Περιβάλλον

IEA: 2,2 δισ. δολ. θα δοθούν για την καθαρή μαγειρική στην Αφρική

IEA: 2,2 δισ. δολ. θα δοθούν για την καθαρή μαγειρική στην Αφρική

Οι οικονομικές δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα που δόθηκαν στη σχετική Σύνοδο Κορυφής στην οποία προήδρευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA)

Επιτέλους έγινε πραγματικότητα μια σύνοδος κορυφής για τις μεταβάσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο που αποτέλεσε τον πρώτο διάλογο υψηλού επιπέδου για τα EV μεταξύ COP29 (Διάσκεψη ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή του 2024 που θα διεξαχθεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν) και Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Το ποσό των οικονομικών δεσμεύσεων από τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα που κινητοποιήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για την Καθαρή Μαγειρική στην Αφρική (προήδρευσε ο IEA με τους ηγέτες των κυβερνήσεων της Τανζανίας και της Νορβηγίας και της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης), ανέρχεται στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια.  

 

Η Σύνοδος Κορυφής (συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 αντιπρόσωποι), σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένα τόσο μεγάλο ποσό αφιερώθηκε στην πρόσβαση σε καθαρό μαγείρεμα σε μία μόνο συγκέντρωση, με τη δυνατότητα να γίνει το 2024 σημείο καμπής σε ένα θέμα που έχει παραβλεφθεί για πολύ καιρό.

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στην Αφρική μαγειρεύουν σε ανοιχτές εστίες και παραδοσιακές σόμπες, χρησιμοποιώντας ξύλα, κάρβουνο και άλλα ρυπογόνα καύσιμα.

Αυτό έχει τρομερές επιπτώσεις στην υγεία, το περιβάλλον και την ισότητα των φύλων, με τις γυναίκες και τα παιδιά να έχουν τις χειρότερες συνέπειες.

Στις 14 Μαΐου σχεδόν 60 χώρες, καθώς και εταιρείες και αναπτυξιακά ιδρύματα συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για την πρώτη σύνοδο κορυφής υψηλού επιπέδου για την καθαρή μαγειρική.

Εκεί πραγματοποίησαν μια σημαντική οικονομική δέσμευση για την αντιμετώπιση μιας από τις πιο επίμονες και βαθιές ανισότητες στον κόσμο.

 
Οι επόμενες κινήσεις του ΙΕΑ

Μετά τη σύνοδο κορυφής, ο IEA θα χρησιμοποιήσει ένα «σύστημα διπλής κλειδαριάς» για να διασφαλίσει ότι η δυναμική πίσω από το καθαρό μαγείρεμα δεν θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Ο οργανισμός θα επικεντρώσει τις προσπάθειες σε 2 τομείς.

  • 1ον, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικές μεθόδους παρακολούθησης για τη διασφάλιση της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων και των δεσμεύσεων, παρακολουθώντας τις προσεκτικά για να βεβαιωθείτε ότι τα χρήματα δαπανώνται έγκαιρα και φτάνουν σε όσους έχουν ανάγκη.
  • 2ον, ο ΔΟΕ θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο σύγκλησης για να δεσμεύσει περισσότερους πρόθυμους εταίρους και να δημιουργήσει νέα κεφάλαια για να συμβάλει στην κάλυψη των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε επενδύσεις κεφαλαίου που απαιτούνται από τώρα έως το 2030.

 

Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για τις Ανθρωποκεντρικές Ενεργειακές Μεταβάσεις

Το καθαρό μαγείρεμα είναι μόνο ένα παράδειγμα της δέσμευσης του ΙΕΑ για περιεκτικές και δίκαιες μεταβάσεις καθαρής ενέργειας.

Στα τέλη Απριλίου, διεξήχθη η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για τις Ανθρωποκεντρικές Ενεργειακές Μεταβάσεις.

Συνολικά, κυβερνητικοί εκπρόσωποι από 35 χώρες από την Αφρική, την Ασία τον Ειρηνικό, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια και Νότια Αμερική και σχεδόν 30 ηγέτες συνδικάτων που εκπροσωπούν περίπου 200 εκατομμύρια εργαζόμενους, συζήτησαν πώς να αντιμετωπίσουν μερικά από τα πιο πιεστικά κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα στο η καρδιά των προσπαθειών για την επίτευξη δίκαιης και δίκαιης αλλαγής.

Στη σύνοδο κορυφής, ο Φατίχ Μπιρόλ (Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΑ), ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός θα πραγματοποιήσει μια νέα συνεδρίαση της ανεξάρτητης Παγκόσμιας Επιτροπής για τις Μεταβάσεις Καθαρής Ενέργειας με επίκεντρο τον άνθρωπο, με στόχο να δουν πώς να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη από τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, ειδικά για τις ευάλωτες κοινότητες.

 

Κοινές δράσεις ΙΕΑ - COP29

Το 2023 στο Ντουμπάι, σχεδόν 200 χώρες αναγνώρισαν για πρώτη φορά ότι για να διατηρήσουν ζωντανές τις ελπίδες περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 °C, όπως ορίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού, οι παγκόσμιες εκπομπές από την ενέργεια πρέπει να φτάσουν στο καθαρό μηδέν έως το 2050.

Για να υποστηρίξει την απόφαση κατασκευαστές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη που επιδιώκουν να επιτύχουν αυτούς τους στόχους, ο ΙΕΑ (σε συνεργασία με τον ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή), παρακολουθεί στενά την πρόοδο προς την επίτευξη των ενεργειακών στόχων που καθορίστηκαν στο COP28.

Επιπλέον, ο ΙΕΑ και η Προεδρία COP29 του Αζερμπαϊτζάν εργάζονται από κοινού για να προετοιμάσουν φιλόδοξα αποτελέσματα στην επόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Μπακού που θα βοηθήσουν στην προώθηση μιας παγκόσμιας μετάβασης καθαρής ενέργειας ευθυγραμμισμένη με τους 1,5°C.

Στις 15 Μαΐου, η Προεδρία του ΙΕΑ και της COP29 συγκάλεσε στο Παρίσι τον πρώτο διάλογο για την ενεργειακή μετάβαση υψηλού επιπέδου COP29-IEA, μέρος μιας σειράς συνεδριάσεων που θα πραγματοποιηθούν ενόψει και κατά τη σύνοδο κορυφής της COP29.

Αυτές οι στρατηγικές δεσμεύσεις με τους διεθνείς φορείς λήψης αποφάσεων για το κλίμα και την ενέργεια θα προωθήσουν τον διάλογο για δίκαιες και δίκαιες οδούς μετάβασης στον 1,5°C και τα μέσα εφαρμογής για την επίτευξή τους.

Ορισμένοι εκ των βασικών παγκόσμιων ιθυνόντων για την ενέργεια και το κλίμα ενημερώθηκαν για το όραμα και τις προτεραιότητες της Προεδρίας της COP29 και στη συνέχεια μοιράστηκαν τις γνώσεις και τις συμβουλές των ειδικών τους σχετικά με το πώς να γίνει επιτυχημένη η κομβική συνάντηση για το κλίμα στο Μπακού τον Νοέμβριο από ενεργειακή άποψη.

Σε ορισμένους τομείς, οι αγορές κινούνται ήδη προς την κατεύθυνση της απαλλαγής από τον άνθρακα ταχύτερα από άλλους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης