Ενέργεια

Short σε φυσικό αέριο - Αντιμέτωπη με ενεργειακή κρίση η Βρετανία μετά το Brexit

Short σε φυσικό αέριο - Αντιμέτωπη με ενεργειακή κρίση η Βρετανία μετά το Brexit
Ενώ υπάρχουν εγκρίσεις για περισσότερους από 26 νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, οι επενδυτές διστάζουν λόγω των πολιτικών που θα ακολουθηθούν
Στηριζόμενη στο φυσικό αέριο, η τροφοδοσία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση για το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και πριν από Brexit.
Τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα της Βρετανίας «ξεθωριάζουν», και μετά από μια δεκαετία προσπαθειών, η χώρα δεν έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει μια «έκρηξη» στην αγορά όπως αυτή των ΗΠΑ  που μετατράπηκαν στον μεγαλύτερο παραγωγό του κόσμου .
Οι εισαγωγές φυσικού αερίου αυξήθηκαν 87% κατά την τελευταία δεκαετία.
Η χώρα βρίσκεται στο έλεος των ξένων προμηθευτών και μετά την προγραμματισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου  από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι κανόνες εμπορίου για το καύσιμο κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να ξαναγραφούν.
Σύμφωνα με το Βloomberg ήδη, βιομηχανίες  445 δις. $ οι οποίες χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη λειτουργία μηχανημάτων, θέρμανση κτιρίων και κατασκευή  χημικών, χρειάζεται να πάνε πιο μακριά  για την αναζήτηση της πηγής καυσίμου.
Η γήρανση της δεξαμενής αποθήκευσης στα ανοικτά της ανατολικής ακτής, στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων της χώρας για το χειμώνα έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ που είναι εν μέρει κλειστή.
Το  φυσικό αέριο θα καταστεί ακόμη πιο σημαντικό, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να σταματήσει τη χρήση άνθρακα μέχρι το 2025.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα», δήλωσε ο Russel Mills, διευθυντής της ενέργειας και κλιματικής πολιτικής στην Dow Chemical Co., τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στον κόσμο.
«Η χώρα έχει ήδη αναλάβει ένα μέρος του κινδύνου όσον αφορά το χαμηλό επίπεδο των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Το Brexit πρόκειται να περιπλέξει τα πράγματα.»
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια βαθιά δεξαμενή εμπειρίας που έχει στη διάθεσή του.
 Είναι ανακαλύψει τρόπους για να μετατρέψει τις προκλήσεις που δημιουργούν οι συνθήκες βαθέων υδάτων στην βόρεια ακτή του σε μερικά από τα πιο παραγωγικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, και έχει δημιουργήσει  το πιο υγρό και διαφανή εμπορία φυσικού αερίου λιμάνι στην Ευρώπη μέχρι το 2016.




Ο Alistair Phillips-Davies, διευθύνων σύμβουλος στο πρόγραμμα SSE Plc, δήλωσε στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα, ότι το πλαίσιο της πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ο «φθόνος του κόσμου.»
Αλλά  η εγχώρια παραγωγή έφθασε  στο υψηλότερο σημείο σχεδόν πριν από 20 χρόνια και οι εισαγωγές από τη Νορβηγία προς Κατάρ χρησιμοποιούνται για να κάνουν τη διαφορά.
Περίπου το 75% των ξένων προμηθειών φτάνουν μέσω αγωγών.
Οι ελλείψεις δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο γιατί τα τερματικά εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου χρησιμοποιούν περίπου το ένα τρίτο της χωρητικότητάς τους.
Το LNG είναι «ένα φανταστικό πράγμα» για την αγορά  του Ηνωμένου Βασιλείου,  δήλωσε ο Dan Monzani, επικεφαλής της ασφάλειας του εφοδιασμού με ηλεκτρισμό στο Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής, στις 29 Μαρτίου σε μια διάσκεψη στο Λονδίνο.
Τα εισαγόμενα καύσιμα αυξάνουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας  για τους καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι ήδη υψηλότερο στην  ΕΕ, σύμφωνα με μια έκθεση του  Δημοσίου τον Ιανουάριο για τη μετα-Brexit βιομηχανική στρατηγική της χώρας.
Τα καύσιμα που αγοράζονται σε άλλα νομίσματα έγιναν σχετικά πιο ακριβά για τους Βρετανούς αγοραστές το 2016, όταν η στερλίνα υποχώρησε περισσότερο από 13% έναντι του ευρώ και του δολαρίου.




Νέες συνδέσεις

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες την ώρα  που στο σύνολό τους  οι αγορές ενέργειας στο εξωτερικό είναι πλέον σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από τη δεκαετία του 1970.
Νέα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος σχεδιάζονται με τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία και τη Δανία για να συμβάλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, αλλά κινδυνεύουν με την επιβολή εμπορικών δασμών καθώς η Βρετανία εγκαταλείπει την ΕΕ.
«Η εύρεση ενεργειακών εταιρικών σχέσεων με τα κράτη μέλη της ΕΕ θα είναι ένα σημαντικό έργο στα χρόνια που έρχονται», δήλωσε ο Jade Kalinowsky, trader στη Δανική Fredericia, της Dong Energy A / S.
Ενώ υπάρχουν εγκρίσεις για περισσότερους από 26 νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, οι επενδυτές διστάζουν λόγω  των πολιτικών που θα ακολουθηθούν, σύμφωνα με το  U.K.’s Major Energy Users Group.
Οι γεννήτριες ντίζελ και άνθρακα έχουν αναδειχθεί νικητές στις κυβερνητικές δημοπρασίες  που  έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύσουν επενδύσεις σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου μεγάλης κλίμακας.
«Έχουμε χάσει το δρόμο μας», δήλωσε ο Keith Anderson, επικεφαλής εταιρικό στέλεχος της Iberdrola SA’s Scottish Power, η οποία δεν έχει κατασκευάσει ακόμη εργοστάσιο φυσικού αερίου που έχει εγκριθεί από το 2011.
 «Οι επενδυτές θέλουν ένα σαφές μήνυμα. Τα μηνύματα της αγοράς δεν είναι ακριβώς εκεί. Θέλετε να κατασκευάσετε μονάδες φυσικού αερίου;»
Για την εξασφάλιση του εφοδιασμού, η χώρα στηρίχθηκε επί δεκαετίες στο φυσικό αέριο που διοχετεύεται στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης Rough ένα εξαντλημένο τομέα της Βόρειας Θάλασσας.
Η υπόγεια δεξαμενή επιδεινώνεται λόγω ηλικίας.
Η αποθήκευση καυσίμων στην περιοχή διακόπτεται τουλάχιστον μέχρι το Μάιο του 2018 λόγω του κινδύνου διαρροών.
Οι αναλήψεις από  το Rough εξακολουθούν να επιτρέπονται  αν και η εγκατάσταση έχει μόνο 374 εκατ κυβικά μέτρα καυσίμου, λιγότερο από δύο ημέρες  ζήτησης το χειμώνα.
«Δεν βλέπω πώς το σύστημα θα καλύψει το κενό ύψους 3,31 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων που το Rough είναι σε θέση να προσφέρει χωρίς να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές», δήλωσε ο Guillermo Baena Gomez,  αναλυτής της αγοράς  και trader ενέργειας στο Λονδίνο της Advantage Utilities Ltd. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια “κρίση φυσικού αερίου” λόγω της αλλαγής της προσφοράς και της ζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο»


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης