AD
Άμυνα & Γεωπολιτική

Rubio: Καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει διόδια σε διεθνείς θαλάσσιες οδούς

Rubio: Καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει διόδια σε διεθνείς θαλάσσιες οδούς
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαπραγματεύονται απευθείας με την κυβέρνηση του Λιβάνου - Tι δήλωσε ο Pezeshkian για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα μπορεί να επιβάλει τέλη διέλευσης στο Στενό του Ορμούζ στο πλαίσιο οποιασδήποτε τελικής συμφωνίας με την Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι μια τέτοια ρύθμιση θα ήταν αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο.
 
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει διόδια ή άλλες χρεώσεις σε διεθνείς θαλάσσιες οδούς, επισημαίνοντας ότι η αρχή αυτή προβλέπεται από το ισχύον διεθνές νομικό πλαίσιο.
 
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαπραγματεύονται απευθείας με την κυβέρνηση του Λιβάνου.
 
Ο Ρούμπιο υποστήριξε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικός τερματισμός των εχθροπραξιών στην περιοχή όσο οι φιλοϊρανικές οργανώσεις συνεχίζουν να εκτοξεύουν πυραύλους.
 
«Είναι ένα θέμα που θα τεθεί την κατάλληλη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Η τοποθέτηση του Πεζεσκιάν

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε από το Ισλαμαμπάντ ότι το πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας δεν περιλαμβάνεται στο μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο μέλλον.
 
Ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι η Τεχεράνη «δεν θα διαπραγματευθεί ποτέ με κανέναν την αμυντική της ικανότητα», υποστηρίζοντας ότι χωρίς τους πυραύλους της η χώρα «θα είχε καταστραφεί».
 
Παράλληλα, εξέφρασε δυσπιστία απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον επιτέθηκε δύο φορές στο Ιράν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
 
«Δεν εμπιστευόμαστε τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή μας επιτέθηκαν δύο φορές ενώ διεξάγονταν συνομιλίες. Παρ' όλα αυτά, παραμένουμε έτοιμοι για διάλογο και ειρήνη», δήλωσε ο Πεζεσκιάν.
 
Οι δηλώσεις του έρχονται εν μέσω αντικρουόμενων μηνυμάτων από Ουάσιγκτον και Τεχεράνη σχετικά με το περιεχόμενο των πρόσφατων συνομιλιών και τα ζητήματα που ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικής συμφωνίας.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης