Η κολοσσιαίων διαστάσεων καταστροφική κατολίσθηση και πλημμύρα που σάρωσε την Τετάρτη το βόρειο Νεπάλ, στα σύνορα με την Κίνα, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 477 ανθρώπων σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ενώ πάνω από 1.400 είναι οι αγνοούμενοι, ανάμεσά τους εκατοντάδες ξένοι τουρίστες.
Οι φόβοι
Οι φόβοι για μια δεύτερη πλημμύρα αυξάνονται. Όπως έγινε γνωστό, το Πεκίνο ανέστειλε για ορισμένες ώρες τις επιχειρήσεις διάσωσης στο επίκεντρο της καταστροφής στο Θιβέτ, λόγω κινδύνου νέας πλημμύρας. Λίγο πριν τις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδας) οι επιχειρήσεις διάσωσης επανεκκίνησαν.
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV ανέφερε ότι μια λίμνη που σχηματίστηκε από τεράστιους σωρούς συντριμμιών άρχισε να υπερχειλίζει προς την περιοχή προς την οποία κατευθύνονταν οι ομάδες διάσωσης. Το CCTV πρόσθεσε ότι οι ομάδες έκτακτης ανάγκης που είχαν νωρίτερα φτάσει στη συνοριακή περιοχή «έχουν λάβει εντολή να αποσυρθούν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου».
Το Νεπάλ απέρριψε ξένη βοήθεια
Το Νεπάλ απέρριψε τη βοήθεια από ξένες ομάδες διάσωσης, μια απόφαση που φαίνεται να βασίζεται σε προηγούμενες προσπάθειες αντιμετώπισης καταστροφών, κατά τις οποίες η χώρα δυσκολεύτηκε να συντονίσει τις ξένες αποστολές.
«Η εσωτερική μας αξιολόγηση δείχνει ότι δεν χρειαζόμαστε ξένη υποστήριξη για έρευνα και διάσωση. Πιστεύουμε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας μας είναι ικανές να το χειριστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Νεπάλ. Είπε ότι το Νεπάλ αναζητά αντ' αυτού «ξένη υποστήριξη για αποκατάσταση και ανοικοδόμηση» καθώς η χώρα προσπαθεί να ανακάμψει από τις φονικές πλημμύρες.
Τουλάχιστον 700 ξένοι υπήκοοι που βρίσκονταν στην ορεινή περιοχή περιλαμβάνονται στους αγνοούμενους, καθώς οι αρχές συνεχίζουν τις επιχειρήσεις αναζήτησης σε μια περιοχή που εξακολουθεί να απειλείται από νέες κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα. Τα στοιχεία έδειξαν ότι 466 άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί.
Θάνατοι αναφέρθηκαν επίσης στις περιοχές Νταντίνγκ, Γκόρχα, Νουβακότ, Ταναχούν, Δυτικό Ναβαλπαράσι και Ρασούα. Συνολικά 8.348 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές για επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης διάσωσης και ανακούφισης.
?? Disaster in Nepal..⚠️?
— sustainme.in® (@sustainme_in) August 27, 2026
New Released video, captured more than 50 km downstream from the site of the glacier collapse, shows the rapid arrival of the flood wave, obliterating everything in its wake.#Nepal #NepalFlooding #Floods #Rasuwa #flasfloods #NepalFloods… pic.twitter.com/3Ofw8n7OBA
Τι προκάλεσε την πλημμύρα
Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) αναφέρει ότι οι πλημμύρες στα σύνορα Νεπάλ-Θιβέτ προκλήθηκαν από «κατάρρευση παγετώνων» - κάτι που σημαίνει ότι ένας παγετώνας ή μέρος ενός παγετώνα κατέρρευσε. Οι αρχικές αναφορές οδήγησαν τις αρχές στο συμπέρασμα ότι η αιτία ήταν ένας σεισμός.
Η αιτία της κατάρρευσης των παγετώνων δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων λιώνουν με επιταχυνόμενο ρυθμό λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της κλιματικής αλλαγής.
Πώς συνέβη η καταστροφή και τι μπορεί να συμβεί από εδώ και στο εξής
1. Κατάρρευση μεγάλης μάζας πάγου
Σε μεγάλο υψόμετρο των Ιμαλαΐων, ένα σημαντικό τμήμα παγετώνα αποκολλήθηκε και κατέρρευσε από την απότομη πλαγιά. Δεν πρόκειται απλώς για ένα κομμάτι πάγου που έπεσε: μια τέτοια κατάρρευση μπορεί να συμπαρασύρει τεράστιες ποσότητες βράχων, χώματος και παγετωνικού υλικού. Αρχικά υπήρχε η εκτίμηση πως υπήρξε σεισμική δόνηση που ευνόησε την κατάρρευση.Ύστερα από περαιτέρω ανάλυση, η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ κατέληξε η κατάρρευση παγετώνα και ροή φερτών υλικών ήταν αυτά που καταγράφηκαν ως σεισμική δόνηση, χωρίς ωστόσο να έχει προκληθεί εγκέλαδος.
People were standing on a house balcony when a devastating flash flood suddenly struck the Nepal–Tibet border region. With floodwaters surrounding them, there was no clear way out pic.twitter.com/XtjWOdgIYs
— Surajit (@surajit_ghosh2) August 28, 2026
2. Δημιουργία τεράστιας ορμητικής μάζας
Ο πάγος, οι πέτρες και το χώμα κατευθύνονται προς τις χαμηλότερες περιοχές με τεράστια ταχύτητα. Καθώς κινούνται, παρασύρουν ακόμη περισσότερο υλικό, αυξάνοντας διαρκώς τον όγκο και την καταστροφική τους δύναμη.
3. Το νερό και τα φερτά υλικά φτάνουν στις κοιλάδες
Η περιοχή των Ιμαλαΐων έχει βαθιές και στενές κοιλάδες. Αυτό λειτουργεί σαν φυσικός διάδρομος. Οι τεράστιες ποσότητες νερού, λάσπης, πάγου και βράχων που συγκεντρώνονται βρίσκουν ελεύθερο πεδίο για να κατρακυλήσουν προς τα κάτω.
4. Οι κατολισθήσεις δημιουργούν φυσικά φράγματα
Το τεράστιο βάρος των βράχων και του χώματος που καταρρέουν μπορεί να φράξει προσωρινά ένα ποτάμι ή μια χαράδρα. Έτσι δημιουργείται μια λίμνη πίσω από το φυσικό φράγμα.
5. Μπορεί να προκληθεί δεύτερο πλημμυρικό κύμα
Αυτό είναι το σενάριο που φοβούνται τώρα οι αρχές: μια νέα, ξαφνική πλημμύρα να κινηθεί προς τα κάτω, αυτή τη φορά ενώ ήδη υπάρχουν κατεστραμμένες υποδομές, εγκλωβισμένοι άνθρωποι και εξαιρετικά ασταθείς πλαγιές.
www.worldenergynews.gr






