50%. Συγκεκριμένα είναι στο 49,66%, ενώ η συμμετοχή των ΑΠΕ είναι στο 31,5% προφανώς εξαιτίας της απουσίας ανέμων αλλά και λόγω της σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ηλιοφάνειας.

Ενδιαφέρον έχει εξάλλου και το μεγάλο εύρος μεταξύ ανώτατων και κατώτατων τιμών όπως αυτές διαμορφώνονται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας. Ενδεικτικά σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας η ελάχιστη οριακή τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 76,63 ευρώ/MWh και η μέγιστη στα 232,83 ευρώ/MWh.
Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι τη Δευτέρα (8/9) η ελάχιστη οριακή τιμή ήταν 12,78 ευρώ/MWh και η μέγιστη στα 392 ευρω/MWh με τη μέση τιμή να ανέρχεται στα 122,12 ευρώ/MWh.

Οι μεγάλες αυτές διαφορές μεταξύ ανώτατων και κατώτατων τιμών όπως φαίνεται δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο την ελληνική αγορά. Διαπιστώνεται και στις άλλες αγορές της Ευρώπης με τον ACER, των Ευρωπαίο Ρυθμιστική να εξετάζει αλλαγές στη μεθοδολογία εκκαθάρισης της μέγιστης και της ελάχιστης τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στις Αγορές Επόμενης Ημέρας και στην Ενδοημερήσια.

Δύο προτάσεις στον ACER

Το θέμα ετέθη στον Ευρωπαίο Ρυθμιστή από τα Χρηματιστήρια Ενέργειας της ΕΕ στις αρχές Αυγούστου. Όπως ανακοίνωσε ο ACER, έλαβε δύο προτάσεις από όλους τους διαχειριστές αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (NEMO) για την τροποποίηση των μεθοδολογιών εναρμονισμένης μέγιστης και ελάχιστης τιμής εκκαθάρισης (HMMCP) στις ευρωπαϊκές αγορές Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας, αντίστοιχα.

Οι μεθοδολογίες HMMCP, οι οποίες θεσπίστηκαν βάσει του Κανονισμού Κατανομής Χωρητικότητας και Διαχείρισης Συμφόρησης (CACM), περιγράφουν τους μηχανισμούς αυτόματης προσαρμογής τιμών και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ενεργοποιηθούν σε περιπτώσεις εξαιρετικά υψηλών ή χαμηλών τιμών στις εν λόγω αγορές. Επίσης, ορίζουν τα μέγιστα και τα ελάχιστα όρια τιμών (τις λεγόμενες «μέγιστες και ελάχιστες τιμές εκκαθάρισης») για τις ευρωπαϊκές αγορές Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας.

Στις προτάσεις τους οι Διαχειριστές των αγορών αυτών, που στις περισσότερες χώρες της ΕΕ είναι τα Χρηματιστήρια Ενέργειας ζητούν να περιληφθεί μια πρόσθετη παράμερος υπολογισμού σχετική με τη ρευστότητα της αγοράς, στις προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού της αυτόματης προσαρμογής τιμών. Σκοπός αυτού του μέτρου είναι να αποφευχθεί η πιθανή ενεργοποίηση των μηχανισμών αυτόματης προσαρμογής τιμών σε περιπτώσεις χαμηλής ρευστότητας στις ευρωπαϊκές αγορές Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς.
Ο ACER αναμένει να αποφασίσει σχετικά με τις μεθοδολογίες έως τον Φεβρουάριο του 2026.

Οι μέγιστες και οι ελάχιστες τιμές στις αγορές παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωσης της τιμής του ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά και συνήθως παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση μεταξύ τους, καθώς διαμορφώνονται από την προσφορά και τη ζήτηση σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης