D. Ottaviano (Sunlight Group): Ένα από τα κλειδιά της ενεργειακής μετάβασης είναι η τεχνολογία λιθίου

D. Ottaviano (Sunlight Group): Ένα από τα κλειδιά της ενεργειακής μετάβασης είναι η τεχνολογία λιθίου
Η Sunlight Group υλοποιεί με συνέπεια το επενδυτικό της πλάνο σε εγκαταστάσεις και επέκταση σε στρατηγικές αγορές

Επενδύσεις ύψους 105 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία πιλοτικής γραμμής παραγωγής πρωτοτύπων στοιχείων λιθίου στο βιομηχανικό συγκρότημα της Ξάνθης υλοποιεί η Sunlight Group, καθώς θεωρεί ότι  η τεχνολογία λιθίου είναι ένα από τα κλειδιά για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ΕΕ για ενεργειακή μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα και αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον.

Άλλωστε όπως αναφέρει στη συνέντευξη του στο World Energy News ο Διευθυντής Engineering και Product Development της εταιρίας Dimitri Ottaviano, «στην πρωτόγνωρη και παρατεταμένη περίοδο προκλήσεων που διανύουμε, η μόνη απάντηση είναι οι επενδύσεις».

Έτσι η Sunlight Group,  υλοποιεί με συνέπεια το επενδυτικό της πλάνο σε εγκαταστάσεις και επέκταση σε στρατηγικές αγορές, ώστε να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα, να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, να ενδυναμώσουμε την εφοδιαστική αλυσίδα και το δίκτυο πωλήσεών της.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Ottaviano.

Ερώτηση: Ποιοι είναι οι λόγοι που καθιστούν την αποθήκευση ενέργειας μείζονος σημασίας παράγοντα για το ηλεκτρικό σύστημα;

Απάντηση: Η τεχνολογία λιθίου είναι από τα κλειδιά για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ΕΕ για ενεργειακή μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα και αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον. Κι αυτό, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης και της ανάγκης για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά και της ανάγκης για διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Στη Sunlight Group στηρίζουμε πλήρως την ενεργειακή μετάβαση, επενδύοντας στην καινοτομία για ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας. Εδώ και πολλά χρόνια μελετάμε τη τεχνολογία λιθίου και επενδύουμε σε Έρευνα & Ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούμε επένδυση ύψους €105 εκατ. έργο για τη δημιουργία πιλοτικής γραμμής για την παραγωγή πρωτοτύπων στοιχείων λιθίου στο βιομηχανικό μας συγκρότημα στην Ξάνθη.

Επίσης, έχουμε αναπτύξει τη σειρά συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ιόντων λιθίου, Sunlight LiON ESS που περιλαμβάνει προϊόντα υψηλής και χαμηλής τάσης. Τα συστήματα Sunlight Li.ON ESS αποτελούν μια από τις πιο προηγμένες και μοναδικές λύσεις αποθήκευσης ενέργειας στην αγορά. Προσφέρουν υψηλή ενεργειακή απόδοση, εκτεταμένη διάρκεια ζωής, ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης, ασφάλεια και αξιοπιστία. Η σπονδυλωτή κατασκευή και δυνατότητα επέκτασης των συστημάτων Sunlight Li.ON ESS εξυπηρετεί ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών – συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων κατοικιών, των εγκαταστάσεων ηλιακής και αιολικής ενέργειας, και των εγκαταστάσεων φόρτισης ηλεκτροκίνησης. Στα επόμενα σχέδιά μας δε, είναι η προσαρμογή του προϊόντος για χρήση σε πλοία, στο πλαίσιο εξηλεκτρισμού της ναυτιλίας.

61_3.jpg

 

Ερώτηση: Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια τεχνολογία με άλυτα προβλήματα, όπως για παράδειγμα η διαχείριση των μπαταριών μετά τη λήξη του χρόνου ζωής τους. Πώς σχολιάζετε αυτή την άποψη;

Απάντηση: Η Sunlight Group λειτουργεί με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και τις εφαρμόζει ήδη στην παραγωγή προϊόντων μολύβδου-οξέος. Η μονάδα ανακύκλωσης μολύβδου της εταιρείας στην Κομοτηνή προμηθεύει πάνω από το 50% των απαιτούμενων πρώτων υλών για την παραγωγή της Sunlight. Αντιστοίχως, εξετάζουμε το βέλτιστο τρόπο εφαρμογής των ίδιων αρχών στις μπαταρίες λιθίου. Σχεδιάζουμε τη διαδικασία ανακύκλωσης μπαταριών λιθίου, ώστε μελλοντικά, να διαθέτουμε καθετοποιημένη και διεθνώς ανταγωνιστική παραγωγή και ανακύκλωση μπαταριών λιθίου, στην ίδια λογική με την καθετοποιημένη παραγωγή μας στο μόλυβδο.

