Αναλύσεις

ΔΝΤ: Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος - Χωρίς λύση το Ταμείο δεν συμμετέχει - Συνάντηση Lagarde - Τσίπρα

tags :
ΔΝΤ: Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος - Χωρίς λύση το Ταμείο δεν συμμετέχει - Συνάντηση Lagarde - Τσίπρα
Το ΔΝΤ για να συμμετάαχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης χρειάζεται τη δέσμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συγκεκριμένη περίπτωση της ΝΔ
Οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος διεξάγονται σε διάφορα επίπεδα, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία, τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ William Murray, ξεκαθαρίζοντας πως χωρίς συμφωνία επί του θέματος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Επίσης ο κ. Murray επιβεβαίωσε τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Crhistine Lagarde στο Πεκίνο την Κυριακή (14/5), όπως επίσης και τις συζητήσεις, που θα διεξαχθούν για το ελληνικό ζήτημα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G7 στην Ιταλία.
Επιπλέον επιβεβαίωσε, πως το ΔΝΤ για να συμμετάαχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης χρειάζεται τη δέσμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συγκεκριμένη περίπτωση της ΝΔ.
Τυπικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα χρειάζεται τη δέσμευσης της αντιπολίτευσης της χώρας αυτής.
Οι θέσεις του ΔΝΤ δεν έχουν αλλάξει, επί του ζητήματος, χρειάζεται  μια αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα  του χρέους, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου απορρίπτοντας εκ νέου την απαίτηση των ευρωπαϊκών θεσμών περί υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.
«Είμαστε σε συζήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και έχουμε μια προκαταρκτική τεχνική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.
Θα χρειαστούμε μια αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του χρέους για να πάμε στο Συμβούλιο μας», σημείωσε.
«H τεχνική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνοδεύεται από μια αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του χρέους», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Poul Thomsen, διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου.
Κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρισμό του Σλοβάκου υπουργού Οικονομικών, πως το ΔΝΤ έχει ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή του, ο κ. Murrey ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία τέτοια συμφωνία.

Ποια είναι τα βασικά μέτρα που εξετάζονται για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;

1.Το ενδεχόμενο να υπάρξει μερική εξόφληση των υφιστάμενων δανείων προς την Ελλάδα με την ενεργοποίηση των 19,4 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από το δάνειο των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ολοκληρώθηκε το 2015.
Με τα χρήματα αυτά μπορούν να εξαγοραστούν το 2018 δάνεια του ΔΝΤ, για τα οποία το σημερινό επιτόκιο είναι περίπου 3%, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που προσφέρει ο ESM.

2 . Η χρήση των κερδών του 2014 (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) από τον ESM και την ΕΚΤ, αλλά και των κερδών από τα ομόλογα των προγραμμάτων ANFA και SMP, που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες, και υπολογίζονται περίπου στα 14 δισ. ευρώ από το 2013 μέχρι και σήμερα.

3. Η κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίου που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους των 33 δισ. του 2012 με στόχο χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και ομαλοποίηση των πληρωμών.
Στα μακροπρόθεσμα μέτρα το πιο σημαντικό είναι ο «μηχανισμός» που πρότεινε ο ESM και προβλέπει έναν «περιοριστή» του επιτοκίου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων της Ελλάδας ώστε να σταθεροποιηθούν οι πληρωμές, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Πηγή: www.bankingnews.gr  
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης