Περιβάλλον

Αυτές είναι οι πιο μολυσμένες χώρες στον κόσμο - Τι δείχνουν τα γραφήματα

Αυτές είναι οι πιο μολυσμένες χώρες στον κόσμο - Τι δείχνουν τα γραφήματα
Οι συνήθεις πηγές ρύπανσης από τα PM2.5 περιλαμβάνουν τα καυσαέρια των κινητήρων, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, τον καπνό από πυρκαγιές, τη σκόνη και τη βρωμιά
Σχεδόν το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει αέρα που κρίνεται ανθυγιεινός με βάση τα στάνταρ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σε ένα γράφημα που παρουσίασε ο Marcus Lu του Visual Capitalist, αποτυπώνονται οι πιο μολυσμένες χώρες του κόσμου σύμφωνα με το IQAir, ταξινομημένες με βάση τη μέση ετήσια συγκέντρωση PM2,5 το 2023.

Η μονάδα μg/m³ αναφέρεται σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

1713539438-o_1hrrehjhtk3c96o1m1u1226pul8.webp

Τι είναι τα PM2.5;

Τα PM2.5 αναφέρονται σε λεπτά σωματίδια, με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα ή λιγότερο, που μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονές σας και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επικαιροποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές του για την ποιότητα του αέρα όσον αφορά τα PM2,5.

Το συνιστώμενο μέγιστο ετήσιο μέσο επίπεδο για τα PM2,5 είναι πλέον 5 μg/m³, και όχι 10 μg/m³ όπως έλεγε η προηγούμενη έκθεση.

Οι συνήθεις πηγές ρύπανσης από τα PM2.5 περιλαμβάνουν τα καυσαέρια των κινητήρων, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, τον καπνό από πυρκαγιές, τη σκόνη και τη βρωμιά.

Πώς επηρεάζει η ρύπανση των PM2.5 τον άνθρωπο;

Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2022 από το Air Quality Life Index (AQLI) διαπίστωσε ότι το 97,3% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται σε επίπεδα PM2,5 που υπερβαίνουν τα όρια που έχει θέσει ο ΠΟΥ.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι αφαιρούνται περίπου 2,2 χρόνια από το παγκόσμιο μέσο προσδόκιμο ζωής.

Ειδικά στη Νότια Ασία, η AQLI πιστεύει ότι οι κάτοικοι θα μπορούσαν να χάσουν έως και 5 χρόνια από τη ζωή τους.

1713539424-o_1hrreh4h9jno10pb4ii1u9t1dbm8.jpg

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί εδώ και χρόνια παγκόσμια εστία ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς φιλοξενεί 37 από τις 40 πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα λεπτά σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, συχνά διασχίζοντας τα εθνικά σύνορα.

Για παράδειγμα, περίπου το 30% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο ινδικό κρατίδιο Παντζάμπ προέρχεται από το γειτονικό Πακιστάν, ενώ περίπου το 30% της ρύπανσης στις μεγαλύτερες πόλεις του Μπαγκλαντές προέρχεται από την Ινδία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης