Ενέργεια

Υπερπροσφορές με έκπτωση έως 20% από τους ιδιώτες παρόχους για να κρατήσουν το πελατολόγιό τους

Υπερπροσφορές με έκπτωση έως 20% από τους ιδιώτες παρόχους για να κρατήσουν το πελατολόγιό τους
Με τις βασικές εκπτώσεις και τα επιπλέον bonus, η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται σε ορισμένες περιπτώσεις σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη κι από την τιμή του νυχτερινού ρεύματος
«Αγριεύει» ο ανταγωνισμός στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, με τους ιδιώτες παρόχους να προσφέρουν «γη και ύδωρ» στους καταναλωτές εκείνους που δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να ανανεώσουν τη σύμβασή τους και προτιμούν να συνεργαστούν με άλλη εταιρία για την προμήθεια ρεύματος.  
Στην περίπτωση αυτή, οι υπεύθυνοι των ιδιωτών προμηθευτών συνήθως προτείνουν στο πελάτη που αναζητεί πιο φθηνό τιμολόγιο ένα αρκετά ευέλικτο πρόγραμμα για την παραμονή του και μάλιστα με επιπλέον έκπτωση της τάξεως του 20% στο τιμολόγιο του ρεύματος.
Η έκπτωση αυτή παρέχεται συνήθως για διάστημα έξι μηνών.  
Έτσι, η τιμή της κιλοβατώρας από το 0,08590 ευρώ που είναι αρχικά, διαμορφώνεται με τις βασικές εκπτώσεις του λογαριασμού και τα επιπρόσθετα bonus σε μόλις 0,06013 ευρώ.
Δηλαδή, η προτεινόμενη τιμή της κιλοβατώρας προς τον πελάτη διαμορφώνεται σε επίπεδα πιο χαμηλά ακόμη και από εκείνη του νυκτερινού ρεύματος που ανέρχεται στα 0,06610 ευρώ η κιλοβατώρα.
Οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας τιμολογούν την κιλοβατώρα λίγο υψηλότερα από το κόστος ενέργειας που να σημειωθεί διαμορφώνεται κοντά στη περιοχή των 0,05758 ευρώ η Kwh.  
Μια εταιρεία για να καλύψει τα λειτουργικά κόστη χρειάζεται επιπλέον από 0,07 έως 0,010 λεπτά.

Επισφάλειες και από τους ιδιώτες παρόχους

Ωστόσο οι εταιρείες πρέπει να έχουν προβλέψεις για τυχόν επισφάλειες που μπορεί να δημιουργηθούν από τους κακοπληρωτές πελάτες, καθώς με τη διακοπή ρεύματος δεν αντιμετωπίζεται τα πρόβλημα παρά μόνο με την πληρωμή των λογαριασμών.
Το World Εnergy Νews έχει αναφερθεί στο παρελθόν με σχετικά ρεπορτάζ στο ζήτημα των επισφαλειών που ήδη καταγράφουν οι ιδιώτες προμηθευτές.
Σήμερα ο συνολικός αριθμός πελατών που έχουν οι ιδιώτες προμηθευτές υπολογίζονται σε 170.000, όταν η ΔΕΗ μετρά εκατομμύρια καταναλωτές  με τις συνολικές παροχές να ξεπερνούν τις 6 εκατομμύρια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ που δημοσιεύονται κάθε μήνα αναφορικά με τα μερίδια αγοράς των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας μετρούν τον όγκο της ενεργείας που καταναλώνεται και όχι των αριθμό των παροχών και των καταναλωτών.
Έτσι το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ που εμφανίζεται περίπου στο 87% αφορά την κατανάλωση ενέργειας των πελατών της.
Στελέχη της ΔΕΗ υποστηρίζουν ότι σήμερα η εταιρία με βάση τον αριθμό των παροχών έχει μερίδιο κάτω από το 70%, έναντι του 87% που δίνει ο ΛΑΓΗΕ.  
Πάντως, έχοντας υπόψη τις σημερινές τιμές λιανικής πώλησης ρεύματος και παράλληλα το κόστος παραγωγής, εκτιμάται ότι ο αριθμός των ιδιωτών προμηθευτών θα μειωθεί σταδιακά διότι τα προσφερόμενα τιμολόγια ρεύματος δεν αφήνουν περιθώρια για υψηλές προσδοκίες και ικανοποιητικά κέρδη.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης