AD
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

WoodMack: Σύγκριση και αντιπαράθεση BESS σε Ευρώπη και ΗΠΑ

WoodMack: Σύγκριση και αντιπαράθεση BESS σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Τις δυο ώριμες αγορές αποθήκευσης ενέργειας, ενώνει… η στροφή προς τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις και η απομάκρυνση από τα καθαρά εμπορικά επιχειρηματικά μοντέλα, σύμφωνα με ανάλυση της παγκόσμιας ερευνητικής και συμβουλευτικής ομάδας

Αντικρουόμενα συναισθήματα κυριαρχούν στους τομείς αποθήκευσης ενέργειας της Ευρώπης και των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανάλυση της Wood Mackenzie (παγκόσμια ερευνητική και συμβουλευτική ομάδα).

Οι κατασκευαστές είναι ενθουσιώδεις για τα τρέχοντα έσοδα, ενώ οι επενδυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για τη μελλοντική σταθερότητα των εσόδων.

Οι δύο περιοχές αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμη αστάθεια που συνδέεται με την κανονιστική αβεβαιότητα, παρότι οι συγκεκριμένοι παράγοντες διαφέρουν.

Μια κοινή αντίδραση της αγοράς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι η στροφή προς τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις και η απομάκρυνση από τα καθαρά εμπορικά επιχειρηματικά μοντέλα. Οι ουρές σύνδεσης στο δίκτυο σημειώνονται ως πρόκληση και στις δύο αγορές.

Μια βασική απόκλιση έγκειται στην κατεύθυνση της πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιγράφεται ως δεσμευμένη στην αύξηση της μεταβλητής ανανεώσιμης ενέργειας, ενώ η τρέχουσα κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται ως μη συμμεριζόμενη αυτή τη δέσμευση.

 

Ταχεία ανάπτυξη και μελλοντικές ροές εσόδων

Παρά ταύτα, βασικοί παράγοντες και στις δύο αγορές λέγεται ότι καθιστούν απαραίτητη την ταχεία ανάπτυξη αποθήκευσης ενέργειας.

Στην Ευρώπη, η ανησυχία των επενδυτών φέρεται να επικεντρώνεται σε ερωτήματα σχετικά με τις μελλοντικές ροές εσόδων, με συγκεκριμένη αναφορά στη μείωση των εσόδων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κατασκευαστές, ωστόσο, λέγεται ότι βρίσκουν επιτυχία με εμπορικά μοντέλα χωρίς να χρειάζονται συμβάσεις ή επιδοτήσεις.

Η αύξηση της συμβατικής χωρητικότητας μέσω συμφωνιών διοδίων και συμφωνιών αγοράς ενέργειας ήταν σημαντική, συνοδευόμενη από καινοτομία σε δομές συμβάσεων όπως φυσικές, εικονικές, κατώτατες και ανώτατες συμφωνίες. 

 

Οι αλλαγές που βίωσε η αγορά των ΗΠΑ 

Η αγορά των ΗΠΑ βίωσε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών πολιτικής. 

Ενώ οι συνολικές προβλέψεις για την ανάπτυξη παραμένουν υψηλότερες από ό,τι ένα χρόνο πριν, εν μέρει επειδή η αποθήκευση διατήρησε μια κύρια φορολογική πίστωση επενδύσεων, οι νέοι κανόνες επιλεξιμότητας σχετικά με την υλική βοήθεια από ορισμένες ξένες οντότητες αναμένεται να επηρεάσουν το βραχυπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα του έργου.

Σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η εξασφάλιση οικονομικά αποδοτικής αποθήκευσης θεωρείται εφικτή μέσω της αυξανόμενης εγχώριας προσφοράς ή ανταγωνιστικών εισαγόμενων συστημάτων.

Τα έργα που απευθύνονται αποκλειστικά σε εμπόρους περιγράφονται ως ουσιαστικά ολοκληρωμένα στις ΗΠΑ, με το Τέξας να οδηγεί προηγουμένως αυτήν την αγορά, αλλά να βιώνει μια καθοδική πορεία παρόμοια με τη Μεγάλη Βρετανία λόγω του κορεσμού της δευτερογενούς αγοράς και της υποκείμενης αστάθειας των εσόδων από την ενέργεια.

Ο ήπιος καιρός οδήγησε σε έτη χαμηλής αστάθειας στην αγορά του Τέξας, καθιστώντας ορισμένους επενδυτές νευρικούς και προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις με βάση την ανοχή στον κίνδυνο.

 

Υιοθέτηση συμβατικών δομών εσόδων από Ευρώπη και ΗΠΑ 

Αμφότερες οι αγορές κινούνται παράλληλα στην υιοθέτηση συμβατικών δομών εσόδων, αν και οι ΗΠΑ κινήθηκαν πιο γρήγορα.

Εκτός του Τέξας, τα έργα των ΗΠΑ χρησιμοποιούν συνήθως συμβάσεις χωρητικότητας, με δομές όπως οι συμβάσεις Top-Bottom 4 Hours να προσθέτουν σταθερότητα στην Καλιφόρνια.

Στο Τέξας, οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις εξασφάλισης ή οι προθεσμιακές συναλλαγές στην αγορά βοηθούν στην αντιστάθμιση θέσεων.

Η Ευρώπη υιοθετεί πλέον γρήγορα τις συμφωνίες διοδίων, με τις ανταλλαγές εσόδων να γίνονται ένας προτιμώμενος τύπος σύμβασης.

Οι διαρθρωτικές διαφορές μεταξύ των αγορών περιλαμβάνουν τα μοντέλα τιμολόγησης κομβικών κόμβων στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ, τα οποία παρέχουν σαφέστερα σήματα σε πολύτιμα σημεία σύνδεσης με το δίκτυο, ένας παράγοντας λιγότερο έντονος στην Ευρώπη όπου η εξέλιξη των τελών δικτύου αποτελεί μεγαλύτερη ανησυχία.

 

Κοινός παράγοντας η ενσωμάτωση των ΑΠΕ 

Ένας θεμελιώδης κοινός παράγοντας είναι η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) η οποία αυξάνει την αστάθεια της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να καταγράψει η αποθήκευση.

Οι αγορές για υπηρεσίες εξισορρόπησης, όπως η ρύθμιση συχνότητας, σημειώνονται ως πιο ρηχές από τις αγορές ενεργειακής αστάθειας, οδηγώντας σε κορεσμό σε περιοχές όπως η PJM στις ΗΠΑ και η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης

`