Τελευταία Νέα
Αφιέρωμα ΑΠΕ

Βασίλης Γρηγορίου: O αναδυόμενος ρόλος του υδρογόνου ως επιταχυντής της βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης

Βασίλης Γρηγορίου: O αναδυόμενος ρόλος του υδρογόνου ως επιταχυντής της βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης
Αναπόσπαστο κομμάτι του μελλοντικού ενεργειακού μείγματος το υδρογόνο

Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια – αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα του νέου παραγωγικού μοντέλου της παγκόσμιας οικονομίας. Οι προκλήσεις και οι δυσχέρειες  που αντιμετωπίζει η μετάβαση αυτή είναι πολλές, ωστόσο η επιτάχυνσή της είναι πλέον περισσότερο απαραίτητη από ποτέ. Αυτό επαληθεύεται από τις μαζικές πρωτοβουλίες – στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής – που στοχεύουν στη ραγδαία αύξηση της παγκόσμιας ικανότητας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε το υδρογόνο (και κυρίως το πράσινο υδρογόνο που παράγεται μέσω της διαδικασίας της  ηλεκτρόλυσης) να αναγνωρίζεται, τόσο από κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, όσο και από την βιομηχανία, ως αναπόσπαστο κομμάτι του μελλοντικού ενεργειακού μείγματος. Κυρίως λόγω των σημαντικών περιβαλλοντικών οφελών που μπορεί να προσφέρει και των πολλαπλών εφαρμογών του.

Εκπέμποντας μηδενικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, το υδρογόνο εκπληρώνει διττό ρόλο, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο αλλά και ως μέσο αποθήκευσης αιολικής και ηλιακής ενέργειας, ενώ έχει πολλές άμεσες εφαρμογές στους τομείς της βιομηχανίας, των μεταφορών, της ενέργειας και των κτιρίων. Παράλληλα, το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πρώτη ύλη για την παραγωγή λιπασμάτων και εναλλακτικών υγρών καυσίμων, όπως η μεθανόλη και η αμμωνία.

Την ίδια στιγμή, οι πρόσφατες αναταραχές στο παγκόσμιο και περιφερειακό γεωπολιτικό γίγνεσθαι έχουν  αναγορεύσει ουσιαστικά το υδρογόνο – και τις σχετιζόμενες με αυτό τεχνολογίες – ως βασικό μέρος της λύσης στην παρούσα ενεργειακή κρίση. Στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αυξανόμενη παραγωγική ικανότητα και η ευρύτερη υιοθέτηση του υδρογόνου δύναται να συνεισφέρουν σημαντικά στην διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας των χωρών—μελών της.

Στις αρχές Μαρτίου του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την Ανακοίνωση RePowerEU θέτοντας έναν φιλόδοξο στόχο: να τερματιστεί η εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2027. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η παραγωγή πράσινου υδρογόνου αποτελεί σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης ένα από τα κλειδιά που θα ξεκλειδώσει την ενεργειακή αυτάρκεια της Ε.Ε. Τον Μάϊο του 2022, κορυφαίοι κατασκευαστές μονάδων ηλεκτρόλυσης στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Advent Technologies, συνυπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη στο πλαίσιο κοινής δήλωσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Στόχος της διακήρυξης είναι ο δεκαπλασιασμός της ετήσιας παραγωγικής ικανότητας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 17,5GW έως το 2025.
70_14.JPGΕπιπρόσθετα, η υλοποίηση καινοτόμων έργων μέσω του προγράμματος Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος της αλυσίδας αξίας «Τεχνολογίες και Συστήματα Υδρογόνου» (IPCEI Hydrogen), θα συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των τεχνολογιών του υδρογόνου στην Ευρώπη. Ένα από αυτά τα έργα είναι το Green HiPo της Advent Technologies. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην επικύρωση του Green HiPo τον Ιούλιο του 2022, κατόπιν κοινοποίησης από το Ελληνικό Δημόσιο. Το Green HiPo αναμένεται να υλοποιηθεί στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και αφορά την κατασκευή και λειτουργία μίας βιομηχανικής μονάδας  καθώς και εγκαταστάσεων Έρευνας και Ανάπτυξης παραγωγής κυψελών καυσίμου και μονάδων ηλεκτρόλυσης. Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης δύναται να αγγίζει τα 782,1 εκατομμύρια ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, μέσα από το ομοσπονδιακό πρόγραμμα «Regional Clean Hydrogen Hubs» – το οποίο περιλαμβάνεται σε ειδικό νόμο για τις επενδύσεις στις υποδομές και τις θέσεις εργασίας – αναμένεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον τέσσερις περιφερειακοί κόμβοι που θα δίνουν έμφαση στην καινοτομία και τις επενδύσεις σε ασφαλή, καθαρή ενέργεια υδρογόνου. Στο πλαίσιο αυτό, τον Αύγουστο του 2022 η Advent Technologies συνυπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τη New York State Energy Research and Development Authority και περισσότερους από 60 εταίρους για τη δημιουργία κόμβου πράσινου υδρογόνου στις Βορειοανατολικές ΗΠΑ. Στόχος της βιομηχανικής συνεργασίας είναι η αξιοποίηση χρηματοδότησης από το Υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί έως τον Οκτώβριο του 2022, και αγγίζει έως και τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τέλος, τον Αύγουστο του 2022 ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοθέτημα για το κλίμα, την υγειονομική περίθαλψη και τη φορολογία (Inflation Reduction Act), το οποίο αναγνωρίζεται ως η μεγαλύτερη επένδυση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στην ιστορία των ΗΠΑ, με 369 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συνολικά 737 δισεκατομμύρια δολάρια να διατίθενται για επενδύσεις για το κλίμα και την ενέργεια. Το εν λόγω νομοθέτημα αναμένεται να ωφελήσει ένα μεγάλο εύρος βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

Συνεπώς, μιλάμε πλέον για την οικονομία του υδρογόνου η οποία πρωταγωνιστεί. Μέσα από την αυξανόμενη παραγωγή πράσινου υδρογόνου, τα επόμενα χρόνια θα δούμε τις τιμές του υδρογόνου να αρχίσουν να ανταγωνίζονται αυτές των ορυκτών καυσίμων. Το υδρογόνο και οι σχετιζόμενες με αυτό τεχνολογίες προσφέρουν μια ιστορική ευκαιρία όσον αφορά το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη, επαναπροσδιορίζοντας τη γεωπολιτική δυναμική της ενέργειας και συμβάλλοντας με τρόπο ουσιαστικό στη δημιουργία μιας κλιματικά ουδέτερης οικονομίας.

*O Δρ. Βασίλης Γρηγορίου είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Advent Technologies Holdings, Inc.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης