Περιβάλλον

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο – Τι έδειξε η έκθεση της IQAir

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο – Τι έδειξε η έκθεση της IQAir
Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να αντέξει έως και δύο μήνες χωρίς τροφή, τρεις ημέρες χωρίς νερό, αλλά μόνο λίγα λεπτά χωρίς αέρα
Μια νέα έκθεση που έφερε στη δημοσιότητα το Bloomberg, διαπίστωσε ότι το 2023, μόνο 10 χώρες και το 9% των πόλεων παγκοσμίως είχαν ποιότητα αέρα που πληρούσε τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ρύπανση του αέρα από μικροσωματίδια, τα λεγόμενα PM2,5.

Μερικά από τα μέρη που επλήγησαν περισσότερο σύμφωνα με την έκθεση ήταν η Μέση Ανατολή, οι χώρες της Αφρικής και της Κεντρικής και Νότιας Ασίας.

Χαρακτηριστικά, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Ινδία, το Τατζικιστάν και η Μπουρκίνα Φάσο κατατάσσονται στις πέντε χώρες με τον μακράν πιο μολυσμένο αέρα το 2023.

Την έκθεση συνέταξε η IQAir, μια ελβετική εταιρεία τεχνολογίας για την ποιότητα του αέρα, η οποία συλλέγει δεδομένα από αισθητήρες αέρα σε όλο τον κόσμο.

Στον αντίποδα, η Γαλλική Πολυνησία, ο Άγιος Μαυρίκιος και η Ισλανδία είχαν τη μικρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αναφορικά με τις πρωτεύουσες, τον χειρότερο αέρα φαίνεται να έχουν το Νέο Δελχί, η Ντάκα του Μπαγκλαντές, η Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο, η Ντουσανμπέ του Τατζικιστάν και η Βαγδάτη του Ιράκ, διαπίστωσε η IQAir.

Οι πρωτεύουσες με τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις PM2,5 βρίσκονταν κυρίως στην Ωκεανία, τη Σκανδιναβία και την Καραϊβική και περιλάμβαναν το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας, το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας και το Χάμιλτον των Βερμούδων.

Μία από τις πιο συνήθεις αιτίες ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα σωματίδια PM2,5 «σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από οποιονδήποτε άλλο ρύπο που υπάρχει εκεί έξω», δήλωσε η Glory Dolphin Hammes, διευθύνουσα σύμβουλος του βορειοαμερικανικού τμήματος της IQAir, η οποία δημοσιεύει ετήσιες εκθέσεις για την παγκόσμια ποιότητα του αέρα από το 2017.

Ο ρόλος των ορυκτών καυσίμων

Οι πηγές των εκπομπών των PM2.5 ποικίλλουν ευρέως, από την παραγωγή τούβλων στο Μπαγκλαντές έως τα ορυχεία στη Λατινική Αμερική, ωστόσο η κύρια πηγή είναι η καύση ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται κυρίως από τα PM2,5, ευθύνεται για τον πρόωρο θάνατο περισσότερων από 4 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ μια ξεχωριστή ανάλυση με επικεφαλής έναν ερευνητή του Ινστιτούτου Χημείας Μαξ Πλανκ στη Γερμανία διαπίστωσε ότι τα ορυκτά καύσιμα ευθύνονται για το 65% αυτών των θανάτων.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε για τα PM2,5 είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο μείγμα αερίων και σωματιδίων που αιωρούνται στον αέρα», δήλωσε ο Misbath Daouda, επίκουρος καθηγητής ισότητας της υγείας και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανάλυση του IQAir.

Τα θετικά πορίσματα της έκθεσης

Αν και τα γενικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι δυσοίωνα, σημειώνει ορισμένα φωτεινά σημεία.

Η Κίνα, για παράδειγμα, αφού έγινε συνώνυμο της κακής ποιότητας του αέρα, έχει κάνει πραγματικά βήματα προόδου τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η Χιλή, παρά την αντιμετώπιση του καπνού από πυρκαγιές τον περασμένο Φεβρουάριο, ανέφερε μείωση κατά 15% της ρύπανσης από τα PM2,5 από το 2022 και η μέση ετήσια συγκέντρωση PM2,5 στη Νότια Αφρική μειώθηκε κατά παρόμοιο ποσοστό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης