Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Γεμάτο το μπαζούκας των ενεργειακών μετοχών - Οι αποτιμήσεις της BETA

Γεμάτο το μπαζούκας των ενεργειακών μετοχών - Οι αποτιμήσεις της BETA
Η διάσπαση των 910 μονάδων με κλείσιμο πάνω από την εν λόγω ζώνη θα δώσει χαρακτήρα διαφυγής από την συσσώρευση
H ελληνική αγορά δείχνει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια μια ανθεκτικότητα στις διεθνείς διακυμάνσεις, που αν δεν επαναφέρουν άμεσα το σενάριο μια βαθύτερης διόρθωσης τότε μπορεί να συνεχίσει την ανοδική της κίνηση προς τις 950 μονάδες.
Αν όμως οι διεθνείς αγορές μπουν σε αναταράξεις τότε σίγουρα και θα επηερασθεί.

Σε κάθε περίπτωση το βαρύ πρυροβολικό του ευρύτερου ενεργειακού κλάδου δείχνει ότι έχει γεμίσει τα μπαζούκας του μαζί με την βιομηχανία.
Οι μετοχές έχοντας ανακάμψει από τα χαμηλά μπαίνουν σε επίπεδα με κεφαλαιακά κέρδη αλλα διατηρούν το επενδυτικό αγοραστικό ενδιαφέρον και θα βρουν επίσης αρκετούς αγοραστές και καλής ποιότητας, αν υποχωρήσουν.
Η Μυτιληναίος παρά το γεγονός ότι δεν μπήκε στον MSCI, θα έχει νέες ευκαιρίες τον Αύγουστο και το Νοέμβριο, έχει το ισχυρό asset της μεγάλης κερδοφορίας για το Αλουμίνιο σε τριετή βάση.
Τα διυλιστήρια, ΜΟΗ και ΕΛΠΕ, είναι οι περισσότερο υποτιμημένες κεφαλαιοποιήσεις καθώς και τα περιθώρια διύλισης ανακάμπτουν αλλά και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και υδρογόνο ξεκινούν.

Η ΔΕΗ δείχνει ότι γρήγορα εμφανίστηκε αγοραστής μετά την δημοσιοποίηση της ενεργοποίησης της ρήτρας CO2, όπως ανέφερε το WEN την εβδομάδα που πέρασε με την Εurobank να ανεβάζει την τιμή - στόχο στα 11,5 ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή με ισχυρό όπλο την παρουσία του Bαγγέλη Μαρινάκη στο σχήμα, ο οποίος έχει ενδυναμωθεί περαιτέρω στο τελευταίο εξάμηνο από την μεγάλη κερδοφορία των containers, θα έχει πιο ξεκάθαρη εικόνα μετά και την κοινοποίηση της εξέλιξης του Τέξας. Πρόσφατη ανάλυση της Wood βλέπει τα 18 ευρώ.

Ο ΑΔΜΗΕ ακόμα δεν έχει κάνει ιδιαίτερα πράγματα σαν κεφαλαιοποίηση, καθώς το Silchester είναι σταθερός πωλητής. Από την άλλη είναι μια μετοχή με σημαντικό βαθμό ασφαλείας για συντηρητικούς επενδυτές.
Η τριπλέτα της BIOΧΑΛΚΟ δείχνει ότι έχει ακόμα δρόμο, κυρίως λόγω κεφαλαιοποίησης της μητρικής στο 1,5 δισ, που έχει μπροστά την εισαγωγή της NOVAL στο χρηματιστήριο αλλά και την ανάκαμψη της Σιδενόρ με την άνοδο στην ζήτηση του χάλυβα.
Η Cenergy είναι μέχρι τώρα η μετοχή της χρονιάς, στο α' τρίμηνο δεν παρουσίασε από πλευράς μεγεθών σημαντικές αυξήσεις, αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το μεγάλο της έργο του Dogger Βank μήκους 165 χλμ με ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους, που θα αλλάξει σημαντικά την εικόνα της, όταν ξεκινήσουν οι τιμολογήσεις.
Τέλος για τους υπομονετικούς η ELVALΗΑLKOR θα είναι μια μετοχή που θα ανταμείψει τους διακρατούντες αφού το εταιρικό σχήμα έξελίσσεται σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Ο Τιτάνας έρχεται από τα χαμηλά των 11 ευρώ με ισχυρά χαρτιά την εγχώρια ανάκαμψη στον κατασκευαστικό τομεά αλλά το μεγάλο πακέτο υποδομών στις ΗΠΑ με έναν πρώτο μάλλον συντηριτικό στόχο από την Pantelakis στα 18,70.

Από τις λοιπές μετοχές η Quest που μεταξύ άλλων δραστηριοποιείται στην ενέργεια έχει ακόμαι σημαντικές δυνατότητες, με τις πρωτοβουλίες της δίοκησης να αναμένονται, όπως και η ΕΧΑΕ που θα κεφαλαιοποιήσει την ανάκαμψη του χρηματιστηρίου.

Η ανάλυση της BETA

Το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων αλλά και τα πρώτα μηνύματα από το μέτωπο των αποτελεσμάτων τριμήνου διατήρησαν την επαφή της αγοράς με τα πρόσφατα υψηλά των 52 εβδομάδων. Παρά την έντονη μεταβλητότητα και την ασταθή εικόνα που παρουσιάζουν οι Αμερικανικοί δείκτες η Ελληνική Αγορά έχει σταθεί ικανοποιητικά, απορροφώντας πιέσεις και προσφορά χωρίς να χαλάσει το θετικό κλίμα που χτίζεται συστηματικά τους τελευταίους τρεις μήνες.
Στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν η συσχέτιση με τον διεθνή παράγοντα σε διορθωτικές φάσεις είχε την τιμητική της καθώς το ρηχό βάθος της αγοράς δημιουργούσε ακραίες καταστάσεις μεταβλητότητας και προβληματισμό ως προς την αντίληψη των αποτιμήσεων.
Φαίνεται ότι πλέον υπάρχει ένα πιο συστηματικό ενδιαφέρον το οποίο βασίζεται σε α) τις αυξημένες κρατήσεις της τουριστικής περιόδου οι οποίες θα ενισχύσουν το ΑΕΠ β) την έναρξη των εισροών για επενδυτικές δράσεις από το ταμείο ανάκαμψης γ) την ανθεκτικότητα των μεγεθών του 2020 αλλά και το ικανοποιητικό ξεκίνημα που καταγράφεται στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου.

Οι αναθεωρημένες προς το καλύτερο εκτιμήσεις των πιστοληπτικών οίκων για την πορεία του ΑΕΠ το 2021 λειτούργησαν υποστηρικτικά ενώ οι 10 εταιρίες που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα α’ τριμήνου ως τώρα είναι όλες κερδοφόρες με αύξηση στο αποτέλεσμα της τελικής γραμμής.
Η πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς όχι μόνο έδωσε γρήγορα και σημαντικά κέρδη σε όσους πήραν μέρος, έδειξε και αλλαγή της ποιότητας του ενδιαφέροντος που σταδιακά εμφανίζεται στην Αγορά. Το βραχυπρόθεσμο μέρος της πίεσης φαίνεται να έχει εκτονωθεί και μάλιστα με σχετική ευκολία αφού η τιμή της μετοχής έχει σταθεροποιηθεί αισθητά υψηλότερα από την τιμή ανοίγματος μετά την είσοδο των νέων μετοχών που προήλθαν από την ΑΜΚ.
Η παράμετρος αυτή έχει αφενός δημιουργήσει ένα αίσθημα βεβαιότητας και αλλαγής των προοπτικών διακράτησης σε μέρος της επενδυτικής κοινότητας ακόμα και στον εύθραυστο σε διακυμάνσεις κλάδο των τραπεζών αφετέρου έχει φέρει νέες εισροές στο ΧΑ: Από τον Απρίλιο παρατηρούνται εισροές σε μετοχικά αμοιβαία 28,4 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το σύνολο των εισροών του 2021 στα 35,6 εκατ. ευρώ.

Η Τεχνική Εικόνα και οι Κεφαλαιοποιήσεις

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης χωρίς να χάσει την επαφή του με τα υψηλά έτους βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης στην οριογραμμή των 900 μονάδων.
Τα ανοδικά αντανακλαστικά ενεργοποιήθηκαν στις 880 μονάδες, ζώνη σημαντικής ισχύος για την ανοδική τάση αφού εκτός από την πλαγιοανοδική τάση διέρχεται και ο κινητός μέσος των 30 ημερών. Παρά την φυσιολογική κόπωση των δεικτών μετά το ράλι των 9 ανοδικών εβδομάδων η διόρθωση κρίνεται απόλυτα ελεγχόμενη και φυσιολογική δίνοντας μάλιστα ανάσα στους ταλαντωτές ο οποίοι είχαν «κοκκινίσει» ακόμα και στα εβδομαδιαία διαγράμματα.
Οι 860 μονάδες είναι το κατώτατο επίπεδο που δεν πρέπει να διασπάσει ο Γενικός Δείκτης για να κρατήσει την μεσοπρόθεσμη ανοδική φορά ενώ ανοδικά οι 950 μονάδες είναι το επόμενο δύσκολο οχυρό αντίστασης των πωλητών.
Η απορρόφηση πάντως της προσφοράς σε μικρό σχετικά εύρος κίνησης και με αυξημένο τζίρο είναι ότι καλύτερο για τους αγοραστές οι οποίοι δείχνουν να κερδίζουν μικρές μάχες ακόμα και σε ημέρες που η αγορά κλείνει πτωτικά παίρνοντας αποστάσεις από τα χαμηλά ημέρας.

χα2.PNG


Το πλεονέκτημα επομένως βραχυπρόθεσμα είναι υπέρ το αγοραστών και η διάσπαση των 910 μονάδων με κλείσιμο πάνω από την εν λόγω ζώνη θα δώσει χαρακτήρα διαφυγής από την συσσώρευση. Πλούσια η ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας η οποία θα κρατήσει ψηλά το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας.
Με τα αποτελέσματα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και του Φουρλή την ερχόμενη Τρίτη 18/5 συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις του πρώτου τριμήνου. Ακολουθεί την Τετάρτη ο ΟΠΑΠ ενώ την Πέμπτη παίρνει σειρά η Frigoglass πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης.
Σε άλλα προγραμματισμένα γεγονότα, η Δημόσια Προσφορά ομολόγων της Costamare αναμένεται να διεξαχθεί στο διάστημα 19 -21 Μαΐου ενώ στο διάστημα 19-20 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το 4o συνέδριο της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης υπό την αιγίδα της ΕΧΑΕ με την συμμετοχή 10 εισηγμένων εταιριών. Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν τα παράγωγα του Μαΐου. Τέλος, το βράδυ της ίδιας ημέρας η Moody’s αναμένεται να ανακοινώσει την έκθεση της για το ελληνικό αξιόχρεο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης