Περιβάλλον

O πληθυσμός της γαλάζιας φάλαινας σταθεροποιείται μετά από αιώνες φαλαινοθηρίας

O πληθυσμός της γαλάζιας φάλαινας σταθεροποιείται μετά από αιώνες φαλαινοθηρίας
Εκτός από τη διατήρηση της υγείας των ωκεανών, αυτά τα πλάσματα βοηθούν επίσης τον άνθρωπο
Αυστραλοί επιστήμονες καταγράφουν τα τραγούδια των γαλάζιων φαλαινών στον Νότιο Ωκεανό εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, και η ανάλυση του ήχου υποδηλώνει σπουδαία νέα για τον πληθυσμό του μεγαλύτερου θηλαστικού στον πλανήτη.

Μιλώντας στον Guardian, ο senior ερευνητής της Αυστραλιανής Ανταρκτικής Διεύθυνσης Brian Miller δήλωσε ότι ο αριθμός των φαλαινών αυξάνεται ή τουλάχιστον παραμένει σταθερός, θεωρώντας πως διαφαίνεται μια τάση ανάκαμψης του είδους αφού οι φάλαινες οδηγήθηκαν σχεδόν σε εξαφάνιση μετά από εκατοντάδες χρόνια φαλαινοθηρίας.

«Μπορούμε να σας πούμε πού συχνάζουν, μπορούμε να σας πούμε ότι τις ακούμε πιο συχνά», δήλωσε ο Μίλερ στο πρακτορείο. «Οπότε αυτό είναι πρόοδος ... Είτε αυξάνονται σε αριθμό είτε αυξάνεται η ικανότητά μας να τα βρίσκουμε, και τα δύο αυτά πράγματα είναι καλά νέα».

Μετά από τέτοια ελπιδοφόρα ευρήματα, άλλοι θαλάσσιοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο επιδιώκουν να παρακολουθούν τις φάλαινες με παρόμοιο τρόπο, ελπίζοντας να σχηματίσουν μια ακόμη καλύτερη εικόνα για τον αριθμό των πληθυσμών και τη γεωγραφική κατανομή.

Οι «μηχανικοί του οικοσυστήματος»

Το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων τα περιγράφει ως «μηχανικούς του οικοσυστήματος», καθώς ελέγχουν τον πληθυσμό του κριλ, ο οποίος διατηρεί την τροφική αλυσίδα σε ισορροπία και συμβάλλει στην εξασφάλιση της σταθερότητας του δικτύου εφοδιασμού τροφίμων.

Επιπλέον, το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής παρατηρεί ότι τα πλούσια σε σίδηρο περιττώματά τους λειτουργούν ως λίπασμα για την υποστήριξη του φυτοπλαγκτού, το οποίο παράγει το μισό οξυγόνο της Γης και απορροφά το 40% του διοξειδίου του άνθρακα του πλανήτη.

Επίσης, όταν οι γαλάζιες φάλαινες πεθαίνουν, τα τεράστια κουφάρια τους απορροφούν άνθρακα που ισοδυναμεί με χιλιάδες δέντρα.

Η βοήθεια στον άνθρωπο

Εκτός από τη διατήρηση της υγείας των ωκεανών, αυτά τα πλάσματα βοηθούν επίσης τον άνθρωπο μειώνοντας τη ρύπανση που παγιδεύει τη θερμότητα και συμβάλλοντας σε ένα πιο δροσερό κλίμα.

Ωστόσο, οι γαλάζιες φάλαινες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αρκετές σοβαρές προκλήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης