Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαλαρώνουν τη σκληρή στάση για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία οι ΗΠΑ

Χαλαρώνουν τη σκληρή στάση για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία οι ΗΠΑ
Η πρόταση του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού, ενώ άγνωστο παραμένει πόσοι από τους συναδέλφους του συμφωνούν
Την επιμονή του να μην επιτρέπει τη χρήση αμερικανικών όπλων για τον βομβαρδισμό ρωσικού εδάφους από τους Ουκρανούς μοιάζει έτοιμος να αναθεωρήσει ο Λευκός Οίκος.
 
Υπό την καθοδήγηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αμερικανική κυβέρνηση σκέφτεται να χαλαρώσει την απαγόρευση, επιτρέποντας στον ουκρανικό στρατό να πλήξει με πυραύλους και πυροβολικό στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη ρωσική πλευρά των συνόρων με την Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι επιμένει ότι οι ρωσικές αυτές βάσεις βρίσκονται πίσω από τα πρόσφατα εδαφικά κέρδη των εισβολέων.
 
Η πρόταση του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού, ενώ άγνωστο παραμένει πόσοι από τους συναδέλφους του συμφωνούν. Το σχέδιο δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη στον πρόεδρο Μπάιντεν.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι η στάση του Μπλίνκεν άλλαξε μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα και το άνοιγμα νέου μετώπου από τους Ρώσους με καταστροφικά αποτελέσματα. Ο ρωσικός στρατός έχει αναπτύξει οπλικά συστήματα κοντά στα σύνορα με τη ΒΑ Ουκρανία, στοχεύοντας το Χάρκοβο και γνωρίζοντας ότι οι Ουκρανοί δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν αμερικανικής κατασκευής όπλα για να τους χτυπήσουν.
 
Εδώ και μήνες ο ουκρανικός στρατός βομβαρδίζει ρωσικά πλοία, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού, χρησιμοποιώντας κυρίως ουκρανικά drones, μικρότερης ισχύος από τα αμερικανικά. Οι Ρώσοι, από τη μεριά τους, έχουν ενισχύσει την αεράμυνα και τα συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών, εξουδετερώνοντας μεγάλο αριθμό των απειλών αυτών.
 
Σήμερα οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ολοένα και εντονότερες πιέσεις προκειμένου να βοηθήσουν την Ουκρανία να πλήξει στόχους μέσα στη Ρωσία, ακόμη κι αν η Ουάσιγκτον επιθυμεί να διατηρήσει την απαγόρευση βομβαρδισμού διυλιστηρίων πετρελαίου και άλλων ρωσικών υποδομών με αμερικανικά όπλα.
 
Η Βρετανία, παρότι συνήθως πιστή στη γραμμή των ΗΠΑ, διαφοροποιήθηκε στην περίπτωση αυτή, αίροντας σιωπηλά την απαγόρευση και επιτρέποντας τη χρήση του πυραυλικού συστήματος «Στορμ Σάντοου» σε πιο διευρυμένο ρόλο. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο λίγες ημέρες πριν από τον Μπλίνκεν, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι η Ουκρανία «έχει ασφαλώς δικαίωμα να ανταποδώσει τα ρωσικά πλήγματα, χτυπώντας μέσα στη Ρωσία».
 
Παρότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν επανέλαβε στις αρχές της εβδομάδας την πάγια αρνητική θέση της Ουάσιγκτον για χρήση όπλων εναντίον ρωσικών στόχων εντός της Ουκρανίας, συνέχισε λέγοντας ότι «η δυναμική στους αιθέρες είναι κάπως διαφορετική», υπονοώντας ότι κάποιες εξαιρέσεις στον κανόνα είναι απαραίτητες, όπως στην περίπτωση ρωσικών αεροσκαφών που απελευθερώνουν τηλεκατευθυνόμενες βόμβες από τον ρωσικό εναέριο χώρο εναντίον στόχων εντός της Ουκρανίας.
 
Οι ΗΠΑ εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο εκπαίδευσης ουκρανικών στρατευμάτων εντός της χώρας και όχι να τους στέλνουν στη Γερμανία. Αυτό θα σήμαινε τοποθέτηση αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία, κάτι που επίσης ο Μπάιντεν είχε απαγορεύσει μέχρι τώρα.
 
Πηγή: kathimerini.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης