Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

To Βέλγιο προωθεί τη λύση για τα γονιδιακά επεξεργασμένα φυτά στην ΕΕ (Εuractiv)

To Βέλγιο προωθεί τη λύση για τα γονιδιακά επεξεργασμένα φυτά στην ΕΕ (Εuractiv)
Ο κανονισμός για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGTs) χαλαρώνει τους περιορισμούς ΓΤΟ για τα βιοτεχνολογικά φυτά, τα οποίο δημιουργούνται με συγκεκριμένες τεχνικές επεξεργασίας του γονιδιώματος για λόγους βιωσιμότητας
Mε ένα συμβιβαστικό κείμενο η βελγική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σκoπεύει να ξεπεράσει το κύριο εμπόδιο για τις χώρες της ΕΕ ώστε να καταλήξουν σε μια κοινή θέση σχετικά τους αμφιλεγόμενους κανόνες στις νέες γονιδιωματικές τεχνικές .
 
Ο κανονισμός για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGTs) χαλαρώνει τους περιορισμούς ΓΤΟ για τα βιοτεχνολογικά φυτά, τα οποίο δημιουργούνται με συγκεκριμένες τεχνικές επεξεργασίας του γονιδιώματος για λόγους βιωσιμότητας.
 
Η νομοθεσία αποτελεί μέρος των εκκρεμοτήτων της αγροδιατροφικής πολιτικής αυτής της θητείας, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει τη θέση του επί του φακέλου τονΦεβρουάριο, αλλά η πρόταση βρίσκει τοίχος στο Συμβούλιο.
 
Οι κανόνες για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι το πιο επίμαχο ζήτημα για τα κράτη μέλη, ορισμένα από τα οποία ζητούν την εξαίρεση των φυτών NGT από αυτά.
 
Η νομοθετική πρόταση κάνει διάκριση μεταξύ των φυτών NGT κατηγορίας 1, που θα καθορίζονται ως φυτά συμβατικής αναπαραγωγής, και των φυτών NGT κατηγορίας 2, που εμπίπτουν στην αυστηρή νομοθεσία για τους ΓΤΟ.
 
Η Βαρσοβία πιστεύει ότι «τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δεν θα πρέπει να περιορίζουν τη χρήση των φυτών NGT στο δημιουργικό έργο των εκτροφέων και των καλλιεργητών – ειδικότερα, οι ανησυχίες μας αφορούν τα φυτά NGT της κατηγορίας 1», σύμφωνα με έγγραφο του Συμβουλίου.
 
Στο νέο συμβιβαστικό κείμενο που είδε το Euractiv, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα και αύριο από τους εθνικούς εμπειρογνώμονες, τα φυτά NGT 1 ως τέτοια δεν θα πρέπει να προστατεύονται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην ΕΕ ή οι κάτοχοι των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας θα πρέπει να δεσμευτούν «να μην ασκούν τα δικαιώματά τους».
 
Αυτό γίνεται για να «διευκολυνθεί η διάθεση στην αγορά των φυτών [NGT] και των προϊόντων τους» και να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις των γεωργών και των μικρών καλλεργητών να έχουν πρόσβαση σε σημαντικά δεδομένα για την επιχείρησή τους.
 
Το θέμα ωστόσο είναι πολύπλοκο καθώς τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας των βιοτεχνολογικών φυτών ρυθμίζονται από ένα άλλο νομοθετικό κείμενο, την οδηγία του 1998 για τη νομική προστασία των βιοτεχνολογικών εφευρέσεων.
 
Ενώ η πρόταση της Επιτροπής άφηνε αναπάντητο το ζήτημα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να εισαχθεί πλήρης απαγόρευση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για όλα τα φυτά NGT.
 
Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, η πλειονότητα των χωρών του μπλοκ θα προσυπογράψει τον εν λόγω συμβιβασμό στο Συμβούλιο. Τα βλέμματα όμως είναι στραμμένα στην Πολωνία, καθώς η ψήφος της έχει μεγάλη βαρύτητα για να αλλάξει τις ισορροπίες στο Συμβούλιο.
 
Εάν η Βαρσοβία αποδεχθεί τη λύση που προτείνεται στο νέο κείμενο, δεν θα υπάρχει πλέον μειοψηφικό μπλοκ στο Συμβούλιο, γεγονός που θα επιτρέψει στους υπουργούς να υιοθετήσουν μια κοινή προσέγγιση κατά τη συνεδρίαση της 24ης και 25ης Ιουνίου για τη γεωργία και την αλιεία. 
 
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος υπό την προεδρία μας», δήλωσαν βελγικές διπλωματικές πηγές στο Euractiv.
 
Παρόλο που δεν θα υπάρχει χρόνος για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Κοινοβούλιο, το οποίο έχει ήδη διακόψει τις εργασίες του ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, η προεδρία θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη κοινής θέσης μεταξύ των χωρών της ΕΕ μέχρι το τέλος της θητείας της, τόνισε ο Βέλγος υπουργός Γεωργίας David Clarinval στα τέλη Μαρτίου.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης