Αναλύσεις

Η Κομισιόν υποβαθμίζει την ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2017 στο 2%

Η Κομισιόν υποβαθμίζει την ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2017 στο 2%
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 2017 στο 2% από 2,7% προηγουμένως.
Στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017 θα προχωρήσει η Κομισιόν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πηγή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 2017 στο 2% από 2,7% προηγουμένως, όπως μεταδίδει το Reuters, στο πλαίσιο των εαρινών της προβλέψεων.
Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2016 αλλά και η διατήρηση της πίεσης κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2017 αναμένεται να επιδράσουν αρνητικά στις προβλέψεις της Κομισιόν.
Σύμφωνα με τον ίδιο Ευρωπαίο αξιωματούχο, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει να συμπληρωθούν 140 προαπαιτούμενα.
Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί 40 (τα 20 έχουν νομοθετηθεί), οπότε μένουν 100 προαπαιτούμενες ενέργειες.
Συνολικά 80 δράσεις απαιτούν νομοθέτηση από τη Βουλή.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ προχώρησε ήδη στην υποβάθμιση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη το 2017 στο 2,2% από το 2,7%, στο πλαίσιο των οικονομικών προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία.
Για το 2017 προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ με ρυθμό 2,2% έναντι 2,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη και για το 2018 ανάπτυξη με ρυθμό 2,7%.  Μεσοπρόθεσμα ωστόσο η αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 1% για το 2022.
Άλλωστε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Annika Breithardt, είχε προαναγγείλει την υποβάθμιση των εκτιμήσεων, μετά την αναθεώρηση από το ΔΝΤ.
Όπως είχε δηλώσει στις 19 Απριλίου, «λαμβάνουμε υπόψη τις οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ. Η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τις επικαιροποιημένες εαρινές προβλέψεις της το Μάιο και θα συμπεριλάβει τα στοιχεία της προσεχούς αποστολής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα που θα πραγματοποιηθεί σύντομα. Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ηπιότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής το Φεβρουάριο, δεδομένης της αβεβαιότητας που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, γύρω από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
Ακόμη χαμηλότερα βάζουν τον πήχη της ανάπτυξης για το 2017 μεγάλοι τραπεζικοί οίκοι όπως η Citigroup και η Barclays, οι οποίοι κάνουν λόγο για ανάπτυξη 1,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης