AD
Άμυνα & Γεωπολιτική

Reuters: Οι ΗΠΑ στρέφονται στην ουκρανική αντι-drone τεχνολογία μετά από τις επιθέσεις του Ιράν

Reuters: Οι ΗΠΑ στρέφονται στην ουκρανική αντι-drone τεχνολογία μετά από τις επιθέσεις του Ιράν

Ο αμερικανικός στρατός εισήγαγε τις τελευταίες εβδομάδες ουκρανική τεχνολογία αντιμετώπισης drones σε μια βασική αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία

Σύμφωνα με πέντε πηγές με γνώση του θέματος, επιδιώκει να αναχαιτίσει επιθέσεις που έχουν καταστρέψει αεροσκάφη και εγκαταστάσεις και έχουν σκοτώσει τουλάχιστον έναν στρατιωτικό.

Η ανάπτυξη της ουκρανικής πλατφόρμας διοίκησης και ελέγχου Sky Map στη βάση Prince Sultan — κάτι που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως - δείχνει πόσο έχει προχωρήσει η Ουκρανία στις τεχνολογίες drones και αντι-drone, μέσα από την τετραετή εμπειρία πολέμου με τη Ρωσία.

Ουκρανοί στρατιωτικοί έφτασαν πρόσφατα στη βάση για να εκπαιδεύσουν Αμερικανούς στρατιώτες στη χρήση του Sky Map, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως από την Ουκρανία για τον εντοπισμό εισερχόμενων απειλών - συμπεριλαμβανομένων των ιρανικών drones Shahed - και την εξαπόλυση αντεπιθέσεων με drones αναχαίτισης.

Καθώς τα φθηνά, μαζικά παραγόμενα drones διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, το Πεντάγωνο έχει αυξήσει τις επενδύσεις σε τεχνολογίες αντιμετώπισής τους. Ωστόσο, η χρήση ουκρανικής τεχνολογίας στη βάση Prince Sultan, που απέχει περίπου 640 χλμ. από το Ιράν και έχει δεχθεί κύματα επιθέσεων, αναδεικνύει αδυναμίες στην αμερικανική αεράμυνα, σύμφωνα με αναλυτές.

Ο Timothy Walton από το Hudson Institute σημείωσε ότι υπάρχουν εδώ και καιρό κενά στην κάλυψη αεράμυνας των ΗΠΑ παγκοσμίως, τα οποία δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς.

«Δεν χρειαζόμαστε τη βοήθεια τους» δήλωνε πρόσφατα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έναν μήνα μετά την απόρριψη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, της πρότασης του Ουκρανού Προέδρου, Volodymyr Zelenskiy, για βοήθεια στην αντιμετώπιση ιρανικών επιθέσεων με drones. «Δεν χρειαζόμαστε τη βοήθειά τους στην άμυνα κατά drones», είχε δηλώσει.

Οι αμερικανικές αρχές δεν σχολίασαν επισήμως την ανάπτυξη. Η ουκρανική εταιρεία Sky Fortress, που ανέπτυξε το Sky Map, επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τον περασμένο μήνα, μονάδα του Πενταγώνου ανακοίνωσε επένδυση 350 εκατ. δολαρίων για ενίσχυση της άμυνας κατά drones στο πλαίσιο της επιχείρησης «Epic Fury». Όπως δήλωσε εκπρόσωπος, δεν υπάρχει «μαγική λύση» που να αντιμετωπίζει όλες τις απειλές.

Τεχνολογία και προκλήσεις

Το Sky Map έχει εξελιχθεί σε βασικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου για τον ουκρανικό στρατό, συνδυάζοντας δεδομένα από ραντάρ και αισθητήρες για τον εντοπισμό απειλών.

Παράλληλα, στη βάση έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλα συστήματα:

  • Drones αναχαίτισης Merops (Project Eagle, με στήριξη του Eric Schmidt)
  • Το σύστημα FAAD της Northrop Grumman
  • Αναχαιτιστικά drones Coyote της RTX

Ωστόσο, υπήρξαν και προβλήματα: σε δοκιμή, ένα drone Merops έχασε τον έλεγχο και συνετρίβη σε κτίριο της βάσης.

Κύματα επιθέσεων

Μετά την έναρξη του πολέμου, η βάση Prince Sultan δέχθηκε επανειλημμένες επιθέσεις με drones και πυραύλους. Μεταξύ άλλων:

  • Καταστράφηκε αεροσκάφος AWACS
  • Υπέστησαν ζημιές ιπτάμενα τάνκερ KC-135
  • Καταστράφηκε εγκατάσταση ραντάρ που υποστήριζε το σύστημα THAAD

Παρά τις δυσκολίες, αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ορισμένα συστήματα, όπως τα Coyote, έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά, καταρρίπτοντας εκατοντάδες εναέριες απειλές.

Συνολικά, η εξέλιξη αυτή δείχνει όχι μόνο την αυξανόμενη σημασία των drones στον σύγχρονο πόλεμο, αλλά και το πώς η εμπειρία της Ουκρανίας επηρεάζει πλέον άμεσα τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης