Τελευταία Νέα

Έτος σταθμός το 2022 για τον Όμιλο Motor Oil

Έτος σταθμός το 2022 για τον Όμιλο Motor Oil

Η ενέργεια αλλάζει συνεχώς μορφές – Το όραμα παραμένει ίδιο, εδώ και 50 χρόνια

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ο Όμιλος Motor Oil σχεδιάζει και υλοποιεί την στρατηγική του ως αξιόπιστη και εξελισσόμενη ηγέτιδα δύναμη του ενεργειακού τομέα.

Φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δραστηριότητας και οδηγεί την ενεργειακή μετάβαση, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και αξία, με βιωσιμότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια, με περιβαλλοντική και κοινωνική συνείδηση.

Μέσα από μια διαδρομή 50 χρόνων διαρκούς ανάπτυξης και με όραμα τη συμβολή στην ελληνική οικονομία με εξαγωγές σε πάνω από́ 45 χώρες, ο Όμιλος προχωρά στο μέλλον δυναμικά και με συνέπεια. Δίνοντας προτεραιότητα στον άνθρωπο και την κοινωνία, απασχολώντας χιλιάδες εργαζόμενους, επενδύει σε νέα έργα και νέες μορφές ενέργειας, βιώσιμα και υπεύθυνα.

Συνεχίζει, εξελίσσεται και προσφέρει, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Τα τρία τελευταία χρόνια έχουν επενδυθεί περισσότερα από 1 δισ ευρώ, ενώ παράλληλα με τα νέα και πιο προηγμένα προϊόντα, υλοποιούνται σημαντικά έργα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και αυτονομίας του Διυλιστηρίου των Αγίων Θεοδώρων, ενός από τα πλέον σύγχρονα διυλιστήρια της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος προχωρά με μία σημαντική επένδυση στο διυλιστήριο ύψους ευρώ 320 εκατ. με την κατασκευή ενός συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας. Ταυτόχρονα, υλοποιούνται έργα που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τόσο στο διυλιστήριο, όσο και στις άλλες δραστηριότητες του Ομίλου. Ήδη έχουν προχωρήσει επενδύσεις 3,6 εκατ. ευρώ στον συγκεκριμένο τομέα.

Σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης αποτελεί η επένδυση στη νέα κινητικότητα. Σχεδιάζεται και υλοποιείται το πρατήριο του μέλλοντος, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει διαφοροποιημένα προϊόντα, συμπιεσμένο φυσικό αέριο και, αργότερα, διανομή υδρογόνου. Στον ίδιο χώρο θα παρέχεται φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων καθώς και μια σειρά άλλων υπηρεσιών και δραστηριοτήτων. Σκοπός είναι η θυγατρική του Ομίλου nrg να καταστεί ο μεγαλύτερος και ταχύτερος «φορτιστής» ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, καλύπτοντας όλους τους εθνικούς οδικούς άξονες. Έτσι, προχωρά η δημιουργία 1.000 σημείων φόρτισης ως το τέλος του 2022 και 2.000 σημείων σε βάθος πενταετίας αξιοποιώντας το πανελλαδικό δίκτυο καυσίμων Avin και Shell.

Στον τομέα του φυσικού αερίου σχεδιάζεται η κατασκευή μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης, FSRU (Floating Storage and Regasification Unit).

967.jpg



Η ΔΙΩΡΥΓΑ GAS A.E., είναι ένα στρατηγικό έργο διεθνούς εμβέλειας. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών σε τροφοδοσία φυσικού αερίου, αλλά παράλληλα ενσωματώνει την δυνατότητα υποδοχής ανανεώσιμων καυσίμων του μέλλοντος, όπως το υδρογόνο.  Αποτελεί μια αξιόπιστη λύση σε προχωρημένο επίπεδο ανάπτυξης που δεν απαιτεί σημαντικές αναβαθμίσεις του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου και που, είτε μόνη της είτε ως μέρος ενός εθνικού συστήματος τερματικών σταθμών LNG, μπορεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ενισχύσει σημαντικά την ελληνική και ευρωπαϊκή ασφάλεια εφοδιασμού.

Είσοδος του Ομίλου στις ΑΠΕ - Οι κινήσεις

Μέσω στοχευμένων επενδύσεων ο Όμιλος έχει επιτύχει την είσοδό στον κλάδο των ΑΠΕ.

Τον Οκτώβριο του 2019, η Motor Oil προχώρησε στην πρώτη επένδυσή της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ , αποκτώντας το 85% αιολικού έργου με εγκατεστημένη ισχύ 9,4MW και το Φεβρουάριο του 2020 ολοκληρώθηκε η απόκτηση χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων, εγκατεστημένα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, με συνολική ισχύ 47MW. Ακολούθησαν επιπλέον επενδυτικές κινήσεις με κορυφαία την εξαγορά χαρτοφυλακίου αιολικών έργων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 279MW, και 84MW υπό κατασκευή, και αδειών παραγωγής αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 650 MW.

Το Μάιο του 2022, ο Όμιλος Motor προχώρησε σε εξαγορά του 29,87% των μετοχών του Ομίλου Ελλάκτωρ, με στόχευση την αγορά του χαρτοφυλακίου των ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας. Με αυτήν την συμφωνία ο Όμιλος Motor Oil γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας) που αγγίζει τα 800MW δυναμικότητας σε εν λειτουργία έργα (493MW Ομίλου Ελλάκτωρ και 280 MW Ομίλου Motor Oil) και συνολικά 2,3 GW χαρτοφυλάκιο υπό κατασκευή και προς ανάπτυξη. 

Το καλοκαίρι του 2021 δημιουργήθηκε η MORE (Μotor Oil Renewable Energy) η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των ΑΠΕ. Η MORE (με ποσοστό 50%) σε συνεργασία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχωρεί στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής που αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2024.

Παράλληλα, η Motor Oil συμμετέχει με 35% ποσοστό στην Korinthos Power A.E., η οποία λειτουργεί μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 436,6 MW, η οποία βρίσκεται δίπλα στο διυλιστήριο.

18900.jpg


Στις αρχές του 2022 η Motor Oil και η ΔΕΗ ανακοίνωσαν την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για τη διαμόρφωση του πλαισίου και την υλοποίηση, μέσω κοινοπρακτικού σχήματος, έργων στον τομέα του πράσινου υδρογόνου. Η συμμετοχή της Εταιρείας στο κοινό μετοχικό σχήμα θα είναι 51% και της ΔΕΗ 49%.

Ταυτόχρονα, η Motor Oil έχει καταθέσει προς ένταξη στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI) στις τεχνολογίες υδρογόνου το σχέδιο «BLUE MED». Συμπληρωματικά έχει καταθέσει προς χρηματοδότηση από το χρηματοδοτικό εργαλείο CEF Transport, τον 1ο σταθμό ανεφοδιασμού υδρογόνου στην Ελλάδα  που θα είναι δημόσια προσβάσιμος.

H Motor Oil είναι ήδη παραγωγός υδρογόνου μέσω του διυλιστηρίου των Αγίων Θεοδώρων. Συγκεκριμένα διαθέτει μια μονάδα συνεχούς καταλυτικής αναμόρφωσης Νάφθας (CCR) που παράγει υδρογόνο ως παραπροϊόν και μια μονάδα παραγωγής καθαρού υδρογόνου για τις ανάγκες των μονάδων του διυλιστηρίου.

Σημαντική είναι και η δραστηριοποίηση του Ομίλου στον τομέα της κυκλικής οικονομίας. Ήδη, μέσω της θυγατρικής LPC, λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο τεχνολογικά προηγμένα εργοστάσια επαναδιύλισης λιπαντικών στην Ευρώπη, ενώ έχουν αναπτυχθεί συγκεκριμένα πλάνα για τη δραστηριοποίηση στη συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση αποβλήτων από διάφορες δραστηριότητες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης