Τελευταία Νέα

Η Orsted σχεδιάζει μεγάλης κλίμακας έργο πράσινου υδρογόνου στη Δανία

Η Orsted σχεδιάζει μεγάλης κλίμακας έργο πράσινου υδρογόνου στη Δανία

Το πρώτο στάδιο της επένδυσης εκτιμάται σε περίπου 141-705 εκατομμύρια δολάρια

 

Η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Orsted ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σκοπεύει να επενδύσει σε μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση στη Δανία για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, που θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος της στροφής προς καθαρότερη ενέργεια.

Το πρώτο στάδιο της επένδυσης στη λεγόμενη εγκατάσταση Power-to-X εκτιμάται σε περίπου 1 έως 5 δισεκατομμύρια δανικές κορώνες (141-705 εκατομμύρια δολάρια), δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters.

Το Power-to-X είναι μια τεχνολογία που μετατρέπει το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας, συνήθως από ανανεώσιμες πηγές όπως η αιολική και η ηλιακή, χρησιμοποιώντας το για την παραγωγή αποθηκευόμενων ουσιών ή καυσίμων όπως υδρογόνο ή μεθάνιο.

Η Orsted, η οποία αναπτύσσει το έργο με τη Skovgaard Energy, σχεδιάζει η πρώτη φάση να έχει ισχύ ηλεκτρόλυσης 150 μεγαβάτ (MW).

Η χωρητικότητα μπορεί να αυξηθεί σε περισσότερα από 3 γιγαβάτ (GW) "εάν δημιουργηθεί η απαραίτητη υπεράκτια αιολική δυναμικότητα και υποδομή υδρογόνου εντός και εκτός Δανίας", ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Περίπου 100 GW δυναμικότητας ηλεκτρόλυσης θα χρειαστούν για την παράδοση των 10 εκατομμυρίων τόνων που στοχεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το 2030 ως μέρος των σχεδίων για τον τερματισμό της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τη δανική ομάδα μηχανικών Topsoe.

Το υδρογόνο κατηγοριοποιείται ως πράσινο όταν κατασκευάζεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θεωρείται κρίσιμο για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ανθρακούχων βιομηχανιών όπως η χαλυβουργία και οι βαριές μεταφορές, αν και η τεχνολογία είναι ανώριμη και δαπανηρή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης