Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Αυξημένες κατά 18,8% προβλέπονται οι επενδύσεις των εγχώριων βιομηχανιών για το 2017

Αυξημένες κατά 18,8% προβλέπονται οι επενδύσεις των εγχώριων βιομηχανιών για το 2017
Με βάση τα αποτελέσματα έρευνας του ΙΟΒΕ, ο κλάδος των τροφίμων και ποτών αναμένεται να εμφανίσει εφέτος άνοδο των επενδύσεών του σε ποσοστό 22,3%
Μείωση των επενδύσεων στη βιομηχανία κατά 3,5% το 2016 καταγράφει η σχετική έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν το 2017 εμφανίζονται ιδιαιτέρως αισιόδοξες, καθώς προβλέπουν αύξηση κατά 18,8%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στις επενδυτικές προτεραιότητες των επιχειρήσεων για το 2017 παραμένουν οι δαπάνες για αντικατάσταση του υφιστάμενου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού και μάλιστα με ίδιο ποσοστό με το 2016 (39%), ενώ ακολουθούν οι δαπάνες για λοιπούς σκοπούς (16%), για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας για τα ήδη παραγόμενα προϊόντα και διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας για νέα προϊόντα (14%).
Δεύτερη από το τέλος, βρίσκεται η δαπάνη για βελτίωση των μεθόδων παραγωγής που ήδη εφαρμόζονται (10%) και τελευταία προτεραιότητα παραμένει σταθερά η εισαγωγή νέων μεθόδων παραγωγής (7%).
Στην έρευνα επενδύσεων του ΙΟΒΕ που διεξήχθη το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου του 2017, γίνεται μια νέα, απολογιστική εκτίμηση για τη συνολική πορεία των επενδύσεων στη βιομηχανία το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή, οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποίησης το 2016 υποχώρησαν κατά 3,5% σε σχέση με τις δαπάνες του 2015.
Κατά την προηγούμενη έρευνα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, προβλεπόταν ελαφρώς μεγαλύτερη πτώση των επενδύσεων για το 2016, της τάξης του 5%.
Επιπρόσθετα, από την προηγούμενη έρευνα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, η τελική εκτίμηση για τη μεταβολή της επενδυτικής δαπάνης το 2015 είχε διαμορφωθεί στο -5%.

Κακές επιδόσεις στους κλάδους τροφίμων – ποτών και καπνού

Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, το 2016 στους περισσότερους μεταποιητικούς κλάδους η επενδυτική δραστηριότητα διευρύνθηκε.
Από τις βασικές βιομηχανίες, στον κλάδο Μη Μεταλλικών Ορυκτών και στα Χημικά σημειώνεται άνοδος της τάξης του 5% και 9% αντίστοιχα.
Από την άλλη πλευρά, πτώση της τάξης του 7,5% καταγράφηκε το 2016 στις εκτιμήσεις των επενδύσεων στα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός, επίδοση που λόγω της σχετικής σημασίας του κλάδου επηρεάζει τελικά και το σύνολο της βιομηχανίας.
Στους λοιπούς βιομηχανικούς κλάδους που εξετάζονται, η επενδυτική δαπάνη το 2016 εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 18,2%.
Από αυτούς, στην Ένδυση – Υπόδηση και την Κλωστοϋφαντουργία, οι επιχειρήσεις δήλωσαν έντονα αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα.
Ωστόσο μεταξύ των λοιπών κλάδων, στον Μηχανολογικό εξοπλισμό και στις Ηλεκτρικές μηχανές & συσκευές καταγράφεται για την προηγούμενη χρονιά μείωση στην επενδυτική δραστηριότητα.

Περισσότερο αισιόδοξες οι προβλέψεις των τελικών επενδύσεων

Στην τρέχουσα έρευνα, οι επιχειρήσεις προβαίνουν σε νέα πρόβλεψη για τις επενδυτικές δαπάνες τους κατά το 2017.
Πρέπει να σημειωθεί ότι συνήθως οι προβλέψεις που γίνονται στις αρχές του έτους από τις επιχειρήσεις σε ότι αφορά τις επενδύσεις που πρόκειται να πραγματοποιήσουν εντός του έτους, είναι υψηλότερες από αυτές που τελικώς υλοποιούνται.
Με βάση αυτό το δεδομένο στην Έρευνα Επενδύσεων στη Βιομηχανία του ΙΟΒΕ που έγινε την περίοδο Μαρτίου - Απριλίου, οι σχετικές δαπάνες για το 2017 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 18,8%.
Η εκτίμηση αυτή είναι ισχυρή, αλλά αρκετά ηπιότερη σε σύγκριση με την πρώτη αντίστοιχη εκτίμηση στην έρευνα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2016 (35%).
Σε κλαδικό επίπεδο, παρατηρούνται σημαντικές διαφορές τάσης μεταξύ των κλάδων.
Η άνοδος εκπορεύεται από την αναμενόμενη διεύρυνση των επενδύσεων στα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός κατά 22,3%, καθώς και στα Χημικά (21,1%) και τα Μη Μεταλλικά Ορυκτά (24,3%).
Στον κλάδο Ένδυσης – Υπόδησης δεν αναμένεται μεταβολή των επενδυτικών δαπανών, ενώ στους υπόλοιπους κλάδους και συγκεκριμένα στην Κλωστοϋφαντουργία και τις λοιπές βιομηχανίες, οι πρόσφατες εκτιμήσεις καταλήγουν σε μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας το 2017 σε σχέση με το 2016 κατά 18% και 20% αντίστοιχα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης