AD
Χρηματιστηριο & Asset Management

UBS για Πειραιώς: Στα 12,50 ευρώ η τιμή-στόχος – Το 2027 το στοίχημα της ενοποίησης

UBS για Πειραιώς: Στα 12,50 ευρώ η τιμή-στόχος – Το 2027 το στοίχημα της ενοποίησης
Για το 2026, η UBS εκτιμά ότι τα δημοσιευμένα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στα 0,92 ευρώ, ελαφρώς υψηλότερα από τον στόχο της διοίκησης, ο οποίος βρίσκεται κοντά στα 0,90 ευρώ - Η τράπεζα έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο υπέρβασης των προβλέψεων τόσο στα καθαρά έσοδα από τόκους όσο και στις προμήθειες

Σε διατήρηση της σύστασης Buy και της τιμής-στόχου των 12,50 ευρώ για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς προχωρά η UBS, εκτιμώντας ότι το 2026 θα αποτελέσει μεταβατική περίοδο και ότι από το 2027 θα αρχίσουν να αποδίδουν πληρέστερα οι δυνατότητες του ενοποιημένου επιχειρηματικού μοντέλου.

Στην έκθεσή της με τίτλο «FY26 a transition year, integrated model to come together from FY27», που δημοσιεύθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2026, η ελβετική τράπεζα, με αναλυτή τον Stephan Potgieter, επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου επιβεβαίωσαν τη θετική δυναμική των βασικών λειτουργικών μεγεθών, κυρίως στα καθαρά έσοδα από τόκους. Ωστόσο, έκτακτες ζημιές και πρόσθετες επιβαρύνσεις περιόρισαν την τελική κερδοφορία, με αποτέλεσμα η UBS να μειώσει κατά 4% την πρόβλεψή της για τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή του 2026.

Οι εκτιμήσεις για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της τράπεζας παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες. Η συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις για την ενσωμάτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την πλήρη αξιοποίηση των συνεργειών από το 2027.

Οι προβλέψεις της UBS υπερβαίνουν τους στόχους της διοίκησης

Για το 2026, η UBS εκτιμά ότι τα δημοσιευμένα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στα 0,92 ευρώ, ελαφρώς υψηλότερα από τον στόχο της διοίκησης, ο οποίος βρίσκεται κοντά στα 0,90 ευρώ. Η τράπεζα έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο υπέρβασης των προβλέψεων τόσο στα καθαρά έσοδα από τόκους όσο και στις προμήθειες.

Για το 2027, η διοίκηση έχει αναβαθμίσει το guidance της, προβλέποντας αύξηση των δημοσιευμένων κερδών ανά μετοχή κατά περίπου 10% σε σχέση με τον στόχο των 0,90 ευρώ για το 2026. Η συγκεκριμένη εκτίμηση αντιστοιχεί σε κέρδη περίπου 0,99 ευρώ ανά μετοχή.

Η UBS θεωρεί ότι ο στόχος αυτός αφήνει περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης, καθώς η δική της πρόβλεψη τοποθετεί τα κέρδη ανά μετοχή του 2027 στα 1,07 ευρώ.

Ισχυρή δυναμική στα καθαρά έσοδα από τόκους

Κεντρικό στοιχείο της θετικής εικόνας αποτελεί η επιτάχυνση των καθαρών εσόδων από τόκους. Κατά το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 7% σε τριμηνιαία βάση και κατά 15% σε ετήσια, μετά την άνοδο κατά 6% που είχε καταγραφεί στο δεύτερο τρίμηνο.

Η διοίκηση εκτιμά ότι υπάρχει δυνατότητα υπέρβασης του στόχου των 2 δισ. ευρώ για τα καθαρά έσοδα από τόκους το 2026, ο οποίος είχε ήδη αναθεωρηθεί ανοδικά κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου.

Παράλληλα, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ενισχύθηκε κατά 9 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, φθάνοντας στο 2,31%, συνεχίζοντας τη βελτίωση που είχε προηγηθεί στο δεύτερο τρίμηνο. Η UBS προβλέπει ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 2,27% για το σύνολο του 2026, έναντι καθοδήγησης της διοίκησης για περίπου 2,20%.

Η πιστωτική επέκταση εξακολουθεί να κινείται σε τροχιά συμβατή με την επίτευξη του ετήσιου στόχου, ενώ ιδιαίτερα θετική είναι και η πορεία των καταθέσεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση. Σημαντική συμβολή στην εξέλιξη αυτή είχε ο επαναπατρισμός κεφαλαίων στην Ελλάδα, με τις εισροές να ξεπερνούν, σύμφωνα με την UBS, τις παραδοχές του επιχειρηματικού σχεδίου.

Σταθερή παραμένει η ευαισθησία της τράπεζας στις μεταβολές των επιτοκίων. Μια αύξηση του Euribor κατά 25 μονάδες βάσης εκτιμάται ότι μπορεί να προσθέσει περίπου 40 εκατ. ευρώ στα ετήσια καθαρά έσοδα από τόκους. Κατά συνέπεια, ένα περιβάλλον επιτοκίων υψηλότερο από τις αρχικές παραδοχές θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τις επιδόσεις έναντι των στόχων.

Οι έκτακτες ζημιές που πίεσαν το αποτέλεσμα του τρίτου τριμήνου

Παρά την ισχυρή λειτουργική εικόνα, τα βασικά λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων του τρίτου τριμήνου ξεπέρασαν κατά περίπου 4% τη μέση εκτίμηση των αναλυτών, χωρίς όμως η υπεραπόδοση αυτή να περάσει εξ ολοκλήρου στην τελική κερδοφορία.

Σύμφωνα με την UBS, το αποτέλεσμα επιβαρύνθηκε από ζημιές 9 εκατ. ευρώ στις συναλλαγές, ζημιές 10 εκατ. ευρώ στα λοιπά μη τοκοφόρα έσοδα, πρόσθετες απομειώσεις 27 εκατ. ευρώ και ζημιές 12 εκατ. ευρώ από συγγενείς επιχειρήσεις.

Το συνολικό ύψος των συγκεκριμένων επιβαρύνσεων ανήλθε σε 58 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 16% των κερδών προ φόρων.

Επιπλέον, η Πειραιώς προχώρησε στον διαχωρισμό χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που προορίζεται προς διάθεση, σχηματίζοντας πρόσθετες προβλέψεις περίπου 50 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή συνέβαλε στη διαμόρφωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο του 2%.

Η καθοδήγηση για το κόστος πιστωτικού κινδύνου διατηρήθηκε στις 60 μονάδες βάσης για το 2026, ενώ η διοίκηση προβλέπει σταδιακή υποχώρησή του στις 40 μονάδες βάσης έως το 2028.

Η UBS εκτιμά ότι η σταδιακή εξάλειψη των έκτακτων επιβαρύνσεων θα επιτρέψει την καλύτερη αποτύπωση της υποκείμενης λειτουργικής κερδοφορίας από το 2027, όταν θα αρχίσει να λειτουργεί πιο ολοκληρωμένα το νέο επιχειρηματικό μοντέλο.

Ελκυστικοί δείκτες αποτίμησης και μέρισμα 7%

Στην αξιολόγηση της UBS, η μετοχή της Πειραιώς εξακολουθεί να εμφανίζει ελκυστικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Με βάση τις προβλέψεις για το 2028, ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E) διαμορφώνεται στις 8 φορές.

Ο δείκτης τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) βρίσκεται στις 1,6 φορές, επίπεδο που η UBS θεωρεί ελκυστικό σε συνδυασμό με την προοπτική απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου 17% μεσοπρόθεσμα και υπό την παραδοχή ότι ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) θα διατηρηθεί στο 13%.

Σημαντικό στοιχείο για τους μετόχους αποτελεί και η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση, η οποία αναμένεται να προσεγγίσει το 7% το 2027.

Η Πειραιώς έχει ήδη ανακοινώσει ενδιάμεση διανομή μερίσματος σε μετρητά ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ, με την καταβολή να προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο. Η διανομή πραγματοποιείται έναντι των κερδών της χρήσης 2026, με το ποσοστό payout να διαμορφώνεται στο 57%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης