Διαχωρισμό δημοπρασιών για Αιολικά και Φ/Β ζητά η αγορά - Ποσοστώσεις προωθεί το ΥΠΕΝ

Διαχωρισμό δημοπρασιών για Αιολικά και Φ/Β ζητά η αγορά - Ποσοστώσεις προωθεί το ΥΠΕΝ
Το ΥΠΕΝ προωθεί διαγωνισμούς με εξασφαλισμένη ποσόστωση 30% της δημοπρατούμενης ισχύος σε αιολικά έως το 2024
Σχετικά Άρθρα

Την ανάγκη διαφοροποίησης των τεχνολογιών ΑΠΕ στις νέες δημοπρασίες έως το 2024 επεσήμαναν εχθές τόσο ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, όσο και ο πρόεδρος της «Μυτιληναίος», κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ομίλου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μυτιληναίος, η μεγάλη διαφοροποίηση στις τιμές της τελευταίας κοινής δημοπρασίας του περασμένου Μαΐου μεταξύ φωτοβολταϊκών και αιολικών δημιουργεί προϋποθέσεις για να υπάρξουν διαφορετικές δημοπρασίες για τους δύο κλάδους.

Να σημειωθεί ότι στην τελευταία δημοπρασία, οι Τιμές Αναφοράς κυμάνθηκαν από 32.97 €/MWh έως 51.2 €/MWh, με τη μεσοσταθμική τιμή να κατρακυλά στα 37.6 €/MWh, δηλαδή παρατηρήθηκε σημαντική μείωση από την τιμή εκκίνησης της τάξης του 30.2%.

Ποσόστωση με 30% για τα Αιολικά

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, απαντώντας στην ερώτηση «γιατί όχι κοινοί διαγωνισμοί» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το απλό είναι καλύτερο από το περίπλοκο» εξηγώντας ότι υπάρχουν πολλές τεχνικές πολυπλοκότητες, όπως π.χ. ποια θα πρέπει να είναι η τιμή εκκίνησης. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομική ανάπτυξη του συστήματος και η βέλτιστη αξιοποίηση των δικτύων απαιτεί οι επόμενοι διαγωνισμοί να είναι ειδικοί ανά τεχνολογία ΑΠΕ.

Τι προωθεί ωστόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ)   όσον αφορά στους διαγωνισμούς ΑΠΕ; Το ΥΠΕΝ έχει αποστείλει προς έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), την πρόταση για συνέχιση των διαγωνισμών ΑΠΕ έως το 2024, με ποσόστωση  διασφαλισμένη για τα αιολικά έργα στο 30% της δημοπρατούμενης ισχύος.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας  του ΥΠΕΝ είναι να πάρει το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες, έως τον Σεπτέμβριο προκειμένου ο επόμενος διαγωνισμός να  διεξαχθεί πριν το τέλος του  2021. 

Έξι κοινοί διαγωνισμοί έως το 2024 η πρόταση ΥΠΕΝ στην Κομισιόν

Συνολικά, η πρόταση του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει έξι κοινούς διαγωνισμούς (δηλαδή και για αιολικά και για φωτοβολταϊκά)  των 350 MW, δηλαδή 2,1 GW για τα επόμενα 3,5 χρόνια.
Στο νέο σχήμα έχουν προβλεφθεί και διαγωνισμοί  1 GW για ειδικά έργα π.χ. για μικρά φωτοβολταϊκά, για μεγάλα πάρκα ΑΠΕ άνω των 250 MW, για offshore αιολικά κλπ.  

Η πρόταση του ΥΠΕΝ, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, είναι  συμβατή με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές, οπότε οι διαβουλεύσεις με την Κομισιόν επικεντρώνονται σε επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες και όχι στη βασική φιλοσοφία της πρότασης.

Παρόλα αυτά, ο προβληματισμός της αγοράς παραμένει ως προς τη συνέχιση των κοινών διαγωνισμών. Αν και όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος η πτώση των τιμών στην τελευταία δημοπρασία της ΡΑΕ τον Μάιο ήταν φυσιολογική, ωστόσο, όπως επεσήμανε ο ίδιος, η αύξηση των τιμών στα φωτοβολταϊκά πλαίσια που προέρχεται από την Κίνα βάζει φρένο σε περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στις ταρίφες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης