Ενέργεια & Αγορές

Το βρετανικό-γερμανικό καλώδιο είναι «απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλεια» - Έρχεται το 2028 (Montel)

Το βρετανικό-γερμανικό καλώδιο είναι «απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλεια» - Έρχεται το 2028 (Montel)
Σχεδιάζουμε να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2027 ως μέρος της θέσης σε λειτουργία και των δοκιμαστικών εργασιών. Αλλά η πλήρης εμπορική λειτουργία θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2028

Η πρώτη διασύνδεση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας, η NeuConnect των 1,4 GW, θα ξεκινήσει το 2028, επιβεβαίωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του έργου στη Montel αυτή την εβδομάδα, θεωρώντας την «απαραίτητη για την ενεργειακή ασφάλεια».

Πότε μπαίνει μπροστά ο σχεδιασμός;

«Σχεδιάζουμε να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2027 ως μέρος της θέσης σε λειτουργία και των δοκιμαστικών εργασιών. Αλλά η πλήρης εμπορική λειτουργία θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2028», δήλωσε ο Arnaud Grevoz, με το καλώδιο να συνδέει το Isle of Grain του Ηνωμένου Βασιλείου με τη βόρεια Γερμανία.

Η σύλληψη του καλωδίου προηγήθηκε του Brexit, αλλά ήταν ακόμη πιο ζωτικής σημασίας «επειδή υπάρχει αυτή η συνειδητοποίηση ότι οι διασυνδέσεις είναι πλέον απαραίτητες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η οποία πιθανώς δεν ήταν τόσο ανησυχητική και ζήτημα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και πριν από την Covid».

Κινδυνεύει με σαμποτάζ;

Ενώ οι τρέχουσες αβεβαιότητες γύρω από τον μηχανισμό προσαρμογής των συνόρων άνθρακα της ΕΕ - ο οποίος θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές ενέργειας από χώρες εκτός ΕΕ όπως το Ηνωμένο Βασίλειο - πιθανότατα θα επιλυθούν μέχρι την ημερομηνία έναρξης, το καλώδιο αντιμετώπισε νέες πραγματικότητες όπως η απειλή δολιοφθοράς, δήλωσε ο Grevoz.

«Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους αποφασίσαμε να θάψουμε το καλώδιο. Το καλώδιο είναι θαμμένο - ανάλογα με το πού βρίσκεστε, αλλά κατά μέσο όρο - 1,5 μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε ανησυχίες σχετικά με την ευπάθεια της ενεργειακής υποδομής της ΕΕ σε επιθέσεις, ιδιαίτερα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ενώ δεν υπήρχε καμία εγγύηση για τα πάντα, «κάνουμε το καλύτερο δυνατό τουλάχιστον για να είμαστε ανθεκτικοί σε μια επίθεση».

Ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Όσον αφορά το εμπόριο, η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στις δύο πλευρές της Βόρειας Θάλασσας θα πρέπει να παρέχει επαρκείς ευκαιρίες μέσω του καλωδίου αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, πρόσθεσε, με το NeuConnect να χρηματοδοτείται από τον γαλλικό όμιλο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Meridiam, τον γερμανικό ασφαλιστικό όμιλο Allianz, καθώς και τις ιαπωνικές εταιρείες κοινής ωφέλειας Tepco και Kansai Electric Power.

Η Γερμανία είδε φθηνότερες τιμές από το Ηνωμένο Βασίλειο αυτήν τη στιγμή, «οπότε, η ιδέα είναι ότι η ροή θα είναι κατά κύριο λόγο από τη Γερμανία προς το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Grevoz.

«Μακροπρόθεσμα, αναμένουμε ότι οι δύο τιμές θα συγκλίνουν, επειδή οι δύο χώρες έχουν πολύ φιλόδοξα και πολύ παρόμοια σχέδια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Η NeuConnect θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει με ή χωρίς επανένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και, αρχικά, η πλήρης χωρητικότητα θα πρέπει να είναι διαθέσιμη μέσω σαφών δημοπρασιών - όπου οι συμμετέχοντες στην αγορά φέρουν τον κίνδυνο απώλειας ή αχρησιμοποίητης χωρητικότητας - στην πλατφόρμα χωρητικότητας JAO - τον κύριο πάροχο υπηρεσιών για τους ευρωπαϊκούς TSOs, δήλωσε ο Grevoz.

Περισσότερα καλώδια;

Αλλά υπήρχε ακόμα περιθώριο για περισσότερα καλώδια μεταξύ των χωρών, πρόσθεσε.

«Δεν πιστεύουμε ότι θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στα έσοδά μας. Δεν θα υπήρχε κάτι τέτοιο όπως κανιβαλισμός των εσόδων μας από άλλες διασυνδέσεις. Είναι μια πιο συμπληρωματική εικόνα».

Αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα με τη σύνδεση Tarchon ισχύος 1,4 GW, την οποία σχεδιάζει η επενδυτής Copenhagen Infrastructure Partners μεταξύ των δύο χωρών με πιθανή ημερομηνία έναρξης το 2030, σύμφωνα με τα γερμανικά σχέδια επέκτασης του δικτύου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης