AD
Ενέργεια & Αγορές

Πτώση 4% στο πετρέλαιο κάτω από 100 δολάρια

Πτώση 4% στο πετρέλαιο κάτω από 100 δολάρια
Στα 97,19 δολ το crude και στα 99,88 δολ το brent

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να τερματίσουν την στρατιωτική εκστρατεία εντός δύο έως τριών εβδομάδων και ότι το Ιράν δεν χρειάζεται να κάνει συμφωνία για να τερματίσει τη σύγκρουση, η πιο σαφής δήλωσή του μέχρι στιγμής ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο που διαρκεί έναν μήνα.

Ωστόσο, ακόμη και αν τερματιστεί η σύγκρουση, οι ζημιές στις υποδομές είναι πιθανό να διατηρήσουν τις προμήθειες περιορισμένες, λένε οι αναλυτές.

Η ομαλοποίηση της κατάστασης

Οι τιμές του πετρελαίου θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα ομαλοποιηθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού στη συνέχεια, δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στην Phillip Nova.

«Ακόμα κι αν αρχίσει να αποκλιμακώνεται, η ροή των δεξαμενόπλοιων δεν θα ξαναρχίσει αμέσως... το κόστος αποστολής και η ασφάλιση, η κίνηση των δεξαμενόπλοιων θα χρειαστεί χρόνο για να επιστρέψει στο φυσιολογικό», δήλωσε η Sachdeva, προσθέτοντας ότι η πραγματική ζημιά στις πετρελαϊκές υποδομές θα μπορούσε να αξιολογηθεί μόνο αργότερα. Ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο πριν ανοίξει ξανά το Στενό του Ορμούζ, μια βασική διαδρομή μέσω της οποίας διακινείται το 20% του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

«Παρόλο που οι διπλωματικοί δίαυλοι φέρεται να είναι ακόμη ενεργοί και τα διαλείποντα σχόλια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ προβλέπουν ένα σύντομο τέλος της σύγκρουσης, ο συνδυασμός περιορισμένης απτής διπλωματικής προόδου, συνεχιζόμενων θαλάσσιων επιθέσεων και σαφών απειλών κατά ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων διατηρεί τους κινδύνους εφοδιασμού στρεβλωμένους προς τα πάνω», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της LSEG.

Παραγωγή πετρελαίου

Η παραγωγή πετρελαίου του OPEC μειώθηκε κατά 7,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters την Τρίτη, η οποία καταδεικνύει τον αντίκτυπο των αναγκαστικών περικοπών στις εξαγωγές λόγω του κλεισίματος του στενού.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων δύο ετών τον Ιανουάριο μετά από μια σοβαρή χειμερινή καταιγίδα που έθεσε εκτός λειτουργίας την παραγωγή σε μεγάλα τμήματα της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας την Τρίτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης