Τι περιλαμβάνει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για τις περιοχές «Natura 2000»
Αυστηρούς περιορισμούς στους όρους χωροθέτησης των έργων ΑΠΕ φέρνει η πολυαναμενόμενη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) που αφορά στις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Στο κείμενο που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έως τις 24 Οκτωβρίου έχουν ενσωματωθεί τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης που είχε γίνει από τις 16/11/2022 έως τις 30/04/2023 ενώ ο οριστικό ΟΚ δόθηκε κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ εντός του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με τη μελέτη, για την εγκατάσταση ή αξιολόγηση συνέχισης λειτουργίας φωτοβολταϊκών υποδομών και αιολικών πάρκων απαιτείται μελέτη της φέρουσας ικανότητας και κορεσμού της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ανάγκες για ενεργειακή αυτάρκεια των νησιών και τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματός τους, έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ο οποίος είναι εποπτευόμενος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Τηλεμετρία και αιολικά πάρκα
Όσον αφορά τα Αιολικά Πάρκα, επισημαίνεται ότι για το χερσαίο τμήμα των προστατευόμενων περιοχών, οι πιέσεις και απειλές εκτός αυτών, δεν είναι απλό να διαπιστωθούν.
«Τα τελευταία χρόνια η βελτίωση της επιστημονικής γνώσης σε ότι αφορά στην μελέτη των μετακινήσεων των χερσαίων οργανισμών, μέσω της τηλεμετρίας, έχει επιτρέψει την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την έκθεση των ειδών σε απειλές που λαμβάνουν χώρα εκτός προστατευόμενων περιοχών και που μπορεί να επηρεάζουν ανεπανόρθωτα τους πληθυσμούς τους», σημειώνεται.
Επισημαίνεται δε, ότι τα προγράμματα τηλεμετρίας επιτρέπουν στους επιστήμονες να καταγράφουν σε σχεδόν πραγματικό χρόνο την έκθεση των πτηνών στον κίνδυνο πρόσκρουσης σε ανεμογεννήτριες που χωροθετούνται εκτός του δικτύου Natura, σε περιοχές όμως που χρησιμοποιούνται σε κάποιο στάδιο της ζωής των προστατευόμενων ειδών, ή σε ηλεκτροφόρα καλώδια και πυλώνες μεταφοράς ρεύματος κλπ. Καταγράφοντας τη θνησιμότητα σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος εκτός προστατευόμενων περιοχών.
Προϋποθέσεις λειτουργίας
Επιπλέον, για όλα τα έργα που δεν σχετίζονται άμεσα με τη διαχείριση και διατήρηση των προστατευόμενων περιοχών, συνεχίζει να ισχύει η διαδικασία αδειοδότησής τους καθώς και η εκπόνηση Δέουσας Εκτίμησης και Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγης, καθώς και η έγκριση των προϋποθέσεων λειτουργίας τους λαμβάνοντας υπόψη το προστατευτέο αντικείμενο της κάθε περιοχής, από τον οργανισμό του ΥΠΕΝ.
Επίσης, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:
- Δεν επιτρέπεται η αλλοίωση και καταστροφή μονοπατιών τα οποία συνδέουν τοποθεσίες και οικισμούς μεταξύ τους καθώς και η μετατροπή τους σε οδούς εξυπηρέτησης τροχοφόρων.
- Επιβάλλεται η διατήρηση της φυσικά διαμορφωμένης επιφανείας του εδάφους. Δεν επιτρέπεται εν γένει η εκσκαφή ή επιχωμάτωση των ακαλύπτων επιφανειών των οικοπέδων προς ανύψωση ή υποβίβαση της στάθμης αυτών. Εκτελούνται μόνο οι απόλυτα απαραίτητες εκσκαφές ή επιχωματώσεις.
- Δεν επιτρέπεται η δόμηση σε τμήματα ή και στη συνολική έκταση γηπέδων με κλίση μεγαλύτερη του 35%. Σε περίπτωση που τμήμα του γηπέδου έχει κλίση μεγαλύτερη του 35% , επιτρέπεται η δόμηση στο υπόλοιπο τμήμα του. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση, υπολογίζεται στο σύνολο του γηπέδου.
- Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία τροχοφόρων εκτός οδικού δικτύου.
www.worldenergynews.gr






