Τελευταία Νέα

Premia: Ολοκληρώνει 4 επενδυτικά πρότζεκτ μέσα στο 2024

Premia: Ολοκληρώνει 4 επενδυτικά πρότζεκτ μέσα στο 2024

Έργα στην πρώτη γραμμή για την εταιρεία ακινήτων που προσδοκά μια ακόμα χρονιά ανάπτυξης

Έχοντας σε εξέλιξη ένα επενδυτικό πλάνο 100 εκατ. ευρώ ως τα μέσα του 2025, η Premia Properties αναπτύσσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο, που περιλαμβάνει από έργα logistics και εμπορικών ακινήτων ως φοιτητικές εστίες και οινοποιεία.


Για το 2024, 4 πρότζεκτς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την εταιρεία ακινήτων που προσδοκά μια ακόμα χρονιά ανάπτυξης

Με ορίζοντα τον Ιούνιο, αναμένεται η ολοκλήρωση του φιλόδοξου εγχειρήματος της μετατροπής του παλαιού εμπορικού κέντρου στην οδό Πειραιώς σε ένα σύγχρονο, πράσινο συγκρότημα δύο κτηρίων, που θα συνδέονται με πεζογέφυρα. Το υφιστάμενο κτήριο της Πειραιώς 180, μαζί με ένα νέο κτήριο που αναπτύσσεται σε παρακείμενο οικόπεδο, μετατρέπεται σε συγκρότημα γραφείων 26.500 τ.μ. που προορίζεται για τη στέγαση της ΑΑΔΕ για 12 χρόνια.

Σε φάση ολοκλήρωσης εισέρχεται και η ανάπτυξη των φοιτητικών εστιών στην Ξάνθη, συνολικής επιφάνειας 5.250 τ.μ., με ισόγειο χώρο για εμπορικές χρήσεις και υπόγειο πάρκινγκ.

Οι όροφοι του κτηρίου θα αξιοποιηθούν ως εστία με 102 διαμερίσματα. Επίσης, ως τον Ιούνιο, αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το υπερσύγχρονο ακίνητο logistics στον Ασπρόπυργο, με αποθήκες 11.300 τ.μ., που είναι μισθωμένο στην Iron Mountain.


Η πρόκληση του Skyline

Παράλληλα, προχωράει προς το κλείσιμο, με στόχο το τρίτο τρίμηνο του 2024, το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρότζεκτ Skyline, που αφορά σε χαρτοφυλάκιο 573 ακινήτων, αξίας 438 εκατ. ευρώ, της Alpha Bank που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα.

Στη βεντάλια των ακινήτων περιλαμβάνονται γραφεία, εμπορικά καταστήματα, κατοικίες, βιομηχανικά ακίνητα ή ακίνητα logistics, συνολικής έκτασης 500 χιλιάδων τ.μ.

Η κοινοπραξία Dimand 55% - Premia 25% - EBRD 20% αποκτά το 65% του Skyline, ενώ το υπόλοιπο θα παραμείνει στην Alpha Bank.

Όπως είπε, εχθές, κατά την ενημέρωση των αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος της Premia Properties, Κώστας Μαρκάζος, σχετικά με το Skyline, το ενδιαφέρον είναι ότι σε βάθος πενταετίας, η εταιρεία «θα συμμετέχει άμεσα και έμμεσα σε ένα εγχείρημα που ουσιαστικά από μόνο του θα είναι μια μικρή ΑΕΕΑΠ».

Η συμφωνία αγοραπωλησίας (SPA) υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2023. Ένα πλειοψηφικό μέρος του χαρτοφυλακίου προορίζεται προς διάθεση, για την οποία οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, κι ένα άλλο προορίζεται για ανάπλαση και αξιοποίηση.

 

Επένδυση στον οινοτουρισμό

Μια ειδική αγορά στην οποία ειδικεύεται η Premia αποτελεί ο οινοτουρισμός, με επενδύσεις σε οινοποιεία και αμπελώνες, δεδομένων των συνεργειών με τις συνδεδεμένες εταιρείες του ομίλου Sterner Stenhus της οικογένειας Γεωργιάδη, που είναι βασικός μέτοχος και της ΑΕΕΑΠ.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει υπογραφεί στρατηγική συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ της Costa Navarino (50%-50%), για την επένδυση σε ένα σύγχρονο οινοποιείο στη Μεσσηνία.

Συμμετοχή στην παραγωγή και εμπορική εκμετάλλευση της Navarino Vineyards θα έχει και η Ελληνικά Οινοποιεία.

Επιπλέον, προχωρά και το Scalarea estate στην Κρήτη, σε απόσταση 4 χλμ. από την Κνωσσό, που αφορά στον εκσυγχρονισμό του οινοποιείου του ομίλου Sterner Stenhus, βασικού μετόχου της BOUTARI Wineries, με την ανάπτυξη τριών πολυτελών κατοικιών περιτριγυρισμένων από τους αμπελώνες.

Αντίστοιχος σχεδιασμός δρομολογείται και για το οινοποιείο της Σαντορίνης, όπου ωστόσο το θέμα των αδειοδοτήσεων είναι πιο περίπλοκο.

 

Προοπτικές για το 2024

Ο όμιλος Premia πέρα από κλάδους που παρουσιάζουν θετικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα, όπως logistics και διαμερίσματα, εστιάζει στον εντοπισμό και νέων ευκαιριών που κουμπώνουν στην επενδυτική της στρατηγική.

Πατώντας στο business plan της, αναμένει μία ακόμα χρονιά ανάπτυξης, βασιζόμενη στην ολοκλήρωση των παραπάνω επενδύσεων μέσα στο 2024.


Η εταιρεία στηρίζει το πλάνο της στα εξής χαρακτηριστικά:

- Μεικτή απόδοση των ακινήτων εισοδήματος (gross yield) 7,6%

- Μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων ακινήτων (WALT) 7 έτη με περίπου 89% των σχετικών μισθωμάτων να υπόκειται σε αναπροσαρμογή τουλάχιστον βάσει πληθωρισμού. Τα υπόλοιπα μισθώματα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, υπόκεινται μεσοπρόθεσμα σε συμβασιοποιημένες ετήσιες αναπροσαρμογές, ενώ μελλοντικά́ αναπροσαρμόζονται κατά κανόνα τουλάχιστον βάσει του πληθωρισμού.

Η σύμβαση ΣΔΙΤ για τα δέκα σχολεία έχει διάρκεια ως το 2041, με μέρος των εσόδων να ακολουθεί επίσης πληθωριστική αναπροσαρμογή.

- Καθαρός συντελεστής μόσχευσης (Net LTV) 50,32%, μέση σταθμισμένη διάρκεια δανείων 8 έτη και ανθεκτικότητα έναντι μελλοντικών αυξήσεων επιτοκίων (περίπου 54% του υφιστάμενου δανεισμού με σταθερό επιτόκιο, συμπεριλαμβανομένου του διαπραγματεύσιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 100 εκατ. με σταθερό επιτόκιο 2,8%).

Στις 31.12.2023, το μέσο σταθμικό κόστος δανεισμού του ομίλου ανερχόταν σε 4,3%, ενσωματώνοντας αυξημένο Euribor της τάξεως 3,923%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης