AD
Χρηματιστηριο & Asset Management

Eurobank Equities: Μέχρι 20 εκατ ανά τράπεζα οι επιπτώσεις του ν.Κατσέλη - Στα 3-3,2 ευρώ το εύρος για ATTICA Πολυκαταστήματα

Eurobank Equities: Μέχρι 20 εκατ ανά τράπεζα οι επιπτώσεις του ν.Κατσέλη - Στα 3-3,2 ευρώ το εύρος για ATTICA Πολυκαταστήματα
Στο περιθώριο της χθεσινής Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, η Lamda managt επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις με την ION συνεχίζονται, με την ολοκλήρωση να αναμένεται εντός των επόμενων 2 μηνών, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν διαθέσιμα εναλλακτικά σχέδια

Το εύρος τιμών προσφοράς της Attica ορίζεται μεταξύ 3,0-3,2 ευρώ ανά μετοχή, που συνεπάγεται ακαθάριστα έσοδα έως περίπου 58 εκατομμύρια ευρώ και συνολική κεφαλαιοποίηση αγοράς έως περίπου 193 εκατομμύρια ευρώ. Η δημόσια προσφορά ξεκινά σήμερα και διαρκεί έως την Παρασκευή 26 Ιουνίου. Η Attica θα προσφέρει 17,1 εκατομμύρια μετοχές μέσω δημόσιας προσφοράς και έως 0,9 εκατομμύρια μετοχές μέσω παράλληλης τοποθέτησης. Όλες οι μετοχές της Attica (60,16 εκατομμύρια) έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν διαπραγμάτευση στο Euronext Athens στις 2 Ιουλίου.

Ελληνικές Τράπεζες και νόμος Κατσέλη

Το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε την πιο φιλική προς τους δανειολήπτες ερμηνεία της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη. Οι τόκοι θα υπολογίζονται πλέον μόνο σε κάθε μηνιαία δόση και όχι στο ανεξόφλητο υπόλοιπο, ενώ οι εξυπηρετούμενοι δανειολήπτες θα λαμβάνουν επίσης αναδρομικές πιστώσεις για τους υπερβάλλοντες τόκους που έχουν ήδη καταβληθεί. Η κυβέρνηση εκτιμά τη συνολική επίπτωση σε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ (500 εκατομμύρια ευρώ από χαμηλότερες μελλοντικές ανακτήσεις και 200 ​​εκατομμύρια ευρώ από αναδρομικές προσαρμογές).

Ενώ ο μηχανισμός κατανομής δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πλήρως, πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της επίπτωσης θα βαρύνει τις τιτλοποιήσεις, τους διαχειριστές και, ενδεχομένως, τη δομή Hercules, με την άμεση επίπτωση στις τράπεζες να είναι απίθανο να υπερβεί κατά μέσο όρο τα 20 εκατομμύρια ευρώ ανά τράπεζα.

Η Optima Bank διαπραγματεύεται σήμερα το δικαίωμα αποπληρωμής μερίσματος (ex-dividend) με μικτό μέρισμα ανά μετοχή (DPS) €0,23/μετοχή μικτά (€0,2185/μετοχή καθαρά), που συνεπάγεται μερισματική απόδοση 2,1%. Η συνολική διανομή ανέρχεται σε €50,9 εκατ., σύμφωνα με το μέρισμα που εγκρίθηκε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της 5ης Μαΐου.

Viohalco

Οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στην τιμή των €0,27/μετοχή αύριο 25 Ιουνίου. Το ακαθάριστο ποσό μερίσματος υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 30% σύμφωνα με τη βελγική νομοθεσία. Η καταβολή μερίσματος θα ξεκινήσει στις 29 Ιουνίου.

 Η Viohalco ολοκλήρωσε χθες την επιταχυνόμενη διαδικασία δημιουργίας βιβλίου προσφορών (bookbuild) για 6,3 εκατομμύρια υφιστάμενες μετοχές της Cenergy, που ισοδυναμούν με περίπου 3,0% του μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy, στα 24,20 ευρώ/μετοχή, δηλαδή με έκπτωση 7,6% σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας, γεγονός που συνεπάγεται ακαθάριστα έσοδα περίπου 152 εκατομμυρίων ευρώ για τη Viohalco. Μετά την ολοκλήρωση, το μερίδιο της Viohalco θα μειωθεί σε περίπου 66,7%.

Lamda Development

Στο περιθώριο της χθεσινής Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, η Lamda managt επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις με την ION συνεχίζονται, με την ολοκλήρωση να αναμένεται εντός των επόμενων 2 μηνών, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν διαθέσιμα εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση που η συμφωνία δεν υλοποιηθεί. Η διοίκηση έδωσε επίσης ώθηση για την πλήρη χρήση των πρώτων περίπου 500 διαμερισμάτων έως τα τέλη του 2027 και την παράδοση άλλων περίπου 1.500 διαμερισμάτων έως τα τέλη του 2028.

Είναι σημαντικό ότι η Lamda ανέφερε ότι οι καταβολές προς τους μετόχους είναι πιθανό να ξεκινήσουν από το οικονομικό έτος 2028 (πληρωτέες το 2029), ενώ σημείωσε ότι το έργο του Ελληνικού παραμένει πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενο.

Alpha Bank 

Η Scope επιβεβαίωσε την αξιολόγηση εκδότη BBB και τις σταθερές προοπτικές της Alpha Bank, επικαλούμενη την ισχυρή θέση της στην αγορά, τη βελτιωμένη κερδοφορία και τα άνετα κεφαλαιακά αποθέματα. Ο οίκος τόνισε τη στρατηγική λογική των πρόσφατων εξαγορών (Alpha Trust, Flexfin, AXIA και AstroBank), οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν τη θέση της Alpha στη διαχείριση περιουσίας, την επενδυτική τραπεζική και την Κύπρο.

Η Scope αναμένει ότι η κερδοφορία θα παραμείνει ανθεκτική, με τον δείκτη RoRWA να παραμένει κοντά στο 3% έως το 2028, ενώ θεωρεί εφικτό τον στόχο μείωσης του δείκτη NPE κάτω από το 3% έως το έτος 2027. Παρά τη μείωση του δείκτη CET1 στο 15,0% το πρώτο τρίμηνο του 2026 λόγω εξαγορών, ανάπτυξης και διανομών, η Scope σημειώνει ότι η Alpha διατηρεί κεφαλαιακό περιθώριο περίπου 500 μονάδων βάσης πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις. Συνολικά, η επιβεβαίωση υποστηρίζει τη στρατηγική της διοίκησης και ενισχύει τη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ ενόψει της επερχόμενης Ημέρας Επενδυτών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης