AD
Διεθνή

Η κοκαΐνη «εκθρόνισε» το πετρέλαιο στην Κολομβία - Το παράνομο εμπόριο έγινε η μεγαλύτερη εξαγωγική «βιομηχανία»

Η κοκαΐνη «εκθρόνισε» το πετρέλαιο στην Κολομβία - Το παράνομο εμπόριο έγινε η μεγαλύτερη εξαγωγική «βιομηχανία»

Από τα 16,5 δισ. δολάρια των παράνομων εξαγωγών έως την εκτόξευση της παραγωγής στους 3.000 τόνους. Η κοκαΐνη αντιπροσωπεύει πλέον περίπου το 4,4% του ΑΕΠ της Κολομβίας, ξεπερνώντας σε αξία το πετρέλαιο και αποκαλύπτοντας την εκρηκτική επέκταση της «μαύρης» οικονομίας

Σχετικά Άρθρα

Σοκαριστική ανατροπή στην οικονομία της Κολομβίας: η κοκαΐνη φέρεται να απέφερε περισσότερα έσοδα από το αργό πετρέλαιο το 2024, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου EAFIT. Με εκτιμώμενη αξία 16,5 δισ. δολαρίων, το παράνομο εμπόριο του ναρκωτικού ξεπέρασε για πρώτη φορά τις νόμιμες εξαγωγές πετρελαίου, αποκαλύπτοντας το τεράστιο μέγεθος της «μαύρης» οικονομίας που έχει αναπτυχθεί στη χώρα.

16,5 δισ. δολάρια από την κοκαΐνη

Η μελέτη του EAFIT, με έδρα το Μεντεγίν, υπολογίζει ότι οι παράνομες εξαγωγές κοκαΐνης έφτασαν το 2024 στα 16,5 δισ. δολάρια, έναντι περίπου 15 δισ. δολαρίων που απέφερε η πετρελαϊκή βιομηχανία.

Η διαφορά μπορεί να φαίνεται περιορισμένη σε απόλυτους αριθμούς, όμως η συμβολική και οικονομική σημασία της είναι τεράστια: για πρώτη φορά ένα παράνομο προϊόν εμφανίζεται να ξεπερνά έναν από τους σημαντικότερους νόμιμους εξαγωγικούς τομείς της χώρας.

Η Κολομβία παραμένει παράλληλα ο μεγαλύτερος παραγωγός κοκαΐνης παγκοσμίως, με τη μελέτη να εκτιμά ότι αντιπροσωπεύει σχεδόν 70% της παγκόσμιας προσφοράς.

Από το 0,8% του ΑΕΠ στο 4,4% μέσα σε μία δεκαετία

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η αύξηση του βάρους της παράνομης οικονομίας στο ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εμπόριο κοκαΐνης αντιστοιχούσε περίπου στο 0,8% του ΑΕΠ το 2013, ενώ μέχρι το 2024 είχε εκτοξευθεί σε περίπου 4,4%.

Με άλλα λόγια, μέσα σε μόλις μία δεκαετία η οικονομική δραστηριότητα που συνδέεται με την κοκαΐνη πολλαπλασιάστηκε, αποκτώντας διαστάσεις που πλέον ανταγωνίζονται βασικούς νόμιμους παραγωγικούς κλάδους της χώρας.

Δεκαπλασιάστηκε η παραγωγή

Η έκθεση καταγράφει παράλληλα μια δραματική αύξηση της παραγωγής.

Από λιγότερους από 300 μετρικούς τόνους το 2013, η ετήσια παραγωγή κοκαΐνης φέρεται να έφτασε σχεδόν τους 3.000 τόνους το 2024.

Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει τη θεαματική διεύρυνση της παράνομης αγοράς και την ολοένα μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα των οργανωμένων εγκληματικών δικτύων.

Πετρέλαιο, άνθρακας, χρυσός – και μετά η «μαύρη» οικονομία

Η σύγκριση με τους υπόλοιπους εξαγωγικούς τομείς της Κολομβίας είναι αποκαλυπτική.

Με βάση τις εκτιμήσεις της μελέτης:

  • Κοκαΐνη: 16,5 δισ. δολάρια
  • Πετρέλαιο: 15 δισ. δολάρια
  • Άνθρακας: 7,1 δισ. δολάρια
  • Νόμιμος χρυσός: 4,1 δισ. δολάρια
  • Παράνομα εξορυσσόμενος χρυσός: 3,6 δισ. δολάρια

Η εικόνα δείχνει ότι η κοκαΐνη δεν αποτελεί πλέον απλώς μια παράνομη δραστηριότητα μεγάλης κλίμακας, αλλά έναν οικονομικό παράγοντα με μέγεθος συγκρίσιμο με τους κορυφαίους εξαγωγικούς κλάδους της χώρας.

Το κέρδος εκτοξεύεται όσο το φορτίο ταξιδεύει

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ευρήματα της έκθεσης αφορά τη διαφορά της αξίας του προϊόντος σε κάθε στάδιο της παράνομης αλυσίδας.

Στις αγροτικές περιοχές όπου καλλιεργείται η κόκα, η αξία ενός κιλού φύλλων υπολογίζεται περίπου στα 468 δολάρια. Μετά την επεξεργασία του σε εγχώρια παράνομα εργαστήρια, η αξία ενός κιλού υδροχλωρικής κοκαΐνης ανεβαίνει περίπου στα 1.400 δολάρια.

Το πραγματικό άλμα, ωστόσο, έρχεται όταν το προϊόν περάσει τα σύνορα.

Τα δισεκατομμύρια κέρδη των διεθνών δικτύων

Η μέση σταθμισμένη με τον όγκο τιμή για τα κολομβιανά καρτέλ κατά την εξαγωγή υπολογίζεται σε περίπου 5.929 δολάρια ανά κιλό.

Στις αγορές προορισμού, όμως, η τιμή μπορεί να αυξηθεί δραματικά. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, η τιμή χονδρικής μπορεί να ξεπεράσει τα 78.000 δολάρια ανά κιλό, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της υπεραξίας δημιουργείται πολύ μακριά από τις περιοχές παραγωγής, καθώς το προϊόν περνά από διαδοχικά στάδια διακίνησης και διανομής.

Μια παράνομη οικονομία με παγκόσμια πλοκάμια

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το οργανωμένο έγκλημα στην Κολομβία έχει επεκτείνει την παρουσία του στα διεθνή δίκτυα διανομής, επιτρέποντας στα εγχώρια εγκληματικά συνδικάτα να αποκομίζουν μεγαλύτερο μερίδιο από τα τεράστια κέρδη που παράγονται στις αγορές του εξωτερικού.

Η εξέλιξη αυτή μετατρέπει την κοκαΐνη από ένα ζήτημα εγκληματικότητας και δημόσιας ασφάλειας σε μείζον οικονομικό φαινόμενο.

Το γεγονός ότι η εκτιμώμενη αξία των παράνομων εξαγωγών ξεπέρασε εκείνη του πετρελαίου αποτελεί ένα ιδιαίτερα ισχυρό καμπανάκι: δείχνει πόσο βαθιά έχει διεισδύσει η «μαύρη» οικονομία στην παραγωγή πλούτου της Κολομβίας και πόσο δύσκολο γίνεται το έργο περιορισμού της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης