AD
Επικαιρότητα

Κλείδωσε για τις 11 Φεβρουαρίου το ραντεβού Μητσοτάκη - Erdogan - Τι βρίσκεται στην ατζέντα

Κλείδωσε για τις 11 Φεβρουαρίου το ραντεβού Μητσοτάκη - Erdogan - Τι βρίσκεται στην ατζέντα
Το ραντεβού των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας, στο σκηνικό της σύγκλησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, έρχεται ενώ η Αθήνα συνεχίζει να κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά τα μείζονα της ατζέντας
Οριστικοποιήθηκε για τις 11 Φεβρουαρίου η συνάντηση κορυφής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε προ ολίγου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης

«Το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στις 11 Φεβρουαρίου. Το αναλυτικό πρόγραμμα και η ατζέντα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Εξωτερικών», ανέφερε στο briefing ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: 

«Η Ελλάδα προσέρχεται με πίστη και αυτοπεποίθηση στον διάλογο πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές δίκαιο και χωρίς καμία απολύτως διάθεση υποχώρησης. Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι με την Τουρκία έχουμε μία μόνο διαφορά: τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και ουδέποτε θα βάλουμε στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας και κόκκινων γραμμών», συμπλήρωσε.

Το ραντεβού των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας, στο σκηνικό της σύγκλησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, έρχεται ενώ η Αθήνα συνεχίζει να κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά τα μείζονα της ατζέντας. 

Και αυτό ενώ η Άγκυρα διατηρεί σκληρή γραμμή και δεν κρύβει την ενόχλησή της για τις κινήσεις της Ελλάδας στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής, αλλά και για την κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. 

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας επανέφερε εξάλλου σήμερα τις γνωστές θέσεις της Άγκυρας απαντώντας σε όσα ανέφερε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το δικαίωμα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Το τουρκικό ΥΠΑΜ αναφέρει πως «η στάση της χώρας μας απέναντι στις δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών σχετικά με την επέκταση των χωρικών τους υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος στα 12 μίλια είναι σαφής. Ως Τουρκία, υποστηρίζουμε ότι μια δίκαιη, ισότιμη και διεθνώς νόμιμη θαλάσσια δικαιοδοσία στο Αιγαίο είναι δυνατή μόνο μέσω αμοιβαίου διαλόγου και καλής πίστης».

«Οι μονομερείς ενέργειες, οι ισχυρισμοί και οι δηλώσεις της Ελλάδας, οι οποίες αγνοούν τις υφιστάμενες διαφορές και παραβιάζουν τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς, είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και απαράδεκτες. Αυτές οι δηλώσεις δεν έχουν καμία νομική συνέπεια για τη χώρα μας. Σύμφωνα με την έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν και αποφασιστικά το καθήκον τους να προστατεύουν όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας τους», καταλήγει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.  

www.worldenergynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης