(UPD)Μια σημαντική μάχη δίνει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, στο Συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος όπου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί συμφωνία, για τον κλιματικό στόχος για μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου κατά ~90% έως το 2040 σε σχέση με το 1990, ως ενδιάμεσο βήμα προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.
Εισερχόμενος στην αίθουσα του Συμβουλίου, ο κ. Παπασταύρου δήλωσε: https://www.worldenergynews.gr/epikairothta/articles/576226/papastayrou-apo-vrykselles-stirizoume-ti-meiosi-ton-ekpompon-xoris-apokleismoys-kai-anisotites
Η συμφωνία που θα προκύψει περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία που πρέπει να αντικατοπτρίζονται στις μελλοντικές νομοθετικές προτάσεις ώστε να υλοποιηθεί ο κλιματικός στόχος. Ο στόχος 90% δεν είναι απλώς αριθμός αλλάζει ουσιαστικά την ενεργειακή και οικονομική στρατηγική των κρατών‑μελών, αφού για να υλοποιηθεί θα φέρει μεγάλες αλλαγές στο ενεργειακό μίγμα και την ανάγκη για γρήγορο εξηλεκτρισμό όλων των τομέων, με κατακόρυφη αύξηση του κόστους.
Σημειώνεται ότι ως προς τον τρόπο που θα κινηθεί η Ευρώπη προς το 2040 έχουν διαμορφωθεί δύο στρατόπεδα στην Ευρώπη. Από τη μια οι χώρες που επιθυμούν χωρίς παρεκκλίσεις και όρους την υλοποίηση του στόχου, όπως η Γερμανία, η Ισπανία και οι σκανδιναβικές χώρες και από την άλλη όσοι ζητούν περισσότερο ρεαλισμό και ευελιξία στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών όπως οι Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία και εν μέρει Βέλγιο και Αυστρία.
Τι λέει η Ελλάδα
Η Ελλάδα αν και τάσσεται υπέρ των στόχων δίνει έμφαση στους όρους, διατηρεί επιφυλάξεις ως προς το πώς και με ποιους όρους θα υιοθετηθούν οι στόχοι, τονίζοντας τα εξής:
- Οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, όχι απλώς «φιλόδοξοι».
- Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες κάθε κράτους-μέλους, η «ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», καθώς και οι επιπτώσεις στον πολίτη.
- Υποστήριξε την ανάγκη για ρήτρα αναθεώρησης (review clause) των στόχων, με αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να υπάρχει δυνατότητα επαναξιολόγησης αν αλλάξουν σημαντικά οι συνθήκες.
- Ζήτησε ενισχυμένες ευελιξίες και μεταχείριση ανά κράτος-μέλος, ώστε να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση θα είναι δίκαιη και δεν θα αφήσει πίσω «κοινωνίες ή χώρες».
Στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί Περιβάλλοντος τόνισαν, σύμφωνα με το ανακοινωθέν μετά την άτυπη συνεδρίασή τους στις 23 Οκτωβρίου:
- τη ρεαλιστική συμβολή των απορροφήσεων άνθρακα στη συνολική προσπάθεια μείωσης των εκπομπών
- τη σημασία της συμβολής στην παγκόσμια προσπάθεια μείωσης των εκπομπών με φιλόδοξο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο, ιδίως μέσω ενός επαρκούς επιπέδου διεθνών πιστωτικών μορίων υψηλής ποιότητας
- την ανάγκη για ρήτρα αναθεώρησης, υπό το πρίσμα των τελευταίων επιστημονικών στοιχείων, των τεχνολογικών εξελίξεων και εξελισσόμενες προκλήσεις και ευκαιρίες για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
Η διαδικασία για το δεσμευτικό ενδιάμεσο κλιματικό στόχο για το 2040
Μετά τη συζήτηση πολιτικής που πραγματοποιήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου και την πολιτική καθοδήγηση που όρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23 Οκτωβρίου, οι υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ θα επιδιώξουν σήμερα, να καταλήξουν σε συμφωνία («γενική προσέγγιση») σχετικά με μια πρόταση τροποποίησης του ευρωπαϊκού νόμου για το κλίμα, ώστε να θεσπιστεί ένας δεσμευτικός ενδιάμεσος κλιματικός στόχος για το 2040.
Η πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισάγει έναν στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) κατά 90% έως το 2040, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Περιγράφει επίσης βασικά στοιχεία και προϋποθέσεις που η Επιτροπή πρέπει να αντικατοπτρίζει στις νομοθετικές της προτάσεις για το πλαίσιο πολιτικής μετά το 2030, ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη να επιτύχουν τον στόχο του 2040.
Συμφωνία και για το (NDC) της ΕΕ μετά το 2030
Οι υπουργοί θα επιδιώξουν επίσης να εγκρίνουν την εθνικά καθορισμένη συνεισφορά (NDC) της ΕΕ μετά το 2030, η οποία θα υποβληθεί στην UNFCCC, τη σύμβαση του ΟΗΕ για το κλίμα. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2025, οι υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ ενέκριναν δήλωση προθέσεων, η οποία επιβεβαίωνε τη δέσμευση της ΕΕ στη Συμφωνία του Παρισιού και ανέφερε ότι η ΕΕ αναμένεται να υποβάλει μια NDC πριν από την COP30 στο Μπελέμ της Βραζιλίας (10–21 Νοεμβρίου 2025).
Οι NDC αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Συμφωνίας του Παρισιού, η οποία απαιτεί από κάθε συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης να ενημερώνει τις NDC του κάθε πέντε χρόνια. Καθορίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει κάθε χώρα για τη μείωση των εθνικών εκπομπών και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η ΕΕ υποβάλλει μία ενιαία NDC εκ μέρους της ΕΕ και των κρατών μελών της.
www.worldenergynews.gr






