Τελευταία Νέα

Στην γραμμή τερματισμού οδεύει το αρδευτικό ΣΔΙΤ Αλμωπαίου

Στην γραμμή τερματισμού οδεύει το αρδευτικό ΣΔΙΤ Αλμωπαίου

Η προτεινόμενη προς άρδευση ακαθάριστη έκταση 150.000 στρεμμάτων έχει χωριστεί σε δώδεκα αρδευτικές ζώνες 10.000 έως 15.000 στρεμμάτων

 

Ένα ακόμα βήμα μπροστά κάνει το έργο ΣΔΙΤ του αρδευτικού δικτύου Αλμωπαίου, προϋπολογισμού 122,14 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Με την έγκριση του πρακτικού της επιτροπής διενέργειας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ολοκληρώθηκε η απαιτητική φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, στον οποίο συμμετείχαν οι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος – Μεσόγειος, ΘΑΛΗΣ – ΑΒΑΞ – Γκολιόπουλος και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Intrakat.

Αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του Αρδευτικού Δικτύου Αλμωπαίου για διάρκεια 23 ετών. Προβλέπεται η άρδευση με σύγχρονα κλειστά αρδευτικά δίκτυα και βελτίωση του δικτύου αποστράγγισης του βορειοδυτικού τμήματος της πεδιάδας Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το δυτικό τμήμα της πεδιάδας Γιαννιτσών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ποιοτική βελτίωση της οικολογικής παροχής της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης.

Η προτεινόμενη προς άρδευση ακαθάριστη έκταση 150.000 στρεμμάτων έχει χωριστεί σε δώδεκα αρδευτικές ζώνες 10.000 έως 15.000 στρεμμάτων. Μετά την αφαίρεση της έκτασης των οικισμών, δρόμων, τάφρων, ρεμάτων κλπ. η συνολική καθαρή καλλιεργούμενη έκταση εντός της περιμέτρου, θα ανέλθει σε 120.440 στρέμματα.

Αρδευτικά δίκτυα

Το έργο αφορά στην άρδευση της περιοχής με κλειστά αρδευτικά δίκτυα με αποτέλεσμα τη μείωση απωλειών. Για την μεταφορά του αρδευτικού νερού προβλέπεται να κατασκευασθεί αγωγός μεταφοράς από φράγμα. Ο αγωγός εντός της αρδευόμενης περιοχής θα διακλαδίζεται για να τροφοδοτήσει το σύνολο των αρδευτικών ζωνών.

Οι αγωγοί μεταφοράς θα είναι υπόγειοι κλειστοί υπό πίεση, θα οδεύουν κατά μήκος του υφιστάμενου οδικού δικτύου και θα καταλήγουν στα έργα κεφαλής κάθε αρδευτικής ζώνης, στη δεξαμενή αναρρύθμισης και στα αντλιοστάσιο τροφοδοσίας. Οι θέσεις των έργων κεφαλής έχουν επιλεχτεί σε υψηλά σημεία κάθε ζώνης ή κεντροβαρικά. Οι δεξαμενές προτείνονται ανοικτές ορθογωνικές ή τραπεζοειδείς, διαμορφούμενες με εκσκαφές, επιχώσεις, και στεγανοποίηση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της σύμβασης σύμπραξης θα εκπονηθούν οι μελέτες εφαρμογής και οι κατασκευαστικές μελέτες του έργου. Επίσης, θα κατασκευαστούν το αρδευτικό δίκτυο και τα αναχώματα προστασίας για τις γύρω περιοχές. Η κατασκευαστική περίοδος θα διαρκέσει 2 χρόνια. Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη συντήρηση και λειτουργία του έργου.
Πρόκειται για ένα από τα έργα του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0, συνολικού προϋπολογισμού 680 εκατ. ευρώ, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης