Noval Property: Έτοιμη για να ανοίξει την πόρτα του Χρηματιστηρίου

Noval Property: Έτοιμη για να ανοίξει την πόρτα του Χρηματιστηρίου
Με discount 30% η είσοδος των μετοχών

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα διαπραγμάτευσης του κλάδου των ακινήτων στην Ελλάδα, η Noval Property ετοιμάζεται αύριο να περάσει την πόρτα του Χρηματιστηρίου, μέσω δημόσιας προσφοράς μετοχών. Η είσοδος των μετοχών της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων στη χρηματιστηριακή αγορά θα γίνει συντηρητικά, με ένα discount 30% έναντι της εσωτερικής τους αξίας.

Έχοντας θέσει σε εφαρμογή ένα επενδυτικό πλάνο 340 εκατ. ευρώ ως το 2030,η Noval Property θα κατευθύνει στην υλοποίησή του το 82% των αντληθέντων κεφαλαίων, ενώ τα υπόλοιπα θα πάνε για νέες αναπτύξεις. Ήδη, όπως αποκάλυψε, εχθές, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Παναγιώτης Καπετανάκος, υπάρχουν εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την απόκτηση νέων ακινήτων, εστιάζοντας σε οικιστικά ακίνητα, logistics, retail.

Ως προς τους όρους του IPO, που θα σημάνει και τη συμπλήρωση ενός κύκλου εισόδου εταιρειών του κλάδου ακινήτων στο Χρηματιστήριο, η ανώτατη τιμή διάθεσης θα ανέλθει σε 2,82 ευρώ ανά μετοχή. Δεδομένου ότι η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ στην ελληνική αγορά αναμένεται να εκδώσει ως 17.388.025 νέες μετοχές, τα συνολικά καθαρά έσοδα -εφόσον η αύξηση καλυφθεί πλήρως- θα φτάσουν περίπου 43,5 εκατ. ευρώ. Θα αφαιρεθούν οι εκτιμώμενες δαπάνες της έκδοσης που υπολογίζονται σε 4,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στο πλαίσιο του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που έχει συνάψει η εταιρεία με την EBRD, θα καλυφθούν επιπλέον κεφάλαια 10,5 εκατ. ευρώ. Έτσι, η EBRD μετά τη δημόσια πρόταση θα ελέγχει το 1,25% της Noval Property. Αντίστοιχα, o όμιλος Viohalco, που έχει τον έλεγχο της εταιρείας, μετά τη διαδικασία θα ελέγχει το 61,83% της ΑΕΕΑΠ, ενώ ποσοστό περίπου 5,2% θα διακρατήσουν έκαστος ο Ιπποκράτης και Μιχάλης Στασινόπουλος.

Το ποσοστό ελεύθερης διασποράς της εταιρείας υπολογίζεται ως εκ τούτου ότι θα διαμορφωθεί στο 15,6%. Η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα χρήσης 2023, κατά τη διαχρονική πρακτική να διανέμει σταθερά το 50% των λειτουργικών της κερδών, συμπεριλαμβανομένων των νέων μετόχων που θα προκύψουν μετά την ΑΜΚ.

«Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει αποδείξει ότι παράγει αξία, έχοντας διπλασιάσει το μέγεθος της, αυξάνοντας διαρκώς τα έσοδα της από ακίνητα εκμετάλλευσης και δημιουργώντας νέες συνθήκες ανάπτυξης με το τρέχον επενδυτικό της πλάνο, εν τούτοις οφείλουμε να υπολογίσουμε τα δεδομένα διαπραγμάτευσης του κλάδου», είπε ο κ. Καπετανάκος.

Σημειώνεται ότι το 2023 η Noval Property κατέγραψε έσοδα από μισθώματα 29,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,5 εκατ. ευρώ (+18%) σε σχέση με το 2022, και λειτουργική κερδοφορία 17,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 39% έναντι του 2022. Η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας στο κλείσιμο του έτους ήταν 582,6 εκατ. ευρώ, κατά 84,8 εκατ. ευρώ περισσότερα από το προηγούμενο έτος.

Η πρόοδος των πρότζεκτ

Το επενδυτικό πλάνο της Noval Property περιλαμβάνει την ανάπτυξη έξι νέων πρότζεκτ ως το 2030. Μέσα στο 2023, σημειώθηκε πρόοδος στην κατασκευή του νέου τριώροφου βιοκλιματικού κτηρίου γραφείων επί της οδού Χειμάρρας 16 στο Μαρούσι, για το οποίο έχει υπογραφεί σύμβαση μίσθωσης με τη ΣΤΗΛΜΕΤ ΑΕ. Βρίσκεται στη φάση οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκσκαφών, αντιστηρίξεων και σκυροδεμάτων. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται στο τέλος του έτους.

Για την ανακατασκευή του κτηρίου μικτών χρήσεων (κατοικία και γραφεία) στην οδό Αρδηττού στο Μετς, με ημιώροφο και τρεις ορόφους, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαιρέσεων - αποξηλώσεων και στατικών επεμβάσεων – ενισχύσεων του φέροντος οργανισμού. Η επένδυση, συνολικού ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ, πρόκειται να ολοκληρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ έχει εκμισθωθεί ποσοστό 30% της οικιστικής χρήσης του ακινήτου, που αφορά στον τελευταίο όροφο του ακινήτου.

Με ορίζοντα το 2025, ανακατασκευάζεται και υφιστάμενο πενταώροφο κτήριο γραφείων επί της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι. Η συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια χώρων γραφείων ανέρχεται σε 4.186 τ.μ. Επί του παρόντος, εκτελούνται εργασίες στατικών ενισχύσεων. Η επένδυση αντιστοιχεί σε 13,27 εκατ.

Όσο για τη μεγάλη επένδυση στο παλαιό οικόπεδο της Kodak στο Μαρούσι, όπου αναπτύσσεται το The Grid Office Campus, από την κοινή εταιρεία που έχει συσταθεί με τη Brook Lane Capital (50-50), έχουν ολοκληρωθεί εκσκαφές και αντιστηρίξεις. Τη κατασκευή έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ. Το έργο βρίσκεται στη δεύτερη φάση, αυτή της ανέγερσης του συγκροτήματος γραφείων, που εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, με τελικό ορίζοντα των Απρίλιο του 2026. Η συνολική επένδυση προσεγγίζεται τα 110 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκο, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, που ανήλθαν σε 75 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023, σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη ΑΜΚ, παρότι αυτή δεν θα φτάσει την αρχιή εκτίμηση για περίπου 100 εκατ. ευρώ, δημιουργούν ένα επαρκές επίπεδο κεφαλαίων για την υλοποίηση των επενδύσεων. Υπογράμμισε, δε, πως η εταιρεία εμφανίζει τη χαμηλότερη δανειακή μόχλευση (μόλις 27,5%) ανάμεσα στις εγχώριες ΑΕΕΑΠ, και ίσως μια από τις χαμηλότερες του ευρωπαϊκού χώρου, γεγονός που της επιτρέπει στο μέλλον να αντλήσει δανειακά κεφάλαια.  

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης