Τελευταία Νέα

Συμμετοχή στα κέρδη και "φέρουσα ικανότητα" για να κατευναστούν οι τοπικές αντιδράσεις για ΑΠΕ

Συμμετοχή στα κέρδη και
Προωθούνται προτάσεις για θεσμοθέτηση φέρουσας ικανότητας και για τα φωτοβολταϊκά έργα (εκτός από τα αιολικά που ήδη ισχύει) καθώς και για συμμετοχή στα έργα ΑΠΕ των τοπικών κοινωνιών

Πολλές προτάσεις για νέες ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ως απώτερο στόχο να  κατευνάσουν τα …πνεύματα στις τοπικές κοινωνίες, συζητούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει δεχθεί προτάσεις από την αγορά, η οποία ανησυχεί για τις διαρκώς αυξανόμενες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, κατά των επενδύσεων σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, τόσο από τους ίδιους τους ΟΤΑ όσο και από άλλους τοπικούς φορείς, ειδικά στις περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και στα νησιά.

Από τις λύσεις που φαίνεται ότι προκρίνονται είναι η θεσμοθέτηση φέρουσας ικανότητας και για τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) έργα - μετά τη δραματική αύξηση των σχετικών επενδυτικών αιτημάτων - έτσι ώστε, όπως συμβαίνει σήμερα για τα αιολικά, να μην υποβάλλονται αιτήσεις έργων σε περιοχές όπου έχει κορεστεί η φέρουσα ικανότητα.  

Το μέτρο της θεσμοθέτησης φέρουσας ικανότητας για τα φωτοβολταϊκά απαιτεί ενσωμάτωση στο υπό αναθεώρηση Ειδικό Χωρικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Ωστόσο, μέχρι την ολοκλήρωση του νέου χωροταξικού για τα έργα ΑΠΕ, το οποίο θα προβλέπει αναλυτικά κριτήρια και μέθοδο υπολογισμού της φέρουσας ικανότητας, εξετάζεται να θεσμοθετηθεί και με ρύθμιση, η οποία θα εξειδικεύεται με Υπουργική Απόφαση πχ. ως προς το ανώτατο ποσοστό κάλυψης γης για τα Φ/Β ανά δημοτική ή περιφερειακή ενότητα.   

Πρόταση για τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στα κέρδη

Μια άλλη πρόταση που εξετάζει το επιτελείο του υπουργού Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, είναι να μπορούν οι τοπικές κοινωνίες (π.χ. μέσω των δήμων, ή μέσω των συνεταιρισμών) να συμμετέχουν στα έργα ΑΠΕ και να τους αποδίδεται ένα ποσοστό της τάξης του 10% με 15% επί των κερδών.

Να σημειωθεί ότι σήμερα υποχρέωση ανταποδοτικού τέλους έχουν όλοι οι σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (τα φωτοβολταϊκά για ισχύ πάνω από 20 MW) σε ποσοστό 3% επί του ετήσιου τζίρου τους.  Αυτό επιμερίζεται ως εξής:
  • 1% για τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι μονάδες ΑΠΕ, με μείωση στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας
  • 1,7% στους Δήμους προκειμένου να υλοποιήσουν «πράσινα» έργα στις τοπικές κοινότητες όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι σταθμοί ΑΠΕ και
  • 0,3% στο Πράσινο Ταμείο (Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Περιβαλλοντικών Σχεδίων - Ε.Τ.Ε.Ρ.Π.Σ.)

Το κονδύλι από τα ανταποδοτικά τέλη (1,7%) που συγκεντρώνει ένας δήμος πρέπει να τα διαθέτει κατά 80% μόνο σε περιβαλλοντικές δράσεις και έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης εντός των διοικητικών ορίων της δημοτικής ενότητας ή της τοπικής κοινότητας όπου είναι εγκατεστημένος ο σταθμός ΑΠΕ και μόνο το 20% των κονδυλίων μπορούν να κατευθυνθούν  και στην  υπόλοιπη περιφέρεια του Δήμου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης