AD
Διεθνή

Τrump και Νetanyahu συναντιόνται με φόντο το Ιράν

Τrump και Νetanyahu συναντιόνται με φόντο το Ιράν
Ο Μ. Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι με τον πρόεδρο Τραμπ "θα συζητήσουμε μια σειρά θεμάτων: Γάζα, η περιοχή, αλλά βεβαίως και πρώτα απ’όλα τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν"

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συναντηθεί αύριο, Τετάρτη 11/2, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον, σε μια προσπάθεια να τον πείσει να υιοθετήσει μια πιο αυστηρή γραμμή απέναντι στην Τεχεράνη.

Τα θέματα που θα συζητηθούν

Ο Μ. Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι με τον πρόεδρο Τραμπ "θα συζητήσουμε μια σειρά θεμάτων: Γάζα, η περιοχή, αλλά βεβαίως και πρώτα απ’όλα τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν".

"Θα εκθέσω στον πρόεδρο τις απόψεις μας όσον αφορά τις αρχές των διαπραγματεύσεων, τις σημαντικές αρχές (…) όχι μόνον για το Ισραήλ, αλλά για οποιονδήποτε (…) επιθυμεί την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή", πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η έναρξη των συνομιλιών με το Ιράν

Η νέα αυτή συνάντηση έρχεται μετά την έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ισλαμική Δημοκρατία, ενώ παράλληλα η Ουάσινγκτον διατηρεί τη στρατιωτική πίεση στην Τεχεράνη με την ανάπτυξη σημαντικής ναυτικής δύναμης στον Κόλπο.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Ισραήλ για την ενίσχυση του ελέγχου του στη Δυτική Όχθη θα μπορούσε επίσης να θιγούν στις συνομιλίες, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι "δεν θα επιτρέψει" στο Ισραήλ να προσαρτήσει το παλαιστινιακό αυτό έδαφος που βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.

Το Ιράν επαναλαμβάνει ότι θα δεχθεί να μιλήσει μόνον για το πυρηνικό του πρόγραμμα καθώς οι ΗΠΑ αξιώνουν μια ευρύτερη συμφωνία, που θα περιλαμβάνει τον περιορισμό των βαλλιστικών του δυνατοτήτων και την παύση της υποστήριξής του σε ένοπλες οργανώσεις εχθρικές προς το Ισραήλ, όπως οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα Χεζμπολάχ ή η Χαμάς.

Οι διαπραγματεύσεις με την Αμερική

Το Ιράν κάλεσε σήμερα από την πλευρά του τις ΗΠΑ να αντισταθούν σε "καταστροφικές επιρροές" που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την επανάληψη των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο χώρες, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Ο εταίρος μας στις διαπραγματεύσεις είναι η Αμερική. Στην Αμερική εναπόκειται να αποφασίσει να δράσει ανεξάρτητα από καταστροφικές πιέσεις και επιρροές που βλάπτουν την περιοχή", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγαεΐ.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης σήμερα ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν την περασμένη εβδομάδα επέτρεψαν στην Τεχεράνη να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της Ουάσινγκτον και έδειξαν πως υπάρχει αρκετή συναίνεση για να συνεχιστεί η διπλωματική διαδικασία.

Η Τεχεράνη επιθυμεί οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ να επικεντρωθούν μόνον στο πυρηνικό της πρόγραμμα, εμμένοντας στο δικαίωμά της στον εμπλουτισμό ουρανίου για ειρηνικούς σκοπούς, ενώ οι δυτικές χώρες και το Ισραήλ την κατηγορούν ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνική βόμβα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης

`