Ενέργεια & Αγορές

Ιστορική «πυρηνική» συμφωνία Centrica - X-energy για ενέργεια σε 14 εκατ. σπίτια (BBC)

Ιστορική «πυρηνική» συμφωνία Centrica - X-energy για ενέργεια σε 14 εκατ. σπίτια (BBC)

Η αγγλοαμερικανική συνεργασία θα ανοίξει το δρόμο για έναν εθνικό στόλο έως και 6 GW προηγμένων αντιδραστήρων - Θα δημιουργήσει 2.500 θέσεις εργασίας

Νέα εποχή στα πυρηνικά για ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο φέρνει η συμφωνία μεταξύ της Centrica (ιδιοκτήτρια της British Gas) και της X-energy (αμερικανική εταιρεία), όπως αποκαλύπτει το έγκριτο BBC (δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας με έδρα το Λονδίνο της Αγγλίας).

Η αγγλοαμερικανική συνεργασία θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των πρώτων αντιδραστήρων αυτού του είδους της βρετανικής χώρας στο Χάρτλπουλ, στο Τίσσαϊντ.

Οι εταιρείες εκτιμούν ότι για την βορειοανατολική περιοχή η εγκατάσταση θα παράγει αρκετή ενέργεια για έως και 1,5 εκατομμύριο κατοικίες και θα αποδεσμεύσει 12 δισεκατομμύρια λίρες.

Ο Τζόναθαν Μπρας (βουλευτής των Εργατικών για το Χάρτλπουλ), δήλωσε ότι «η συμφωνία ήταν μια ιστορική στιγμή για την πόλη.

Με τον πρώτο προηγμένο αρθρωτό αντιδραστήρα του Ηνωμένου Βασιλείου, το Χάρτλπουλ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πυρηνικού μέλλοντος της Βρετανίας, θα είναι η καρδιά μιας επανάστασης καθαρής ενέργειας και θα οδηγήσει ξανά την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η εγκατάσταση θα αναπτυχθεί δίπλα στον υπάρχοντα πυρηνικό σταθμό της πόλης, ο οποίος πρόκειται να παροπλιστεί το 2028.

Απασχολεί επί του παρόντος περίπου 600 άτομα.

Ο Εντ Μίλιμπαντ (υπουργός Ενέργειας Ηνωμένου Βασιλείου) δήλωσε ότι«η συμφωνία θέτει την πόλη στην αιχμή της πυρηνικής καινοτομίας.

Καθώς το εργοστάσιο πλησιάζει στο τέλος της ζωής του, αυτή η συμφωνία μεταξύ της Centrica και της X-Energy θα μπορούσε να εξασφαλίσει τα επόμενα 50 χρόνια καθαρής, εγχώριας ενέργειας στη Βορειοανατολική Αγγλία και σηματοδοτεί την αυγή μιας νέας χρυσής εποχής για τη βρετανική πυρηνική ενέργεια».

Ed_Miliband_Υπουργός_Ενέργειας_του_Ηνωμένου_Βασιλείου_1_4.jpg

Σύμφωνα με τις εταιρείες, το έργο Hartlepool θα ανοίξει το δρόμο για έναν εθνικό στόλο έως και 6 GW προηγμένων αντιδραστήρων οι οποίοι θα παρέχουν ενέργεια σε 14 εκατομμύρια σπίτια.

Είναι μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η συνεργασία θα επιταχύνει την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας και στις δύο χώρες από τις εταιρείες, επιταχύνοντας τον χρόνο που χρειάζεται για να λάβει άδεια ένα πυρηνικό έργο από 4 ή 3 χρόνια σε 2».

Η συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί κατά την επίσημη επίσκεψη αυτή την εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης