AD
Διεθνή

Συνομιλίες των χωρών του Κόλπου για τα Στενά του Ορμούζ

Συνομιλίες των χωρών του Κόλπου για τα Στενά του Ορμούζ
Σύμφωνα με το Associated Press, το Ιράν ανακοίνωσε εκ νέου το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ, την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Με κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ,απειλεί και πάλι το Ιράν δοκιμάζοντας την εύθραυστη εκεχειρία στην περιοχή, την ώρα που η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ παραμένει υψηλή στον Λίβανο.

Σύμφωνα με το Associated Press, το Ιράν ανακοίνωσε εκ νέου το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ, την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Η νέα κλιμάκωση έρχεται μετά από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, σηματοδοτώντας την πρώτη ισραηλινή επίθεση στη χώρα μετά την έναρξη ισχύος της τελευταίας εκεχειρίας το περασμένο Σάββατο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ζητήσει από το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του από τον Λίβανο, υπογραμμίζοντας ότι η ισραηλινή στρατιωτική παρουσία θα συνεχιστεί όσο η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τους στρατιώτες και τους πολίτες της χώρας. Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ επιμένει ότι δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις αν το Ισραήλ δεν δεσμευτεί για πλήρη αποχώρηση.

«Δεν αποχωρούμε και, μέχρι αυτή τη στιγμή, κάτι που αποτελεί και διπλωματική επιτυχία, δεν υπάρχει αμερικανικό αίτημα προς το Ισραήλ να αποσυρθεί από τον Λίβανο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κατζ.

Παράλληλα, Λιβανέζοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον. Η Βηρυτός ελπίζει ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το έδαφος του Λιβάνου.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ στο Ομάν

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι έφτασε σήμερα στο Ομάν για να προετοιμάσει τις συνομιλίες μεταξύ των χωρών του Κόλπου, του Ιράκ και του Ιράν για τα Στενά του Ορμούζ, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διπλωμάτης που έχει γνώση των συζητήσεων.

Οι συνομιλίες αυτές δεν σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης, πρόσθεσε ο διπλωμάτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Μια άλλη σύνοδος προβλέπεται να γίνει στη Σαουδική Αραβία με τη συμμετοχή των αραβικών χωρών του Κόλπου, του Ιράν και ενδεχομένως και άλλων γειτονικών κρατών, είπε η ίδια πηγή, χωρίς να διευκρινίσει το χρονοδιάγραμμα αυτών των συναντήσεων.

Το πρωτόκολλο συμφωνίας που υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ και το Ιράν προβλέπει το άνοιγμα των Στενών και την έναρξη συζητήσεων μεταξύ του Ιράν και του Ομάν «για να καθοριστούν η μελλοντική διαχείριση και οι ναυτιλιακές υπηρεσίες».

Οι χώρες του Κόλπου τάσσονται υπέρ της ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε αυτόν τον στρατηγικής σημασίας δίαυλο και διαφωνούν με την επιβολή τελών διέλευσης. Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η Τεχεράνη θα απαιτήσει να αποζημιώνεται για τις υπηρεσίες που παρέχει, σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια.

Στις συνομιλίες θα συμμετάσχει και το Πακιστάν, χώρα που μεσολάβησε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Όσο για τις ξεχωριστές συνομιλίες για τη «συμφιλίωση» μεταξύ των χωρών του Κόλπου και του Ιράν, που σχεδιάζεται να γίνουν στο Ριάντ, ενδέχεται να συμπεριλάβουν και άλλες χώρες της περιοχής, είπε ο διπλωμάτης.

Το Ιράν και το Ομάν ανέφεραν την Τρίτη ότι σκοπεύουν να εξετάσουν το κόστος της μελλοντικής διαχείρισης των Στενών του Ορμούζ, υπογραμμίζοντας την κυριαρχία τους σε αυτή τη στρατηγική θαλάσσια οδό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Ομάν, ο πρωθυπουργός του Κατάρ συζήτησε την Τετάρτη με τον σουλτάνο του Ομάν, Χαϊθάμ μπιν Ταρίκ, τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης