Χρηματιστήριο & Αγορές

Παρουσία του πρωθυπουργού ξεκινά σήμερα 28/11 το roadshow της Morgan Stanley - Οι ενεργειακές σε ρόλο πρωταθλητριών

Παρουσία του πρωθυπουργού ξεκινά σήμερα 28/11 το roadshow της Morgan Stanley - Οι ενεργειακές σε ρόλο πρωταθλητριών
Η ισχυρή κερδοφορία των ενεργειακών εταιριών  δέλεαρ για τους επενδυτές
Σχετικά Άρθρα
Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινά σήμερα 28/11 το roadshow της Morgan Stanley στο Canary Wharf του Λονδίνου, για τις 25 εταιρίες που συμμετέχουν στον FTSE - 25.
Οι ενεργειακές και βιομηχανικές μετοχές αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν, στοιχείο που ήδη έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στις συνεδριάσεις της εβδομάδας που πέρασε.
Μυτιληναίος και ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι οι πρωταγωνιστές, ενώ η ΔΕΗ πραγματοποιεί comeback, έχοντας διασπάσει τεχνικές αντιστάσεις μετά τα αποτελέσματατου τριμήνου, καθώς οι ξένοι εμπιστεύονται τις αναφορές Στάσση για γύρισμα σε μερισματούχο κερδοφορία το 2023.

Για την Μυτιλιηναίος κομβικός είναι ο στόχος των 3 δισ ευρώ, καθώς η μετοχή είναι έτοιμη να σπάσει το προηγούμενο υψηλό των 18,09 ευρώ, λόγω της υψηλής κερδοφορίας που θα είναι επαναλαμβανόμενη και ανοδική στην τριετία.
Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχει αρχίσει να διαβεβαιώνει τους επενδυτές ότι η κερδοφορία της στο σύνολο του 2023 της δίνει ένα μονοψήφιο P/E κάτω από 5, την ώρα που οι θυγτρικές της αθροιστικά ξεπερνούν σε αξία την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση.

Η Motor Oil με την κερδοφορία των 900 εκατ στο 9μηνο αλλά και το επενδυτικό πρόγραμμα των 4 δισ είναι επίσης εξαιρετικά εκλυστική, όπως επίσης και η Helleniq Energy ( πρώην ΕΛΠΕ).
Η ΓΕΚ Τέρνα αναμένεται να αποτιμήσει το deal της πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που σύντομα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα ολοκληρωθεί.


ΒΕΤΑ: Ρεκόρ κερδοφορίας

Εντυπωσιακή ήταν η εβδομάδα που πέρασε καθώς οι αργίες της
Wall Street ή η αδυναμία των Ευρωπαϊκών δεικτών ουδόλως επηρέασαν την Ελληνική αγορά. Με έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και διάχυση της ανόδου σε ευρύτερα κλαδικά τμήματα του ταμπλό ο Γενικός δείκτης κατέκτησε υψηλά επτά μηνών κόντρα στην ροή της τάσης των ξένων αγορών ανεβάζοντας σταδιακά τζίρο το οποίο ήταν ένα τεχνικό ζητούμενο. Η εναλλαγή των ημερήσιων πρωταγωνιστών υποστήριξε την άνοδο και την απορρόφηση κάποιων γρήγορων κερδών βελτιώνοντας την επενδυτική ψυχολογία πέντε εβδομάδες πριν το τέλος της χρονιάς.

Ο Δεκέμβριος δεν θα είναι διαδικαστικός μήνας, περιέχει νέα που μπορεί να αλλάξουν την εικόνα και προς τις δύο κατευθύνσεις ωστόσο η αγορά δείχνει αντανακλαστικά που βασίζονται σε ποιοτικά δεδομένα και δεν αφορούν τεχνικής φύσεως κινήσεις ή αντιδράσεις.

Ο Γενικός Δείκτης έδειξε αυτή την εβδομάδα πιο έντονα διάθεση θετικής αυτονόμησης η οποία ήταν συνδεδεμένη με τις εταιρικές ανακοινώσεις των επιδόσεων του γ τριμήνου. Το θέαμα ήρθε από την εταιρική κερδοφορία όπου... έχει χαθεί στην κυριολεξία η μπάλα. Στις 42 εταιρίες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα 9μήνου η αύξηση του κύκλου εργασιών είναι 69% (52,6 δις ευρώ) τα λειτουργικά κέρδη 7,1 δις ευρώ +51,9% και η καθαρή κερδοφορία 6,5 δις ευρώ +340%.

Το 90% των εταιριών
είναι κερδοφόρες με επιδόσεις που είναι σαφώς φορτισμένες θετικά από την υπεραπόδοση του κλάδου ενέργειας αλλά και την εξαιρετική χρονιά του τουρισμού. Οι εισηγμένες θα σπάσουν όπως φαίνεται φέτος το ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας του 2007 (7,9 δις ευρώ) γιατί εκτός από την ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφεται στους οικονομικούς δείκτες, ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής δίνει περισσότερα κίνητρα εμφάνισης των πραγματικών εταιρικών επιδόσεων σε αντίθεση με το παρελθόν το οποίο με την σειρά του μεταφράζεται σε περισσότερα φορολογικά έσοδα και μεγαλύτερους βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας.Εφικτές οι 950 μονάδες

Τεχνικά
, η δεύτερη απόπειρα διαφυγής από τις 900 μονάδες ήταν πετυχημένη με το Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει με πολύ ικανοποιητικά στοιχεία συναλλαγών την ζώνη των 920 μονάδων. Τα υψηλά 7 μηνών δεν πτόησαν τος αγοραστές κινήθηκαν μεν συντηρητικά στην συνεδρίαση της Παρασκευής διατηρώντας ωστόσο την επαφή με τα πρόσφατα υψηλά. Οι ταλαντωτές εμφανίζουν σημάδια ανοδικής κόπωσης ωστόσο η στάση της αγοράς είναι μάλλον αναμενόμενη αφού υπάρχει και ένα προηγούμενο 6 ανοδικών συν μία πτωτικής εβδομάδας από τα μέσα Οκτωβρίου.


O
ΜACD επανήλθε σε αγοραστική θέση και το ξέφωτο που έχει μπροστά του ο Γενικός Δείκτης είναι ικανό να τον οδηγήσει στην επόμενη αντίσταση των 950 μονάδων έχοντας πλέον όλες τις τεχνικές ενδείξεις στραμμένες ανοδικά. Το σενάριο συνέχισης της ανόδου έχει προτεραιότητα για την ερχόμενη εβδομάδα με επόμενο σημείο αντίστασης τα υψηλά του φετινού Απριλίου
και
τις 950 μονάδες.

Δευτέρα και Τρίτη 28 και 29 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί το roadshow της Morgan Stanley για τις ελληνικές εισηγμένες στο Λονδίνο. Την Τετάρτη η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής θα ενταχθεί στην σύνθεση του MSCI Global Standard στην καθιερωμένη εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών. Την Πέμπτη θα λάβει χώρα η τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Ελλάκτωρ ενώ την ίδια ημέρα θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι μετοχές της Attica Bank από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Σ
το εξωτερικό οι ανακοινώσεις «σημαντικού ειδικού βάρους» επιστρέφουν αρχής γενομένης από την ανακοίνωση του δείκτη πληθωρισμού Νοεμβρίου σε Γερμανία (29/11 Εκτ. 10,3%) και Ευρώπη (30/11 Εκτ. +10,4%). Στις ΗΠΑ το ενδιαφέρον μονοπωλούν τα στοιχεία επιδομάτων ανεργίας Νοεμβρίου (Δευτέρα 28/11 Εκτ. 170Κ) και οι πρώτες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του γ τριμήνου (εκτ. +2,7%) την προσεχή Τετάρτη 30/11


Οι αποτιμήσεις με βάση το κλείσιμο της Πέμπτης 24 Νοεμβρίου:

13_134.jpgwww.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης