Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ελβετία: Το μεγάλο project που θα μπορούσε να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

Ελβετία: Το μεγάλο project που θα μπορούσε να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

Η χωρητικότητα είναι αντίστοιχη με 400.000 μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η Ελβετία προσθέτει ένα πολύ απαραίτητο γρανάζι στον τροχό της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης με ένα εξαιρετικό project, σύμφωνα με το Reuters.

Πρόκειται για μία υδροηλεκτρική μονάδα αποθήκευσης ενέργειας η οποία διαθέτει την ικανότητα να αποθηκεύει ενέργεια ισοδύναμη με την ενέργεια 400.000 μπαταριών αυτοκινήτων. Η Nant de Drance βρίσκεται στις Άλπεις και χρειάστηκαν περίπου 14 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί και να είναι σε θέση να λειτουργήσει.

Σε μία εποχή που η ενέργεια διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο τόσο σε επίπεδο αγορών όσο και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, αυτό το έργο των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να σταθεροποιήσει το ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης, βοηθώντας την να μεταβεί στην βιώσιμη ενέργεια, μέσω ανανεώσιμων πηγών.

Ο Pascal Radue, Διευθύνων Σύμβουλος της GE Renewable Energy Hydro που προμήθευσε με εξοπλισμό την εγκατάσταση είπε: «Με μία τουρμπίνα σταθερής ταχύτητας, πρέπει να περιμένετε μέχρι το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να λειτουργεί ακριβώς με τη σωστή ταχύτητα για να συγχρονιστεί με το δίκτυο. Αυτό σπαταλά χρόνο και ενέργεια. Οι τουρμπίνες μεταβλητής ταχύτητας παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο αμέσως, ώστε να υπάρχει μικρότερος κίνδυνος διακοπής ρεύματος».

Όμως, οι σχεδιαστές της Nant de Drance καινοτόμησαν και σε κάτι ακόμα. Οι περισσότεροι υδροηλεκτρικοί σταθμοί απαιτούν την κατασκευή φραγμάτων κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των οικοσυστημάτων. Αντίθετα, η Nant de Drance χρησιμοποίησε την υπάρχουσα υποδομή φράγματος και δεξαμενής, με την πλειονότητα των οικοδομικών εργασιών να πραγματοποιούνται υπόγεια, περιορίζοντας έτσι τις συνέπειες στο περιβάλλον.

Η Nant de Drance επιστρέφει περίπου το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας που παίρνει, πίσω στο δίκτυο και αποθηκεύει περίπου 20 ώρες εφεδρικής ενέργειας. Οι σταθμοί ηλεκτρικής παραγωγής κλειστού βρόχου καταλαμβάνουν έναν σχετικά μικρό χώρο δεδομένης της ενεργειακής ασφάλειας που παρέχουν. Σε διαφορετική περίπτωση, εκτιμάται ότι για να τροφοδοτηθεί μια πόλη με ένα εκατομμύριο κατοίκους για 24 ώρες θα απαιτούνταν περίπου δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα πλημμυρισμένης γης.

Συνήθως το εργοστάσιο αντλεί νερό στην αποθήκευση το απόγευμα, τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα και στη συνέχεια παράγει ενέργεια το πρωί και το βράδυ όταν οι τιμές είναι υψηλότερες. Είναι ένα σημαντικό εργοστάσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι θα συμβάλει στη σταθερότητα του δικτύου στην Ευρώπη και στην ασφάλεια του εφοδιασμού στην Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης