Η Μόσχα δεν εξετάζει αποχώρηση από τον OPEC+, καθώς θεωρεί ότι η συνεργασία επιτρέπει στους παραγωγούς να διαχειρίζονται τους κινδύνους στην αγορά πετρελαίου σε περιόδους κρίσεων και να διασφαλίζουν τη συνέχιση των επενδύσεων στον κλάδο
Η Ρωσία θα παραμείνει στο καρτέλ OPEC+ μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του OPEC και δεν αναμένει πόλεμο τιμών μετά την αιφνίδια αποχώρηση των ΗΑΕ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Alexander Novak.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν χθες (29/4) ότι αποχωρούν από τον OPEC και τη διευρυμένη συμμαχία OPEC+ από την 1η Μαΐου, επικαλούμενα την ανάγκη προώθησης των εθνικών τους συμφερόντων.
Η χώρα επιδιώκει εδώ και χρόνια να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα στα 5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2027 και έχει επανειλημμένα συγκρουστεί με άλλα μέλη της συμμαχίας σχετικά με τα όρια παραγωγής, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αξιοποιήσει μεγαλύτερο μέρος της διαθέσιμης δυναμικότητάς της.
Η Μόσχα δεν εξετάζει αποχώρηση από τον OPEC+, καθώς θεωρεί ότι η συνεργασία επιτρέπει στους παραγωγούς να διαχειρίζονται τους κινδύνους στην αγορά πετρελαίου σε περιόδους κρίσεων και να διασφαλίζουν τη συνέχιση των επενδύσεων στον κλάδο.
Ο Alexander Novak τόνισε ότι η συνεργασία εντός της συμμαχίας συμβάλλει στην εξομάλυνση των αναταράξεων και διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να εργάζεται από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη.
Παράλληλα, σύμφωνα με το TASS, η Ρωσία και η Σ. Αραβία, οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί της συμμαχίας, δεν έχουν ακόμη συζητήσει επισήμως την αποχώρηση των ΗΑΕ.
Ο Ρώσος αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο πολέμου τιμών, επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια αγορά αντιμετωπίζει έντονη έλλειψη προσφοράς.
Όπως υπογράμμισε, σημαντικές ποσότητες πετρελαίου δεν φτάνουν αυτή τη στιγμή στην αγορά, ενώ η ζήτηση υπερβαίνει αισθητά την προσφορά λόγω σοβαρών προβλημάτων στις μεταφορές που σχετίζονται με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.