 

Ερώτηση: Η εταιρία Sunlight δραστηριοποιείται στην παραγωγή μπαταριών. Σκέφτεστε να διευρύνετε τη δραστηριότητά της, συμμετέχοντας και στην αγορά ηλεκτρισμού; Ποια είναι τα σχέδια σας;

Απάντηση: Αντικείμενό μας είναι η ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για βιομηχανικές, εκτός δρόμου και καταναλωτικές εφαρμογές, καθώς και για εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας. Στα σχέδιά μας περιλαμβάνεται η ανάπτυξη και επέκταση της παραγωγικής μας δυναμικότητας σε προϊόντα μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου, μέσω επενδύσεων στις εγκαταστάσεις της Sunlight στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κεφαλαιοποιούμε την τεχνογνωσία που έχουμε αναπτύξει, ειδικά σε ό,τι αφορά τις τεχνολογίες λιθίου, και εστιάζουμε σε τομείς που γνωρίζουμε καλά και στους οποίους διαθέτουμε μεγάλη ειδίκευση, υποστηρίζοντας τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς στόχους για την ενεργειακή μετάβαση. Το 2021 η παραγωγή της Sunlight σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας ανήλθε σε 150.000 στοιχεία, ενώ φέτος στοχεύουμε ακόμη υψηλότερα. 

156_1.jpg

 

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι κατάλληλο για τη μαζική ανάπτυξη συστημάτων μπαταριών που έχει ανάγκη το ηλεκτρικό σύστημα εν όψει και της «πράσινης» μετάβασης; Τι πρέπει να γίνει;

Απάντηση: Εκτιμάται ότι η ΕΕ θα χρειαστεί 190GW σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας ως το 2030 για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 55% και να παραγάγει το 40% της απαιτούμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Και ταυτόχρονα, αναζητά τρόπους να διαφοροποιήσει περαιτέρω τον ενεργειακό της εφοδιασμό στη σκιά και των διεθνών εξελίξεων.

Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσονται πρωτοβουλίες, όπως  το πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Καινοτομία για τους Συσσωρευτές (European Battery Innovation – EuBatIn). Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει και η Sunlight, σχεδιάστηκε με επιδίωξη την παραγωγή στοιχείων λιθίου σε ευρωπαϊκό έδαφος. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, το οποίο συνοδεύεται από προσπάθειες οικοδόμησης του κατάλληλου ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου – σε συνεργασία με οργανισμούς που εκπροσωπούν τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας.

Η επέκταση αυτής της συνεργασίας είναι κλειδί για το μέλλον, το ίδιο και η χρηματοδότηση έργων που ανταποκρίνονται στους φιλόδοξους στόχους της ενεργειακής μετάβασης. Όπως πρόκειται να κάνει η Ελλάδα, με πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας να εκταμιεύονται για να υποστηρίξουν τον αναθεωρημένο εθνικό στόχο των 3GW σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας ως το 2030.

 

Ερώτηση: Τον τελευταίο χρόνο λόγω της κρίσης, το ενεργειακό κόστος και η ασφάλεια εφοδιασμού έχουν επανέλθει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Θεωρείτε ότι αυτό θα αποβεί σε βάρος της ταχείας ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών, όπως η αποθήκευση; 

Απάντηση: Διανύουμε μία πρωτόγνωρη και παρατεταμένη περίοδο προκλήσεων για τη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας κλάδου. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και απαντάμε στις προκλήσεις με επενδύσεις. Υλοποιούμε το επενδυτικό μας πλάνο σε εγκαταστάσεις και επέκταση σε στρατηγικές αγορές, ώστε να αυξήσουμε την παραγωγική μας δυναμικότητα, να καλύψουμε την αυξανόμενη ζήτηση της αγοράς, να ενδυναμώσουμε την εφοδιαστική μας αλυσίδα και το δίκτυο πωλήσεών μας. Και, φυσικά, επενδύουμε σε ανθρώπινο δυναμικό. Προσελκύουμε εξειδικευμένα στελέχη από το εξωτερικό, Έλληνες που επαναπατρίζονται στο πλαίσιο του brain regain, αλλά και ξένους –όπως εγώ– που βλέπουν στη Sunlight μία εταιρεία τεχνολογίας που οδηγεί τις εξελίξεις του κλάδου. Έχουμε λοιπόν συγκροτήσει μία διεθνή ομάδα επιστημόνων με βαθιά εξειδίκευση και γνώσεις της αγοράς EES που συνεχίζει να αναπτύσσεται και να σχεδιάζει νέα προϊόντα. Προϊόντα που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου αποθήκευσης ενέργειας και στη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης