AD
Διεθνή

Bloomberg: Σε φάση προετοιμασίας για εμπορικό πόλεμο διαρκείας με τις ΗΠΑ ο Καναδάς

Bloomberg: Σε φάση προετοιμασίας για εμπορικό πόλεμο διαρκείας με τις ΗΠΑ ο Καναδάς
Η εξέλιξη αποτυπώνει το βάθος της κρίσης στις σχέσεις Οτάβα-Ουάσινγκτον, η οποία κορυφώθηκε αργά την Παρασκευή, όταν οι συνομιλίες των δύο πλευρών κατέρρευσαν
Η κυβέρνηση του Καναδού πρωθυπουργού Μαρκ Κάρνεϊ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας μακράς εμπορικής αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την αιφνίδια διακοπή των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
 
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, στην Οτάβα θεωρούν περιορισμένες τις πιθανότητες να επαναληφθούν οι συνομιλίες πριν από τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2026. Την ίδια ώρα, ο Κάρνεϊ επεξεργάζεται ένα σχέδιο οικονομικής στήριξης για τις επιχειρήσεις που υφίστανται τις συνέπειες των αμερικανικών δασμών, το οποίο ενδέχεται να παραμείνει ενεργό καθ’ όλη τη διάρκεια της εμπορικής διαμάχης, ακόμη και μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του Τραμπ.
 
Η εξέλιξη αποτυπώνει το βάθος της κρίσης στις σχέσεις Οτάβα-Ουάσινγκτον, η οποία κορυφώθηκε αργά την Παρασκευή, όταν οι συνομιλίες των δύο πλευρών κατέρρευσαν. Ακολούθησε η απόφαση του Τραμπ να προχωρήσει στην επιβολή νέων δασμών, ενώ ο Κάρνεϊ ανακοίνωσε την επιβολή αντίμετρων από τον Καναδά. Μια νέα κλιμάκωση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στις δύο οικονομίες, οι οποίες είναι στενά αλληλένδετες.
 
«Θα στηρίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί, δηλαδή και πέρα από τη διάρκεια της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Κάρνεϊ σε δημοσιογράφους, προαναγγέλλοντας ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες.
 
Δεν αποκλείεται νέα προσπάθεια διαπραγμάτευσης

Παρά τις εκτιμήσεις της καναδικής κυβέρνησης για μια παρατεταμένη κρίση, το τοπίο παραμένει αβέβαιο, καθώς η αμερικανική πλευρά δεν έχει κλείσει οριστικά την πόρτα στην επανέναρξη των συνομιλιών.
 
Ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος Τζέιμισον Γκριρ δήλωσε στο Fox News ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί η εξέλιξη της κατάστασης. Όπως ανέφερε, προς το παρόν δεν έχουν προγραμματιστεί νέες διαπραγματεύσεις με την Οτάβα, ενώ η Ουάσινγκτον προχωρά στη λήψη μέτρων ως απάντηση στις καναδικές κινήσεις.
 
Από την πλευρά του, ο Καναδός πρέσβης στην Ουάσινγκτον, Μαρκ Γουάιζμαν, υποβάθμισε το ενδεχόμενο η απόφαση του Κάρνεϊ να θέσει σε εφαρμογή τα αντίμετρα στις 8 Σεπτεμβρίου να συνδέεται με την προσδοκία μιας συμφωνίας της τελευταίας στιγμής.
 
«Μιλάμε με τους Αμερικανούς κάθε μέρα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες εξακολουθούν να διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας σε μια σειρά ζητημάτων, δεδομένου ότι είναι γειτονικά κράτη, σύμμαχοι και φίλοι.
 
Ενισχύεται η θέση του Κάρνεϊ στο εσωτερικό

Η διακοπή των διαπραγματεύσεων έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις σχέσεις Καναδά και ΗΠΑ, ενώ παραμένει ασαφές ποια ακριβώς θα είναι η έκταση των καναδικών αντιποίνων.
 
Ο Κάρνεϊ έχει ήδη προαναγγείλει την επιβολή νέων δασμών ως απάντηση στις αμερικανικές αποφάσεις, χωρίς ωστόσο να έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής ποια προϊόντα θα βρεθούν στο στόχαστρο. Η επιλογή τους θα μπορούσε να έχει και πολιτικό χαρακτήρα, καθώς η καναδική κυβέρνηση ενδέχεται να επιδιώξει να πλήξει οικονομικά πολιτείες που θεωρούνται κρίσιμες ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.
 
Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του έχουν ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην Οτάβα, εντείνοντας την αβεβαιότητα γύρω από την επόμενη φάση της εμπορικής αντιπαράθεσης.
 
Στο εσωτερικό του Καναδά, πάντως, οι χειρισμοί του Κάρνεϊ φαίνεται να απολαμβάνουν σημαντική υποστήριξη. Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά την κατάρρευση των συνομιλιών έδειξε ότι περίπου τρεις στους τέσσερις Καναδούς συμφωνούν με την απόφασή του να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, ωστόσο, αρκετοί πολίτες εκφράζουν φόβους για τις οικονομικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια μακροχρόνια εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ.
 
Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι μέχρι πού θα φτάσει η αντιπαράθεση. Η Οτάβα δεν έχει ακόμη παρουσιάσει αναλυτικά ούτε το νέο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων ούτε το σύνολο των δασμολογικών μέτρων που σχεδιάζει. Από την άλλη πλευρά, η Ουάσινγκτον έχει ήδη προειδοποιήσει ότι μια νέα καναδική κίνηση θα μπορούσε να δώσει στον Τραμπ επιπλέον περιθώρια για περαιτέρω κλιμάκωση.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης