Αναλύσεις

Ελληνική Παραγωγή: Η πρώτη παρέμβαση – κλειδί για την ελληνική βιομηχανία

Ελληνική Παραγωγή: Η πρώτη παρέμβαση – κλειδί για την ελληνική βιομηχανία
Η ανάκτηση του ρόλου της μεταποίησης στην οικονομία κομβική για την μετάβαση στο νέο μοντέλο
«Δεν μπορεί αντικείμενο μιας δημόσιας διαβούλευσης για την οικονομία να είναι μόνο η αναδιάρθρωση του χρέους και αν αυτό θα συμβεί σε 20 ημέρες ή σε 20 μήνες».
Με αυτή την απλή διαπίστωση ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής  Νίκος Βέττας έδωσε το στίγμα της πρώτης παρέμβασης της Ελληνικής Παραγωγής για την ελληνική βιομηχανία.

Η πρωτοβουλία του Μιχάλη Στασινόπουλου, μέλους του δ.σ. της Βιοχάλκο, να συγκροτήσει το συμβούλιο βιομηχανιών για την ανάπτυξη προχώρησε στην παρουσίαση της πρώτης μελέτης από τον ΙΟΒΕ για την ελληνική μεταποίηση.
Ένα σημαντικό συμπέρασμα έχει να κάνει με την άσκηση προσομείωσης της προστιθέμενης αξίας της μεταποίησης σε πραγματικούς όρους στα επίπεδα του 1995, που θα οδηγούσε σε αύξηση του ΑΕΠ που αναλογούσε στο 2014 κατά 4,1%.!
Το 2014 δεν είναι και μακριά από σήμερα σε επίπεδο ΑΕΠ.
Ορισμένα ακόμα στοιχεία αποδεικνύουν γιατί η ανάπτυξη της οικονομίας θα έχει πολλαπλάσια οφέλη αν δώσει βάρος στην βιομηχανική παραγωγή με αντίκρυσμα στο κοινωνικό προιόν.
Για κάθε 1 ευρώ κύκλου εργασιών προστίθεται 0,6 ευρώ κοινωνικό προιόν και για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας 3,1 ευρώ είναι το κέδρος για το ΑΕΠ.

Η χαμένη δεκαετία

Τι από όλα δεν πήγε καλά τα τελευταία χρόνια και η βιομηχανία βρέθηκε να χάνει σημαντικό έδαφος;
Σημαντική η μείωση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας για την δεκαετία 2005-2015 κατά 30%, η οποία ακυρώνει την καλή περίοδο 1995-2015.
Παράλληλα μείωση της προστιθέμενης αξίας της μεταποίησης κατά την περίοδο 1995-2016 στο 9% της οικονομίας , έναντι 16% στο μέσον όρο της Ευρωζώνης.
Ο κ. Στασινόπουλος μεταξύ άλλων εξέφρασε και την άποψη ότι κάποιες πολιτικές τάξεις παραγκώνισαν την βιομηχανία και της έδωσαν δεύτερη προτεραιότητα.
Η αλήθεια είναι ότι μετά από 7 χρόνια μνημόνια οι διαπιστώσεις αυτές βοηθούν να κατανοήσουμε ότι η οικονομία δεν έχει κερδίσει επί της ουσίας τα πλεονεκτήματα των μεταρρυθμίσεων, καθώς επίσης και οτι απουσιάζει ένα  συγκροτημένο σχέδιο για την υποστήριξη και παροχή κινήτρων υπέρ της ελληνικής παραγωγής.
Αρκεί να πούμε ότι μόλις πέρυσι μειώθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο!
Όλα αυτά όμως θα απαιτήσουν εμβάθυνση, σχεδιασμούς, προτάσεις προς του πιστωτές και συμφωνίες, που αναμφίβολα οι πολιτικοί παράγοντες από μόνοι τους δεν μπορούν να κάνουν.
Η μελέτη του ΙΟΒΕ εξηγεί ακριβώς γιατί κάνει νόημα από οικονομικής πλευράς να ενισχυθεί η παραγωγή.

Οι νέες προκλήσεις

Από εδώ και μπρος ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο που έχει να κάνει με την συγκρότηση προτάσεων και προώθηση προς τους φορείς πολιτικής και τους πιστωτές για να υποστηριχθεί αποτελεσματικότερα η βιομηχανία.
Το πακέτο Γιούνκερ προσφέρει ιδανικές ευκαιρίες χρηματοδότησης, που ακόμα έχουν μείνει εντελώς αναξιοποίητες.
Ενας τομέας για παράδειγμα είναι τα ενεργειακά έργα και η διασύνδεση των νησιών που θα ευνοήσει τα μέγιστα τις ελληνικές βιομηχανίες.
Η αλήθεια είναι ότι από το 2000 και πέρα η έλλειψη στρατηγικών κατευθύνσεων στον τομέα της οικονομίας και της βιομηχανικής πολιτικής ειδικότερα, είναι πασιφανής.
Πολλά κεφάλαια διατέθηκαν στις χρυσές εποχές από τις τράπεζες σε χρήσεις χωρίς αντίκρυσμα, ενώ παράλληλα το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτινάχθηκε από την χωρίς φραγμό χρηματοδότηση των καταναλωτικών δαπανών.
Σήμερα και μετά από ένα τέτοιο σοκ που βίωσε η ελληνική οικονομία είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να επανασχεδιαστούν προτεραιότητες και δράσεις που θα εδραιώσουν την βιομηχανία σε πρώτιστο ρόλο, ώστε να αποτελέσει μέρος της λύσης για να διεκδικήσει η χώρα έναν ισότιμο ρόλο μέσα στην Ευρώπη.
Ευτυχώς που η νέα γενιά της βιομηχανίας βγάζει όραμα και κουλτούρα παραγωγής.
Τουλάχιστον οι πιθανότητες για την ανάκτηση της χαμένης προστιθέμενης αξίας ενδυναμώνονται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης