Προχωρά η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό - Στην αγορά βγαίνουν 950 διαμερίσματα

Προχωρά η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό - Στην αγορά βγαίνουν 950 διαμερίσματα
Οι παραθαλάσσιες κατοικίες πωλούνται σήμερα 15.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, κατά 15-20% πάνω απ’ ό,τι δέκα μήνες νωρίτερα

Έχοντας μπει μέσα σε δυόμισι χρόνια σε τροχιά κερδοφορίας, το πρότζεκτ του Ελληνικού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ώστε μέχρι τα Χριστούγεννα του 2026 πολλοί από τους ενοίκους της «πόλης του μέλλοντος» να ζουν στα σπίτια τους. Με τις τιμές πώλησης των κατοικιών να έχουν αυξηθεί 15-20% μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες, η Lamda Development ετοιμάζεται σε διάστημα ενάμισι έτους να βγάλει στην αγορά ακόμα 950 διαμερίσματα.

Ο πυρετός των εργασιών συνεχίζεται στον Riviera Tower από την κοινοπραξία Bouygues – Intrakat. Ήδη ο δεύτερος όροφος του εμβληματικού ουρανοξύστη είναι ορατός. Αναμένεται να ξεπεράσει σε ύψος τα 78 μ. ως τις αρχές του φθινοπώρου, ώστε στο τέλος του έτους να έχει πιάσει τα 100 μ. Όπως είπε πρόσφατα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ακόμη επτά νέα κτήρια κατοικιών θα είναι ορατά από την παραλιακή.

Επίσης, ως το τέλος του 2024, ο αριθμός των παραθαλάσσιων κτηρίων κατοικιών, που είναι υπό κατασκευή, θα έχει αυξηθεί σε 15. Σήμερα, έχει ολοκληρωθεί για όλα η φάση της θεμελίωσης, με τα πρώτα 5-10 εξ αυτών να φτάνουν στον πρώτο όροφο μέσα στο επόμενο δίμηνο-τρίμηνο. Ως το τέλος του 2025, το αθλητικό κέντρο με γήπεδα ποδοσφαίρου, γήπεδα τένις και πισίνες, που θα κατασκευάσει το σχήμα ΜΕΤΚΑ – Intrakat, θα  έχει ανοίξει για το κοινό.

Ως προς τις πωλήσεις, έχουν ήδη πωληθεί 299 κατοικίες στο παράκτιο μέτωπο (Riviera Tower, condos, villas), ενώ ως και τον Μάρτιο του 2024 από τα 243 διαμερίσματα της νέας «γειτονιάς των 15 λεπτών», Little Athens, είχαν πωληθεί τα 140. Οι παραθαλάσσιες κατοικίες πωλούνται σήμερα 15.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, κατά 15-20% πάνω απ’ ό,τι δέκα μήνες νωρίτερα. Με τη διεθνή καμπάνια να ξεκινά εντός του έτους, εκτιμάται ότι τα περιθώρια κέρδους των κατοικιών θα αυξηθούν περαιτέρω.

Οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις της Lamda από πωλήσεις και μισθώσεις ακινήτων μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2024 έκλεισαν στα 641 εκατ. ευρώ. Η πλειοψηφία των αγοραστών ήταν  Έλληνες, ενώ η πόλη  αναμένεται να φιλοξενήσει ως και 20.000 άτομα σε περίπου 10.000 κατοικίες μέσα στα επόμενα 13 χρόνια. Η πρώτη φάση ανάπτυξης εξάλλου θα φτάσεις στις 1.500 κατοικίες, με το 40% εξ αυτών να έχει ήδη «κλειδωμένα» συμβόλαια.

Όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της Lamda στην πρόσφατη ενημέρωση αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, το πρότζεκτ θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και την τρέχουσα χρονιά, εκτιμώντας ότι, εάν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις, θα μπορούσε η πρώτη φάση του έργου να ολοκληρωθεί χωρίς δανεισμό. Αυτό δεν αφορά στα δύο εμπορικά κέντρα για τα οποία έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 650 εκατ. ευρώ, με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης να ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ.

Η πρόοδος των δύο malls

Οι κατασκευαστικές εργασίες για το The Ellinikon Mall αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ οι εκσκαφές και οι πρόδρομες εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν από την ΑΚΤΩΡ τον ερχόμενο Ιούνιο. Το σχήμα Rizzani de Eccher - ΑΒΑΞ είναι ο ανάδοχος της σύμβασης Early Contractor Involvement (ECI). H οικοδομική άδεια ανέγερσης του επιχειρηματικού hub, εντός του οποίου θα αναπτυχθεί και το mall, εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2023. Η ολοκλήρωση της κατασκευής εκτιμάται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2027.

Για το Riviera Galleria, η οικοδομική άδεια εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2023, ενώ οι κατεδαφίσεις και η μεταφορά και επαναλειτουργία των δικτύων υποδομών που εξυπηρετούν τη Μαρίνα Αγίου Κοσμά έχουν ολοκληρωθεί. Ανάδοχος της κατασκευής είναι, κατά πληροφορίες, η ΜΕΤΚΑ. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, προκειμένου η κατασκευή να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026.

Εντωμεταξύ, τα heads of terms για τα δύο εμπορικά κέντρα του Ελληνικού έχουν κλειδώσει στο 70% του The Ellinikon Mall και στο 53% του Riviera Galleria. Ο στόχος είναι μέσα στο 2024 να φτάσουν στο 80% και 75% αντίστοιχα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης