Ενέργεια

Ρήγας (Energean): Ξεκινά νέος κύκλος για τους υδρογονάνθρακες - Οι επενδύσεις προχωρούν το μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές

Ρήγας (Energean): Ξεκινά νέος κύκλος για τους υδρογονάνθρακες - Οι επενδύσεις προχωρούν το μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές
Το μήνυμα είναι, ότι οι έρευνες υδρογονανθράκων είναι πάνω από πολιτικές αντιπαραθέσεις, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean.
«Παρούσα» στις έρευνες υδρογονανθράκων τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και στο εξωτερικό, δήλωσε η Energean Oil & Gas δια του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Μαθιού Ρήγα κατά την υπογραφή στο ΥΠΕΝ της σύμβασης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Αιτωλοακαρνανία.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Ρήγας είπε:
«Είναι μια εξαιρετική συνεργασία που έχουμε διαχρονικά με το υπουργείο και ανοίγει ένας νέος κύκλος.
Έχει ξαναπεράσει από έρευνα υδρογονανθράκων η Αιτωλοακαρνανία, από τη δεκαετία του ΄60 που ήταν εδώ η BP, από τη δεκαετία του ΄80 με την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων.
Έγιναν πολλές σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις που δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα.
Ακολούθησαν 15 χρόνια απραξίας και το 2014 ξεκίνησε και πάλι το άνοιγμα της περιοχής.
Τι άλλαξε και γιατί πιστεύουμε σήμερα ότι μπορούμε να βρούμε πετρέλαιο.
Άλλαξε πρώτα από όλα η ομάδα που θα διαχειριστεί την περιοχή: η Repsol, o εκπρόσωπος της οποίας Willy Hernandez είναι σήμερα εδώ, και η Energean, με το μοντέλο της αρμονικής συνύπαρξης με τις τοπικές κοινωνίες και την περιβαλλοντική ευαισθησία.
Αυτό που άλλαξε επίσης είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σπουδαίες ανακαλύψεις σε παρόμοιες περιοχές με τις δικές μας στην Ιταλία και την Αλβανία και αυτό μας ωθεί να ρισκάρουμε να επενδύσουμε.
Γιατί οι επενδύσεις στις έρευνες είναι ρίσκο, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες περιοχές.
Εμείς είμαστε και θα είμαστε παρόντες: παράγουμε πετρέλαιο στον Πρίνο, ερευνούμε τη δυτική Ελλάδα, έχουμε δραστηριότητα στο εξωτερικό και δημιουργούμε μία εταιρεία που μας κάνει περήφανους και νομίζω κάνει περήφανους όλους το ότι σήμερα είμαστε στην Ελλάδα, στο Μαυροβούνιο, το Ισραήλ.
Όπως και στα Ιωάννινα, θα ξεκινήσουμε με αεροβαρυτικές έρευνες και θα συνεχίσουμε με σεισμικές έρευνες, θα εντοπίσουμε τους στόχους στους οποίους θα κάνουμε γεωτρήσεις, και αν έχουμε ανακάλυψη τότε και μόνο τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για αποθέματα, για κοιτάσματα και νούμερα.
Από εμένα δε θα ακούσετε ποτέ μεγάλα λόγια.
Χαίρομαι που άκουσα τον Υπουργό κ. Σταθάκη να λέει το ίδιο, γιατί έχουν ακουστεί πολλά για εκατομμύρια βαρέλια, για δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που υπάρχουν στο υπέδαφος της Ελλάδας.
Δεν είναι ώρα για λόγια, είναι ώρα για δουλειά.
Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι μπορεί να φαντάζονται ότι θα γίνουν Σαουδάραβες ή αντίθετα μπορεί να καταστραφεί η περιοχή τους.
Το παράδειγμα του Πρίνου όπου 36 χρόνια τώρα παράγουμε πετρέλαιο και δημιουργούμε θέσεις εργασίας, δίπλα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, δίπλα σε 15 παραλίες με γαλάζιες σημαίες, όπου ο τουρισμός, η αλιεία και οι άλλες οικονομικές δραστηριότητες, όχι μόνο δεν έχουν επηρεαστεί αλλά έχουν τονωθεί, είναι ο οδηγός μας και η εγγύηση ότι όπου πάει η Energean θα τηρηθεί το ίδιο περιβαλλοντικό μοντέλο και η ίδια συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους έχουν συμβάλλει σε αυτή την πορεία.
Είναι μια δραστηριότητα που ξεκίνησε με την προηγούμενη κυβέρνηση, ολοκληρώνεται με τη σημερινή ξεκίνησε με μία άλλη διοίκηση της ΕΔΕΥ, ολοκληρώνεται με τη σημερινή.
Το μήνυμα είναι ότι οι έρευνες υδρογονανθράκων είναι πάνω από πολιτικές αντιπαραθέσεις.
Αν θέλουμε πραγματικά να δούμε την Exxon και άλλες εταιρείες να έρθουν στην Ελλάδα πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα σταθερότητας, ότι μπορούμε  διαχρονικά  να συνεχίζουμε τις επενδύσεις ανεξάρτητα με το τι γίνεται στο πολιτικό τοπίο, και αυτό θα είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στη χώρα μας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης