Ενέργεια & Αγορές

Ο Κάθετος Διάδρομος θα διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της ΝΑ Ευρώπης για την έξοδο από το ρωσικό αέριο το 2028 (Montel)

Ο Κάθετος Διάδρομος θα διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της ΝΑ Ευρώπης για την έξοδο από το ρωσικό αέριο το 2028 (Montel)

«Η είσοδος σημαντικών ποσοτήτων αμερικανικού LNG μέσω της υποδομής του Κάθετου Διαδρόμου, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού τερματικού σταθμού [LNG] στην Αλεξανδρούπολη, θα επιτρέψει στην περιοχή να προετοιμαστεί τα επόμενα δύο χρόνια », δήλωσε ο επικεφαλής της Bulgartransgaz

"Κλειδί" για την έξοδο από το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί ο Κάθετος Διάδρομος.Η Νοτιοανατολική Ευρώπη θα μπορούσε να καταργήσει σταδιακά το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2028 εάν διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό μέσω του δικτύου φυσικού αερίου του Κάθετου Διαδρόμου από την Ελλάδα στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του βουλγαρικού TSO φυσικού αερίου Bulgartransgaz, σύμφωνα με το Montel, αλλά ένας trader προειδοποίησε ότι η μεταφορά LNG παραμένει πρόβλημα.

«Η είσοδος σημαντικών ποσοτήτων αμερικανικού LNG μέσω της υποδομής του Κάθετου Διαδρόμου, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού τερματικού σταθμού [LNG] στην Αλεξανδρούπολη, θα επιτρέψει στην περιοχή να προετοιμαστεί τα επόμενα δύο χρόνια για τη λήξη των μακροπρόθεσμων συμβάσεων για την αγορά και πώληση ρωσικού φυσικού αερίου που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο Vladimir Malinov, εκτελεστικός διευθυντής της Bulgartransgaz.

Το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να αποτελεί βασική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη ακόμη και μετά το 2050, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντική τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού.

Η ΕΕ σκοπεύει να απαγορεύσει πλήρως το ρωσικό φυσικό αέριο βάσει μακροπρόθεσμων συμβάσεων έως τις αρχές του 2028, ενώ οι αγορές spot από τον κρατικό προμηθευτή Gazprom θα μπορούσαν να απαγορευτούν ήδη από το επόμενο έτος.

Πρόβλημα η πρόσβαση

«Τα καλά νέα είναι ότι οι αριθμοί λειτουργούν. Η δυναμικότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ μπορεί να διπλασιαστεί έως το 2030, από περίπου 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως σήμερα σε πάνω από 300 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα», δήλωσε στο Montel ο Dmytro Sakharuk, Διευθύνων Σύμβουλος της ουκρανικής D.Trading.

«Αλλά η πρόσβαση εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα. Μέχρι η Ευρώπη να καθορίσει τις διαδρομές και τα τιμολόγια για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου εκεί που χρειάζεται - στην κεντρική, ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και στην Ουκρανία και τη Μολδαβία - η εξάρτηση από τη Ρωσία θα παραμείνει».

Η αυξανόμενη δυναμικότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ελλάδας ήταν «ένα φωτεινό σημείο», δήλωσε ο Sakharuk, αλλά επεσήμανε επίσης την διαβαλκανική διαδρομή, η οποία, όπως είπε, παρέμεινε υποαξιοποιημένη λόγω υψηλών δασμών και πολιτικών τριβών.

Ο σχεδιαζόμενος Κάθετος Διάδρομος πρόκειται να αξιοποιήσει τον Διαβαλκανικό αγωγό, καθώς και νέα χωρητικότητα που θα κατασκευαστεί από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, μέχρι τις αρχές του 2027.

Ασφάλεια εφοδιασμού

Ο ουγγρικός προμηθευτής φυσικού αερίου MVM CEEnergy υπέγραψε συμφωνία τον Σεπτέμβριο για την αγορά 4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων LNG από τη γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας Engie από το 2028 έως το 2038.

«Αυτή η συμφωνία έχει ως στόχο να μας επιτρέψει να ενισχύσουμε βιώσιμα την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην κεντρική Ευρώπη σε μακροπρόθεσμη βάση», δήλωσε η MVM CEEnergy στο Montel. «Εκτός από τον τερματικό σταθμό Krk της Κροατίας, άλλοι τερματικοί σταθμοί LNG της νότιας και δυτικοευρωπαϊκής περιοχής μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως πιθανές επιλογές παράδοσης».

Η Βουλγαρία στοχεύει να ξεκινήσει τη λειτουργία του τμήματος του διαδρόμου μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2026, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Zhecho Stankov τον Ιούλιο.

Εν τω μεταξύ, ο τερματικός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης, ισχύος 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων/έτος, την περασμένη εβδομάδα αύξησε τις δραστηριότητές του από 25% σε 75% της χωρητικότητάς του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης