Το ποσοστό περικοπών στην Ισπανία αυξήθηκε στο 12,2% από 9% πέρυσι, στη Γαλλία στο 5,3% από 3,8%, στη Γερμανία στο 4,9% από 4,5% και στη νότια Σουηδία στο 2,4% από 2,0% ένα χρόνο νωρίτερα
Ορισμένες από τις κορυφαίες οικονομίες της Ευρώπης όπου η αιολική ενέργεια παίζει βασικό ρόλο στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας αναγκάστηκαν να μειώσουν σε επίπεδα ρεκόρ την παραγωγική τους ικανότητα μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το OilPrice καθώς τα δίκτυα δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας.
Όταν η υπερβολική παραγωγή αιολικής ή ηλιακής ενέργειας απειλεί να υπερφορτώσει τα δίκτυα, οι φορείς εκμετάλλευσης πληρώνονται για να μειώσουν την παραγωγή από τα περιουσιακά τους στοιχεία ανανεώσιμης ενέργειας.
Τα ποσοστά περικοπών στην Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη νότια Σουηδία αυξήθηκαν τους εννέα μήνες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2024, σύμφωνα με εκτιμήσεις του παρόχου δεδομένων LSEG που επικαλείται το Bloomberg.
Το ποσοστό περικοπών στην Ισπανία αυξήθηκε στο 12,2% φέτος από 9% πέρυσι, στη Γαλλία στο 5,3% από 3,8%, στη Γερμανία αυξήθηκε στο 4,9% από 4,5% και στη νότια Σουηδία ήταν 2,4%, αυξημένο από 2,0% ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Στη Σκωτία χάθηκαν 4 TWh
Εκτός ΕΕ, οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στη Σκωτία αναγκάστηκαν επίσης να μειώσουν σκόπιμα την παραγωγή ενέργειας. Οι φορείς εκμετάλλευσης ανεμογεννητριών στη Σκωτία πληρώθηκαν για να απενεργοποιούν τις ανεμογεννήτριές τους το 37% του χρόνου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τους Financial Times, ποσότητα ίση με 4 TWh που δεν παρήχθησαν λόγω έλλειψης ζήτησης και υποδομών για να φτάσουν την ηλεκτρική ενέργεια εκεί που υπήρχε ζήτηση.
Η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες έχουν αναγνωρίσει ότι η δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπερβαίνει τη δυναμικότητα των δικτύων, τα οποία χρειάζονται επειγόντως αναβάθμιση και επέκταση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να αντιμετωπίσει κρίσιμα σημεία συμφόρησης του δικτύου στις ευρωπαϊκές υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η απότομη αύξηση του κόστους ενέργειας και ενέργειας, δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον περασμένο μήνα.
Τα εθνικά δίκτυα δεν είναι καλά ενσωματωμένα, καθώς η Ευρώπη δεν διαθέτει τις απαραίτητες διασυνδέσεις και δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά αυτές που διαθέτει, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκτιμήσει ότι απαιτούνται 2 τρισ. ευρώ έως 2,3 τρισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του δικτύου έως το 2050, σύμφωνα με μια αξιολόγηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στις αρχές του έτους.
www.worldenergynews.gr






