Χρηματιστήριο & Αγορές

Πειραιώς: Η ιδιωτική κατανάλωση τράβηξε στην άνοδο του ΑΕΠ το 2023

Πειραιώς: Η ιδιωτική κατανάλωση τράβηξε στην άνοδο του ΑΕΠ το 2023
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) διαμορφώθηκε στις 106,0 μονάδες το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2024
Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,0% σε ετήσια βάση, σημαντικά υψηλότερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης (0,4%).
Η ιδιωτική κατανάλωση είχε την υψηλότερη συνεισφορά την ανάπτυξη. Ο ρυθμός αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 6,6%. Επίσης το 2023 το ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε περαιτέρω στο 11,1%, μειωμένο κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022.  

Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) διαμορφώθηκε στις 106,0 μονάδες το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2024, με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωζώνης στο 95,8. Τον Ιαν.’24, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος τον αντίστοιχο μήνα του 2023.
Επίσης τον Ιαν.’24, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 27,1% και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά 16,0% σε ετήσια βάση. Η Moody’s, στις 15.03 διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας στο Ba1 (ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα) με σταθερές προοπτικές.

Για τις διεθνείς εξελίξεις

Χωρίς αλλαγές στην ακολουθούμενη νομισματική πολιτική ολοκλήρωσαν η Fed και η ΕΚΤ τις πρόσφατες συνεδριάσεις τους. Παρείχαν, όμως, ενδείξεις ότι η έναρξη του κύκλου μείωσης των βασικών επιτοκίων τους είναι πλέον κοντά καθιστώντας εμμέσως το ενδεχόμενο μιας τέτοιας απόφασης στη συνεδρίαση του Ιουνίου, που θα συνοδεύεται από την επικαιροποίηση των μακροοικονομικών προβλέψεων, ως το πλέον πιθανό.

Γενικότερα, η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά πετυχαίνοντας ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν αρκετά καλές. Ωστόσο, βάσει της εξέλιξης των πρόδρομων δεικτών, είναι πολύ πιθανή κάποια συγκράτηση το επόμενο διάστημα, ενώ και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού φαίνεται πως τελευταία έχει περιοριστεί σημαντικά. Στην Ευρωζώνη, η οικονομική στασιμότητα του δ΄ τριμήνου του 2023 επεκτείνεται πλέον και στο α΄ τρίμηνο του 2024. Όμως, θετικά επιδρά το ιστορικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας και η συνεχιζόμενη, έστω και αργή, πτώση του πληθωρισμού.
Στην Κίνα, τα στοιχεία του α΄ διμήνου είναι γενικά θετικά, όπως και η επιστροφή του πληθωρισμού σε θετικό έδαφος. Βέβαια, οι ανησυχίες για τη διατήρηση ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα παραμένουν.

Τέλος, στην Ιαπωνία η ΤτΙ τερμάτισε την πολιτική μηδενικών επιτοκίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης